Död...

Fick ett så himla tänkvärt mail från min mor idag som jag känner att jag måste dela med mig av. Ibland kan man undra hur en del människor tänker. Jag tänker inte bekänna politisk färg här, även om säkert många redan känner till den, men jag kan inte annat än reagera över hur sann denna "minnesruna" faktiskt är.


I dag sörjer vi en gammal kär vän som gått hädan, Sunt Förnuft, som levt med oss i många år. Ingen är helt säker på hur gammal Sunt Förnuft egentligen var eftersom födelsedata sedan länge förlorats i en byråkratisk
utrensning.

Sunt Förnuft kommer att bli ihågkommen för att ha skapat sådana värdefulla uttryck som: "Det är klokt att gå in när det regnar", "Det är tidiga fåglar som får den bästa masken", "Livet är inte alltid rättvist, och det KAN
vara mitt fel".

Sunt Förnuft levde efter enkla, sunda ekonomiska regler: "Gör inte av med mer pengar än du tjänar!" och trovärdiga stadgar: "Vuxna – inte barn – har ansvaret."

Sunt Förnufts hälsa började försämras snabbt när välmenande men betungande regler sattes i system. "Rapportering av att en 6-årig pojke anklagats för sexuellt ofredande när han pussade en klasskamrat".
"Tonåringar relegerade från skolan när de använde munvatten efter lunchen".
"En lärare förlorade arbetet för att ha gett en bångstyrig elev en reprimand"
Allt detta försämrade Sunt Förnuft.

Sunt Förnuft tappade fotfästet när föräldrar attackerade lärare för att de gjorde det jobb som de själva misslyckats med för att skapa disciplin hos stökiga elever. Läget förvärrades när skolan tvingades ha föräldrars tillstånd för att ge en elev solkräm eller huvudvärkstablett men förvägrades att meddela föräldrar när en elev blev gravid och önskade abort.

Sunt Förnuft förlorade livsviljan när kyrkorna blev affärsdrivande och kriminella blev bättre omhändertagna än deras offer.

Sunt Förnuft blev helt ställd när du inte får försvara dig mot en inbrottstjuv i ditt eget hem och tjuven kan stämma dig för övervåld.

Sunt Förnuft gav slutligen upp och ville inte leva mer när en person inte kunde förstå att en ångande kopp kaffe var het – spillde den i knäet – och fick ett enormt skadestånd.

Sunt Förnuft föregicks i döden av sina föräldrar, SANNING och FÖRTROENDE- sin livspartner GOTT OMDÖME, dottern ANSVAR och sonen FÖRNUFT.

Sunt Förnuft överlevdes av 4 styvbröder: "JAG VET MINA RÄTTIGHETER", "JAG VILL HA DET NU!", "DET ÄR NÅ'N ANNANS FEL" och "JAG ÄR ETT OFFER"

Det var inte så många som deltog vid begravningen eftersom få förstod att
Sunt Förnuft var borta för alltid.


Boktips: En sorts kärlek av Ray Kluun

Den 30/9 är det dags för nästa bokträff och till dess ska vi ha läst "En sorts kärlek" av Ray Kluun. Jag läste ut den idag och de sista kapitlen grät jag mig igenom, precis som det stod på baksidan av omslaget att man skulle göra...
Helt kortfattat handlar den om ett framgångsrikt par i Holland, Sten och Carmen. Tillsammans har det dottern Luna som båda avgudar. Problemet är bara att Sten är notoriskt otrogen. Han kan bara inte låta bli, vilket Carmen är mycket väl medveten om. Till viss del har hon överseende med otroheten och hon erkänner vid ett tillfälle att hon själv också varit med en annan.

Men så en dag upptäcker Carmen en knöl i ena bröstet och det konstateras direkt att hon har bröstcancer. Helt plötsligt gör livet en tvärvändning och Sten blir tvungen att omvärdera hela sitt liv. Eller? Om det ändå vore så enkelt. Samtidigt som Carmen ligger hemma och blir sämre och sämre, inleder Sten ett passionerat förhållande med Rose. 

Sedan vill jag inte berätta mer för jag tycker verkligen att du ska läsa den, oavsett om du är man eller kvinna. 

