Boktips - Född en blå dag

Ikväll går Rainman på TV. Jag har sett den flera gånger men kommer kanske ändå titta en stund. Förutom den fantastiska skådespelarinsatsen av Dustin Hoffman är jag otroligt fascinerad av dessa märkliga människor, savanterna. Det övergår mitt förstånd hur hjärnan fungerar hos dem och kanske är det just det som gör det hela så spännande.



Varje år får vi en julklapp från rektorerna på skolan. Senast var det en bok som heter Född en blå dag av Daniel Tammet. Han ser siffror och i ord form av färger och andra symboler och har en för mig obegriplig förmåga att rabbla siffror. Han kan t.ex. rabbla 22 514 decimaler till pi. Det låter helt otroligt men är sant. Själv är man rätt nöjd över att kunna gångertabellen liksom och jag blir djupt imponerad när jag möter människor som med spelad ödmjukhet rabblar 10-15 decimaler till ovan nämnda tal. Jag har bara läst några kapitel i boken än så länge, för jag klarar liksom inte att läsa för mycket i taget. Det är helt enkelt svårt att ta in alltför mycket av denna ofattbara information på en gång. Jag blir helt snurrig när jag som språkintresserad (och som alltid har haft lätt för språk) läser om hans språkliga förmåga: Han pratar tio (!) språk flytande. Hur imponerande är inte det?!





Här är ett klipp ur en dokumentär om denna fantastiska människa.


Långhelg

Okej, bli inte avundsjuka nu, men det här sitter jag på min balkong och skriver iklädd endast linne och trosor. Det är 18 grader i skuggan och strålande sol, vilket gör att det här där jag sitter är minst 25 grader (närmare 30 tror jag). Dogge står på sitt vanliga ställe och kikar ut genom balkonggallret (heter det så? "spjälor" kanske passar bättre) och har full koll på "sitt" territorium. Nåväl, tillbaka till mig själv. Förutom att det är helt underbart just här just nu, är det underbart att veta att det nu är långhelg. Tre härliga, lediga dagar. Har lite jobb att göra men det kan jag leva med (kan ju sitta här i min brassestol och göra det), i övrigt ska jag bara ta det lugnt. 

Det här är det bästa med Växjö på våren, att det ofta blir några riktigt varma dagar sådär i april/maj. På Gotland kyler ju havet fortfarande lite, så det brukar inte vara riktigt lika varmt där. Men till skillnad från här, är det varmare längre in på hösten på Gotland än här, så det jämnar ju ut sig. 

Vad ska jag då ta mig för denna Valborgsmässoafton? Hm, inte så mycket faktiskt. Jag har inga planer på att gå till sjön och tilla på elden/fyrverkerierna så det blir väl att sitta hemma och bara njuta av att vara ledig och det är lika mysigt det.

Nu ska jag nog luta mig tillbaka och läsa lite. Tjing!  

En rosa karamell

Som jag kunde konstatera förra veckan är teknik och jag ingen vidare kombo. Den där superfina datorn som jag var så lycklig över funkade ju inte. Och nu vet jag att det inte var något fel på mini-pc+mobilt bredband. Hur jag kan veta det? Jo, för det här skriver jag på min nya lilla karamell. Det är en rosa Samsung NC10. Hur läcker som helst. Jag älskar den redan. Så nu ska jag lära mig den här lilla maskinen som från och med nu kommer att bli min nya favoritleksak. Det är så himla kul att det numera finns lite färger att välja på när man ska köpa teknikprylar, inte bara svart eller grått, och som jag ju berättade för några dagar sedan är rosa en av favoritfärgerna...



Delmål 1 - Vårruset

Idag när jag satt i matsalen och inmundigade en måltid bestående av fiskburgare med bröd och pommes (inte precis vad jag skulle kalla hälsosam skollunch, men men...) berättade Åsa att hon anmält ett ag från skolan till Vårruset och att jag visst ingår i detta lag. Hm... Det hade jag förträngt. Jag vet att vi pratade om det för mycket länge sedan, men sedan har jag inte tänkt så mycket mer på det. Men jag är inte den som bangar, så den 11 maj gäller det. Det får bli det första delmålet inför det slutliga målet (som ju alla redan vet är Tjejmilen 30/8).

Egentligen stod det vila på programmet idag men eftersom jag inte kom iväg igår kväll (det blev ju så sent på jobbet) tog jag igen det ikväll. Men oj, vad varmt det var. Jag höll verkligen på att smälla av. Vilket självplågeri alltså: 7 km (35 min) i 26-gradig värme (i skuggan) och med en sol som riktigt gassade. Men jag kom hem till slut och föll ihop i en flåsande och frustande hög på gräsmattan. Genomslut men lycklig.

I morgon är det dags för det första passet med lite högre tempo. Får se hur det går, för det ska bli lika varmt då. Wish me luck...

