Focaccia

Har bakat focaccia för första gången och det blev gott. De blev väldigt saftiga och smakrika, och jag skulle tro att det var olivoljan som gjorde susen.  



Recept på 2 bröd (från "A piece of cake")

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung (jag använde socker och det blev bra det med)
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning.

1. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta ihop till en deg (ca 5 min.) och låt den jäsa under bakduk ca 45 minuter.
3. Häll upp degen på mjölat bord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Tryck ut dem till de är ca 1½ cm tjocka.
4. Lägg bröden på en oljad plåt med flingsalt i botten och låt jäsa ca 30 min.
5. Gör en massa hål i bröden med fingrarna, ringla över olivolja och strö över flingsalt och den smaksättning man eventuellt vill ha.
6. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 10 min.

Jag gjorde ett bröd utan smaksättning och ett med körsbärstomater och fetaost. Eftersom jag inte är så förtjust i salt kommer jag nog att ta bort flingsaltet på plåten nästa gång jag bakar bröden för bröden blev rätt salta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0