Skulle jag ge den ett betyg (vilket jag egentligen tycker är svårt, eftersom betyg ju måste utgå efter kriterier och jag inte satt upp några såna...) får det bli 5/6. Det som drar ner det lite är att det i texten finns små "faktarutor" insprängda om t.ex. barerna de besöker, någon (o)känd fortbollsspelare i Holländska ligan osv. som det tog ett tag att vänja sig vid. Ett plus är att det i början av varje kapitel finns ett citat ur en känd låt eller film/serie som passar till kapitlet.   

Alltså, det här med blogg...

Suck... Jag gillar att läsa andras bloggar, jag gillar att fotografera och jag gillar att skriva. Perfekt med blogg ju! Men nej, jag tror att inspirationen har runnit av mig helt enkelt. Vet att jag har tänkt så flera gånger tidigare, men nu känns det på riktigt liksom.

Just nu har jag tankarna på miljoner olika håll känns det som, dock inte på bloggen som tidigare var en given källa till avkoppling och att få utlopp för min kreativitet. Jag jobbar som en tok och trivs bra med det. Kvällarna springer iväg och utan att jag märker det är det dags att gå och lägga sig igen, och vad har jag gjort? Tja, inte speciellt mycket. Inte bloggat i alla fall. På helgerna är jag fullt sysselsatt med sånt jag finner ro i att göra, t.ex. läsa (ett inlägg om senast lästa bok kommer alldeles strax), baka, gå ut med hunden, springa, slöglo på TV... Datorn står alltid framme, redo ifall lusten att skriva ett inlägg skulle falla på. Oftast slutar det dock med att jag surfar runt i blindo, mest bara för att. Kolla mailen, Fejan, skolans lärplattform, Aftonbladet, Hela Gotland, TV-tablån, Tradera, E-bay, Ninas blogg, några andra bloggar, Julias blogg (ja, det är sant, den handlar om TV-spel och dåliga filmer)... Och så längtar jag till Gotland, och efter mamma och pappa... Fem veckor till höstlovet, drygt tre veckor tills mamma kommer hit.

Men jag ska inte säga för mycket, för helt plötsligt får jag för mig att detta är riktigt roligt igen. Som sagt, det här med att fota och skriva är skitkul och bloggande är verkligen ett ypperligt sätt att få hålla på med båda sakerna.

Nu är i alla fall helgen i det närmaste slut och ännu en vecka på KBS hägrar. Den här veckan blir dock lite speciell, så jag ser faktiskt fram emot den mer än vad jag annars brukar göra (det där med söndagsångest har jag faktiskt aldrig känt av sedan jag började jobba där jag jobbar nu, okej ibland känns det kanske lite segt med för det mesta är det bara skoj). I morgon ska jag på en föreläsning på universitetet med Martin Ingvar (han hjärnforskaren) som handlar om hjärnan och läsning. Ska bli spännande. Har anmält mig till en föreläsningsserie om läsning och barns språk som ska bli himla intressant (hoppas jag...) och första av tre är alltså i morgon. På onsdag ska jga gå och klippa och färga. Bort med de sommarljusa slingorna och in med det höstmörka. Love it!

Men tillbaka till helgen. Den har varit rätt produktiv faktiskt:

Gjorde fiskgryta, som blev riktigt god.
Gjorde en rejäl laddning kroppkakor som hamnade i frysen. Perfekt någon kväll när man inte orkar ta tag i någon mer tidskrävande matlagning. De blev goda, men smakade inte riktigt som mammas eller Monicas.
Bakade grahamsbullar (2 omgångar)
Gjorde blåbärspaj
Städade
Läste ut en bok (recension kommer som sagt)
Rättade en antal elevarbeten av varierande kvalitet
Gick runt sjön med Dogge (7 km)
Sprang en runda med Erik och ovan nämnda hund

Känner mig rätt nöjd måste jag säga.

Nu ska jag hugga in på en bit pizza som blev kvar i fredags, med bearnaisesås. Det vattnas redan i munnen.

Om det nu dröjer tills jag skriver igen (annat än den där bokrecensionen jag nu tjatat om tre gånger) beror det helt enkelt på inspirationsbrist.

Over and out.