Broccolisoppa och Lulu Carter

Ikväll kom jag inte hem från jobbet förrän klockan var närmare åtta. Jag slutar alltid senare (dvs. 16.50) på tisdagar, men idag blev det extra sent eftersom vi hade kollegahandledning. Och inet nog med det, jag blev sedan stående med två kollegor i korridoren i nästan en timme. Det är så sällan man får tid att bara prata, prata, prata utan att bli avbruten av elever (vilket förvisso nästan bara är trevligt) eller att man ska ha lektion (också trevligt). Men hur som helst blev vi stående där och pratade om allt från tonåringars och våra egna alhoholvanor som unga till relationen mellan mödrar och döttrar. Helt plötsligt hade vi stått där en timme, som sagt, och då började det bli dags att dra sig hemåt. Jag kom dock inte så långt, för utanför skolan träffade jag på två föräldrar och vi kom attt prata om en massa olika saker. Mycket trevligt. Tiden sprang iväg och så var den åtta. Till slut kom jag i alla fall iväg och hem, och när jag kom innanför dörren möttes jag förutom av Douglas av signaturen till Äntligen hemma - ett av mina favvoprogram. Så det var bara att snöra av sig sandalerna (det har varit 20 grader här idag och nu när klockan är tio är det 14 grader - underbart) och slänga sig i soffan. Turligt nog hade jag broccolisoppa kvar från igår så jag slapp laga mat.

Ett av inslagen i kvällens program stod Lulu Carter för. Hon gjorde i ordning ett sovrum i en makalöst fin lägenhet. Resultatet blev jättetjusigt. Hon är otroligt duktig, tycker jag, och har en riktigt intressant blogg där man kan få en massa inspiration. Sedan har jag lite svårt för att förlika mig med tanken på att måla, snickra, piffa osv. i högklackat, uringat, läppglans, tighta jeans och en massa armband och annat "krimskrams". Eller så är det helt enkelt ett statement från hennes sida, att vara precis så kvinnlig hon vill. Jag tycker bara att det borde vara obekvämt... Jaja, det är nog ändå mest beundran jag känner för henne när allt kommer omkring. Och kanske även en önskan om att själv vara lika duktig på inredning och att ha den känsla för färger som hon har.

Nej, nu är det dags att stänga ner för idag. Godnatt.

Pretty in pink

Jag undrar om Picasso hade någon rosa period... Det hade i alla fall varit kul att se vad han hade gjort av denna ljuvliga färg. Rosa har alltid varit en av mina favoritfärger. Det är liksom en så glad färg, kanske speciellt nu på våren. När man tittar runt bland inredningsprylar i butikerna är det just nu mycket pastellfärg; rosa, gult, grönt, blått osv. Det tycker jag är jättekul och jag har tagit fasta på det nu när jag har gjort i ordning på balkongen. Jag lade ju ut några bilder förra veckan, men sedan dess har det hänt lite och nu känner jag mig faktiskt riktigt nöjd. 

         


         





         


Sakerna hittade jag på följande ställen:

Balkongmöbel: Ikea. Målade sedan om den i svart, blank lackfärg
Virkad duk: Indiska
Rosa ljushållare: Åhléns
Vit blomkruka: Asta blommor (Interflora)
Grönt ljus: Lagerhaus
Rosa pall: Inspiration
Bänk: Rusta. Målades i samma färg som bordet/stolarna
Dynor: Ikea
Fleecepläd: Lagerhaus
Vattenkanna: Inspiration
Plastmatta: Har tyvärr glömt namnet på butiken...









 

Nytt renoveringsobjekt

Ikväll var Erik och jag i Moheda på den helt fantastiska Östregårdsloppisen. Jag älskar det stället och skulle kunna strosa runt där hur länge som helst. Det finns allt från antika möbler och bruksföremål från typ 1800-talet till 50-talsnostalgi, tavlor, vinylskivor och julpynt. Eftersom det bara är öppet på söndagar är det nästan alltid mycket folk där. Vi kom dock inte förrän klockan fem (de stänger sex) så ikväll var det lugnt. Det vi var på jakt efter var ett skrivbord, för det vi har nu är så fult och hemskt och jag avskyr det. Det blev liksom ett "panikköp" på IKEA någon gång när vi var tvungna att få tag i ett. Men idag hittade vi ett som kommer att bli jättebra. Det är från 40-talet tror jag och behöver en liten reconditioning. Jag ska slipa bort lacken, ta bort låsen och spackla igen nyckelhålen, sedan ska jag måla det (antagligen vitt) och sätta på nya knoppar eller andra beslag. Det bästa med det är att det finns så mycket förvaring, både skåp, en låda och hyllor. Lite häftigt också att man kan ha det utåt i rummet, och inte bara mot en vägg.




Framsidan



Baksidan



"We call 'em wienerbröd... wienerbrods"

Idag hade jag min kusin Josefine på fika. Hon är glutenallergiker så jag har alltid lika svårt för att komma på vad jag ska bjuda henne på. Glass funkar alltid, men hur kul är det? Däremot tål hon havregryn så vad passar då bättre att göra än chokladbollar? Jag är inte så förtjust i "n---rbollar", inte alls faktiskt, utan föredrar choklad- eller kokosbollar.