"Nobody puts Baby in the corner"

Gud, vad ledsen jag blev när jag klickade in på aftonbladet.se i morse och kunde konstatera att Patrick Swayze är död. Inte för att jag varit något större fan, men samtidigt går det inte att komma ifrån att han har satt vissa spår hos de flesta (kvinnor?) i min generation. Jag menar, vem har inte gråtit till slutscenen i Ghost eller läst med i replikerna i Dirty Dancing? Jag tror jag har sett den senare åtminstone 40 gånger, utan att överdriva. Ska nog ta och rota fram den i VHS-samlingen och se om det går att få igång videon... Eller kanske spotifya Unchained melody och låta tårarna flöda... Nej då, det är inte alls så illa, men nog är det sorgligt allt.




Hello Mickey...




Nyfrissad

Har man en dvärgschnauzer är det en förutsättning att man tycker om att hålla på med pälsvård, åtminstone enligt alla handböcker i schnauzerskötsel som jag har läst. Har dock insett min egen begränsning på området och överlämnar därför med varm hand friserandet till proffsen. Har aldrig riktigt fattat varför man ska hålla på med sånt man inte kan, när det finns andra som gör det så mycket bättre, och dessutom har det som sitt jobb. Så i onsdags lämnade jag in Douglas till Svans och elegans och kunde två timmar senare hämta en nyfrissad vovve. Nästan så jag inte kände igen honom...



Ich bin eine Gotlänning ja, und ich spreche swedish mit deutche Munrörelsen!

MVG i spanska, franska och engelska samt ett starkt VG i latin på gymnasiet, dvs. inte en lektion tyska, därav denna improviserade germanska inslag i mitt bloggande. Men en dag som denna går det liksom inte att bara låta tyskan gå obemärkt förbi.

Ända sedan Mari Jungstedt debuterade med Den du inte ser har jag slukat allt hon skrivit (med blandad förtjusning) med hull och hår. Det är enkelt, både intrigen och språket, men det är samtidigt det som gör henne så skön att läsa. Dessutom behöver man inte vara Leif GW för att lyckas lista ut vem mördaren är innan Anders Knutas gjort det. Att böckerna därtill utspelas på Gotland gör det inte mindre läsvärt, speciellt när man nu befinner sig på fastlandet.

Av den anledningen blev jag mycket glad när jag såg att 4:an skulle visa en serie filmer baserade på fyra av hennes böcker. Såg trailern för den första och gladdes åt att flera kända svenska skådisar skulle vara med. Men döm om min förvåning, och besvikelse, när jag inser att det är något tyskt skit, med tyska skådisar dubbade till svenska. De svenska skådespelarna fick förvisso prata svenska, åtminstone till slutscenen då mördaren och skolfröken plötsligt pratar engelska (såg man på munrörelserna)... Fattade ingenting. En hel film uppbyggd på samma sätt som han i Beck som av någon märklig anledning är dubbad från tyska (tror jag) till svenska. Finns det verkligen inga svenska skådisar som skulle kunna spela hans roll?! Tydligen inte... När man dubbar går det liksom inte att få dialogen att låta trovärdig, det blir istället alldeles stelt och konstigt.

Sedan fattar jag inte varför de hade bytt namn på Anders Knutas. Jag menar, heter man en sak heter man väl det? Som om Gunvald Larsson helt plötsligt skulle heta Krister... Vad är syftet?

Nej, nästa söndag är det jag som bojkottar detta skämt.

Dessutom fick vi tysk potatissallad idag i skolan, så jag har fått nog av tyska influenser för ett tag framöver...


Skolfoto

Jag har av princip bestämt att inte skriva något om jobbet här, även om det ibland slinker in någon liten notering hit och dit, men idag kan jag liksom inte låta bli. Anledninger är SKOLFOTO.

Ja, idag var det äntligen dags. Eleverna har vetat det sedan första dagen och redan när vi talade om datumet började det fnissas och tisslas, främst bland tjejerna. Hela dagen var ett enda kaos, skulle man kunna säga. Det var konstant kö vid samtliga speglar, plattänger låg på värmning vid var och varannat eluttag och i luften låg en nästan synlig doftslöja av parfym, rakvatten och hårspray. Har aldrig riktigt fattat det där med att spruta på sig extra mycket parfym bara för att man ska ta kort. Men det är väl något psykiskt... De känner sig säkert snyggare då. Det hade inhandlats nya kläder, frisyren var piffad (läs platinablonderat) och solariebrännan hade bättrats på.

Sedan var det dags att ställa upp. Fotografen, en ung kille i 25-årsåldern någonting, dirigerade effektivt var eleverna skulle stå och ett jubel uppstod när en av killarna i nian som mäter sådär 1,50 för första gången någonsin fick STÅ på kortet. När det sedan var dags för själva bilden att tas sträckte han lite extra på sig och blev säkert 1,51... Främre raden ombads inta den klassiska "sitta på skolfotot-posen" med knäna ihop, lätt vridna mot mitten och med händerna tjusigt knäppta. "Säg Ferrari", domderade fotografen och tonåringarna gjorde under ivrigt fnissande som de blev tillsagda. Efter varje bild var det någon som fick ett hysteriskt skrattanfall. "NEJ! JAG BLUNDADE!" (fast fotografen intygade att alla hade ögonen öppna) eller "NEJ! JAG FICK TYP LUGG I ÖGONEN!" 

När det var lärarnas tur att fotas fick jag, som vanligt, sitta. Vi skulle av någon märklig anledning säga "Nassegodis" när bilden togs. Har ingen aning om vad det är så jag höll tyst... Jag menar, 15 vuxna som ylar "NASSEGODIS", hur konstigt är inte det? Kunde efter att ha sett bilden (fin grej det där med digitalfoto) konstatera att jag inte blundade, inte såg ut som om skolfoto skulle vara det tråkigaste som finns och inte log sådär stelt som man bara gör när någon säger åt en att le och "se naturlig ut"...    

Dåligt samvete...?

Jag tycker att jag är en rätt snäll person. Jag ger mina pengar till UNICEF varje månad, är med i Postkodlotteriet (har dock aldrig vunnit någonting...), lägger alltid minst en tia i sparbössor på stan, köper alltid Majblomma och andra välgörenhetspins... Men vad händer? Jo, när jag loggar in på min hotmail kommer det upp bilder på skabbiga hundar, björnar med munkorg och/eller utslitna tänder, brutalt misshandlade apungar osv. osv. Hatar det! Och det är väl klart som tusan att man får dåligt samvete och känner att man måste slänga iväg några hundralappar, helst igår... Okej, jag fattar väl att det är ett sätt för djurrättsorganisationerna att få in pengar, men det är skräckpropagandan jag är emot. Jag ser mig själv som en stor djurvän och lider givetvis otroligt mycket med alla stackars djur som sitter inspärrade i burar för att bli tjusiga kappor till rika människor eller som har till uppgift att roa turister. Men jag orkar inte bli matad av dessa plågade bilder. Istället har jag gjort egna val, som inte handlar om att sätta in pengar på något djurrättskonto. Jag skulle t.ex. aldrig gå på cirkus. Jag menar, hur naturligt är det för hästar att ligga i en säng och dra ett täcke över sig, eller för elefanter att snurra runt på en liten piedestal med en dammvippa i snabeln? Det är kanske gulligt för små barn, och vill man som förälder ta med sina barn på sånt får man givetvis göra det, men jag tänker inte göra det. Detsamma gäller djurparker utomlands (jag inbillar mig att Kolmården är helt ok) eller att ge pengar till apdressörer som har "lyckats" få en stackars apa klädd i hängselbyxor att cykla på en lina... Men det är nog vad man har med sig från när man var liten. Jag har gått på cirkus sådär två gånger eller nåt, just för att mamma inte gillade tanken på dresserade djur. Och inte har vi besökt några djurparker heller. Var på London Zoo för en massa år sedan och där var det en stor tiger innanför en glasruta som gick fram och tillbaka, helt apatisk. Och det hade jag betalat sådär 10 pund för att stödja. 

Nästa sak som ger mig lite lätt dåligt samvete är något jag läste om i tidningen idag. Det handlade nämligen om ligor från östeuropa som kör runt hela familjer i Sverige för att tigga på gatan och sedan lägger rabarber på alla intiggade pengar själva. Sånt gör mig heligt förbannad. Har själv fått en och annan lapp upptyckt i ansiktet där en kvinna i sjaskiga kläder ber om pengar till sitt blinda barn som behöver en operation, eller mannen som är cancersjuk etc. Jag brukar av princip aldrig ge pengar till tiggare. Och enligt den här artikeln finns det ju skäl att handla just så. Sedan är det klart som tusan att man får rejält dåligt samvete när man viftar bort dem och samtidigt kan stoltsera med en samling kassar fulla med de senaste inköpen... 
  

Damn, it feels so good!

Jag är 30 år och sju och en halv månader och har de senaste åren samlat på mig hur mycket prylar som helst. Garderoben går knappt att komma in i, byrålådorna går inte att stänga, köksskåpen (skjutluckor) tar emot när man ska öppna dem för att det står saker ivägen, kökslådorna strejkar dagligdags då någon visp eller annat redskap trasslat in sig bland slickepottar, degkrokar och pastaslevar, badrumsskåpet glipar... Ni fattar. Det är för mycket grejer här! Och detta faktum gör mig tokig. Jag hatar när det är rörigt, och när man dessutom har så mycket saker blir det extra svårt att hålla i ordning. Men idag gjorde jag äntligen slag i saken, och det rejält:

*Rensade garderoben på kläder, skor och väskor - vissa saker gick direkt i containern, medan jag ska skänka en del till Emmaus eller nåt.
 
*Rensade garderoben på övrig skit, t.ex. trasiga saker som bara hamnat där för att jag inte orkat bry mig tidigare.

*Rensade linneskåpet på gamla dukar och gardiner som jag inte har haft framme på flera år och antagligen inte kommer att använda inom den närmsta tiden heller. Detta ska också skickas till någon hjälporganisation.

*Köksskåpen blev lite mindre proppfulla, speciellt där alla blomkrukor står. Slängde nog tio stycken fula krukor som, precis som dukarna, stått instängda några år sådär.

*Gick igenom alla tygbitar och slängde de som är för små att göra något med, eller bara var allmänt fula.

Så nu känns det som om en sten har lättat för plötsligt blev allt så mycket luftigare. Dessutom börjar jag ibland tänka på hur det kommer att bli den dagen vi bestämmer oss för att flytta härifrån. Ska man verkligen spara allt skit till då och sedan stå med hur mycket grejer som helst?! Knappast. Bättre att rensa lite då och då.

Nu finns det säkert någon som reagerar och tycker att jag är en hemsk människa som slänger fullt funktionsdugliga saker (mamma och pappa...), men nu är det så det är. Tiderna förändras och idag använder man inte en sak tills den går sönder bara för att man inte ska köpa en ny. Till saken hör dock att jag inte har minsta lilla plan på att ersätta dessa prylar med nya, absolut inte. Ska jag vara helt ärlig har jag den senaste tiden nästan helt tappat sugen för att shoppa och det känns riktigt bra faktiskt.


Besvikelse 2

Ikväll ska jag till Julia och Stefan och tänkte ta med en kladdkaka. Har ett supergott recept med glasyr med kokos på. Enkelt som tusan är det också eftersom man bara ska röra ihop alla ingredienser till kakan och det kan man göra direkt i kastrullen som man smält smöret i. Då slipper man diska extra skålar! Mycket fiffigt. Den ska gräddas i 20-30 min, så efter 20 kände jag med provstickan men då var den ännu alldeles geggig. För geggig liksom. Så den fick stå några minuter till. När jag sedan skulle ta loss den från formen gick hela kakan sönder och jag fick ägna säkert en kvart åt att pussla ihop bitarna, geggigt och jävligt som det var, och försöka förflytta den från formen till fatet den skulle ligga på. Som tur var skulle jag ju ännu bre på glasyr, så det värsta doldes, men ändå... Den kommer ju bara att rasa ihop när man ska skära den, och hamna överallt utom på assietten... God blev den i alla fall trots det miserabla utseendet.



Besvikelse 1

Igår kväll såg jag ju, som jag berättade, "En shopaholics bekännelser". Oj, vad jag hade sett fram emot det, men oj vad besviken jag blev. Där kan man verkligen snacka om att basera en film på främst karaktärerna i en bok. Alltså, alla som har läst Sophie Kinsellas Shopaholic-serie vet att huvudpersonen Becky bor i London tillsammans med sin väninna, har sina föräldrar i en småstad en bit utanför London, träffar Luke när hon fullkomligt grillar honom på en presskonferens och sedan ännu mer i ett direktsänt morgonprogram, där hon har ett stående inslag. Men vad händer? Jo, hon är plötsligt amerikanska, liksom hennes föräldrar (pappan spelades f.ö av John Goodman, han det tjocke i Flintstones och Roseanne, om ni minns) och Alicia. Den ende britten är Luke. Alla bor i New York, där Becky delar lägenhet med Suze och Tarkie. I boken delar hon och Suze lägenhet i London, för när Becky flyttar till NY är det ju för att Luke har fått jobb där...

Nej, jag blev riktigt besviken. Oke, jag förväntar mig inte att allt ska vara exakt som i böckerna, för visst måste vissa anpassningar göras för film, men det finns ju gränser. Jag menar, tänk om Frodo och de andra hobbitpolarna inte alls skulle åka till Mordor för att förgöra ringen utan någon helt annanstans? Eller att Harry Potter inte alls gick på Hogwarts utan typ på Warthog...? Hade det inte blivit konstigt? Jag tycker med andra ord inte att man behöver se denna film, utan istället krypa upp i den skönaste fåtöljen (eller var man nu helst sitter och läser - min fåtölj är faktiskt inte det minsta skön, för dynan glider liksom fram...) och läsa böckerna om Becky istället:

En shopaholics bekännelser
En shopaholic i New York
En shopaholic säger ja
En shopaholic får en syster
En shopaholic i väntans tider

Mycket bättre än filmen som får 3/6 i betyg. Det fanns trots allt vissa sekvenser där jag drog på smilbanden...



Stekpannebröd

Slänger in ett recept på stekpannebrödet jag gjorde ikväll.

5 dl mjöl (vete, graham, dinkel... Välj själv, jag tog vete och fullkornsdinkel)
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja

Rör ihop allt (tillsätt ev. mer mjöl om det blir för kladdigt) och låt stå några minuter. Dela degen i lagom stora bitar och kavla ut till tunna kakor. Nagga med gaffel. Hetta under tiden upp en stekpanna (jag tycker att gjutjärn funkar bäst, för då kan man låta den bli riktigt varm) och grädda sedan bröden någon minut på varje sida. Det brukar kunna osa rätt rejält eftersom pannan är rätt varm, så full fräs på fläkten och/eller ett vidöppet fönster är att rekommendera...

Bröden kan man antingen fylla med nåt gott, t.ex. kyckling/skinka, sallad och någon god sås, eller bara äta som de är med smör och ost. Det senare är min favorit.

Lycka till!

Gräsänka...

I eftermiddags åkte Erik till Eskilstuna och mångkamps-SM, hans första mångkamp på hur länge som helst. Detta innbär att jag är gräsänka hela helgen. Har inget speciellt planerat (mer än lite mat i Nöbbele i morgon kväll) så jag ska bara njuta av att vara hemma och vara ledig (och ensam - jag har aldrig haft något emot att vara själv). Till kvällsmat åt jag stekpannebröd och en stor kopp te, vilket sällan händer annars eftersom Erik behöver rejälare mat än så. Det var riktigt gott. Te och macka är en underskattad kvällsmat. Sedan städade jag lite, pysslade lite med lite av varje, tog en promenad med Dogge och nu ska jag se "En shopaholics bekännelser". Jag älskar Becky Bloomwood! 

Gick förresten på stan en sväng efter jobbet också. Är i akut behov av nya tröjor till hösten. Ska rensa ur alla noppiga, urtvättade tröjor från förra året (och året innan det, och året innan det och året...) och då behövs lite nytt och fräscht. Hittade en lila/plommonfärgad (?) skjorta i längre modell och en annan riktigt snygg svart tröja på Vero Moda. Det får duga så länge. 

Nej, nu är det filmtajm. Återkommer med en recension.

Tjing! 

Boktips: "Den hungriga prinsessan"

Aurora är en kvinna i 40-årsåldern som bor med sin känslokalla man Thomas och deras två tonårsbarn, Livia och Love. Under hela sitt liv har Aurora fått stå i skuggan av människorna omkring henne. Hon har hånats av sin man (inte sällan öppet, inför deras gemensamma vänner), skrattats åt av sin son, blivit övergiven av sin mamma och ignorerad av sin pappa. Hon bor i en flashig lägenhet som egentligen inte är annat än en perfekt yta som döljer det totalt kärlekslösa äktenskapet med Thomas och känner att det börjar krypa i kroppen. Hon vill ha något mer. När hon sedan träffar två yngre män, hos vilka hon får en del av den bekräftelse hon alltid saknat, börjar något brinna inom henne och hon fattar ett beslut som kommer att få oväntade konsekvenser...

Jag tyckte att det var en helt klart läsvärd bok och jag är glad att jag har läst den. Den väckte många tankar hos mig om allt möjligt och jag blev under vissa delar av boken väldigt engagerad och även upprörd. Samtidigt gav den ibland en "feel good"-känsla och jag riktigt njöt i fulla drag när Aurora fick ge igen för lite av vad hon tvingats stå ut med.

Ska jag ge den ett betyg får det blir 4/6. Den är lite ojämn och ibland tappade jag nästan intresset för att läsa vidare, men jag vill helt klart rekommendera den, både till män och kvinnor.


Bokcirkel

När jag var liten var min mormor med i en läsecirkel. Det var ett gäng pensionärer som träffades då och då för att läsa och diskutera böcker. Jag minns att de plöjde Jean M Auel's Grott-epos och att jag blev så impad över att min gamla mormor kunde läsa så tjocka böcker. Det där med läsecirkel var därför något som jag förknippade med gamla människor som inte hade så mycket att göra om dagarna. Men det var då det...

I slutet av vårterminen var vi några kvinnor på jobbet som bestämde att vi skulle starta en läsecirkel. Som den svensklärare jag är gick jag självklart igång stenhårt på idén. Upplägget var samma som på mormors tid: Vi bestämde en bok som alla skulle läsa, läste boken och skulle sedan träffas och diskutera det vi hade läst. Den första boken blev "Den hungriga prinsessan" av Christina Herrström (Ebba&Didrik, Glappet) och igår kväll vad det dags för den första träffen.

Efter en mycket smarrig inledning på kvällen (Pernilla, värdinnan, hade gjort varma mackor med bl.a. kantarellstuvning - yummy!) började vi lite trevande (eftersom ingen av oss hade någon direkt erfarenhet av boksamtal, annat än de man har med elever i klassrummet) presentera för varandra vad vi hade fastnat lite extra för. Men sedan kom diskussionen igång - ordentligt. Och det är ju det som är så himla kul när man har läst samma böcker som någon annan och kan prata om dem. Jag är av uppfattningen att en bok aldrig blir så bra som när man har fått ventilera tankar och funderingar om den med någon annan. 

Innan kvällen var slut hade vi bestämt ny bok och ny träff. Det blir "En sorts kärlek" av Rey Kluun och den ska vara läst till den 30 september och då ses vi hos Sophia. Beställde boken idag och ser fram emot att få börja läsa den. 

 

"Octomom"

Alltså, jag kan inte låta bli att reagera över detta fullkomliga vansinnesdåd: 14 barn. Såg dokumentären om "Octomom" på 5:an igår och blev minst sagt upprörd. Hur kan en människa vara så egoistisk?! Det övergår mitt förstånd. Jag menar, vad finns det för rimlig anledning till att sätta 14 barn till världen, när man dessutom inte har någon partner, inget jobb, ingen utbildning osv? Räckte det inte med de sex hon hade innan?

Ska jag vara helt ärlig tycker jag hela hon Nadya verkar lite lätt skruvad. Som om hissen inte går hela vägen upp liksom. När jag får barn vill jag kunna ägna mitt barn min fulla uppmärksamhet, och jag tror att den räcker ganska lagom till ett i taget. Men hur gör man med 14 stycken, där samtliga är under 10 år? Och dessutom var inte alla "stora" barn helt friska, vilket man bl.a. insåg när en av tvååringarna fick riktiga utbrott, kallade mamma "bitch", sparkade efter kameran osv.

Jag har rätt mycket mer som jag skulle kunna skriva om denna "mirakelkvinna", men samtidigt räcker inte orden till. För mig är det ett rent vansinne. Måste bara få ur mig det...


RSS 2.0