Detta får mig att tänka på chokladbollsscenen i Sunes sommar. Jag garvar högt för mig själv när jag skriver detta för det är en vansinnigt rolig scen, åtminstone enligt min mening.




Hur som helst, chokladbollarna blev en succé och vi satte väl i oss sådär sex eller sju var.



Veckans långpass

På söndagar ligger veckans längsta pass, 8 km, och eftersom jag bestämt mig för att följa det där färdiga träningsprogrammet och det är söndag idag var det bara att knyta på sig skorna och dra iväg. Det bästa med löpning är (tycker jag) att man kan sticka iväg när som helst, så för mig passade det perfekt på förmiddagen idag. När jag ska vänta på ett grupträningspass är det lätt att strunta i det eller så kommer något annat upp vid just den tiden som jag bara "måste" göra... 

Idag kändes kroppen riktigt bra. Hade lite träningsvärk i ryggen från aerobicspasset igår (vevade antagligen lite väl intensivt med armarna...) men inget som påverkade speciellt mycket. Det jobbigaste var egentligen att det var så varmt, och jag mitt pucko hade långärmat (svart).

I fredags på jobbet pratade vi om det här med löpträning och hur viktigt det är att man inte ger sig i början. Det kan vara hur segt som helst att komma iväg, speciellt om det är tråkigt väder, men har man väl kommit över den där tröskeln man så ofta pratar om (vilket jag tror jag har gjort nu) känns det faktiskt bara härligt. Jobbigt givetvis, men belöningen i form av att komma hem med en dånande puls och svett som rinner längs ryggen och från pannan och veta att jag just nu varit jäkligt duktig är riktigt trevlig.


Nästa pass är inplanerat på tisdag.

Sinnesstämningar

Igår på svenskan hade jag boksamtal med några av eleverna i åttan. De har precis läst ut Sandor slash Ida så vi pratade både om detaljer och om boken i sin helhet, vad de tyckte om den osv. En kille kom med en synpunkt som jag tyckte var väldigt intressant. Han ifrågasatte varför författaren (eller vem det nu kan vara) har valt att sätta en glad smiley mellan varje kapitel, för han menade att en glad smiley symboliserar något positivt och att långt ifrån alla kapitel i boken är roliga.

Som ju alla som chattar, sms:ar, mailar osv (dvs. de allra flesta, kanske inte min pappa men det är en annan historia) vet, använder man olika symboler för att uttrycka olika känslor som annars är svåra att få fram i skrift (såvida man inte uttrycker det bokstavligen). Det jag tycker är svårt när jag sitter och skriver t.ex. här på bloggen är att få fram den rätta sinnesstämningen så att den som läser ska förstå hur man ska läsa det. När jag skriver hör jag min egen röst i huvudet. Den låter på ett sätt när jag skriver något glatt, ett annat när jag är ironisk, ett tredje när jag är upprörd osv. Det handlar givetvis inte bara om bloggen, utan även när jag skriver mail, kommentarer på elevarbeten, sms, formella brev, ja, ni fattar. När jag skriver hör jag i mitt huvud hur saklig, glad, ödmjuk, pessimistisk, orolig, pigg osv. jag låter, men det kommer ju inte fram. Okej, det är klart att man kan skriva exakt hur man känner sig, som i ett manus:


Elin (glad): Vilken underbar dag det var idag!

Elin (ironisk): Kul att man blivit sjuk lagom till helgen.

Elin (arg/upprörd): Fattar inte att grannarna inte bara kan slänga sina tomma sköljmedelsflaskor i plaståtervinningen.

Elin (saklig): Idag har jag bakat en jättegod kardemummakaka.

Elin (fundersam): Undrar vad jag ska äta ikväll.


Men samtidigt skulle det låta rätt konstigt... För det mesta lyckas man väl tolka hur det ska läsas utifrån sammanhanget, men kanske inte alltid, och då är det ändå den som läser som får avgöra hur han eller hon tolkar det. För det mesta bör detta dock inte vara några problem här, för jag kan säga att det mesta jag skriver gör jag med en positiv och saklig röst i huvudet. Jag älskar verkligen att skriva och det har jag alltid gjort, så det här med blogg är verkligen jätteroligt.  
 



Bilden kommer från http://priya15.files.wordpress.com/2008/08/smileys.jpg

Statistik

En trevlig finess med bloggen är att man kan följa statistiken över hur många som besöker den. Men tanke på att det inte är så många som kommenterar är det lätt att tro att det inte är så många som läser  (ta nu inte detta som någon kritik, för jag skriver själv kommentarer på långt ifrån alla blogginlägg jag själv läser), så därför är det extra kul att se att typ 10-15 personer tittar in varje dag. Då blir man glad. Tackar tackar!

Iskallt, sött och otroligt gott

En lunch/eftermiddagsdrink med smak av kokos och ananas (i bästa piña coladastil) i glas efter farmor. Mycket gott!



Överraskningar i jorden

När Julia och Stefan köpte sitt hus var det tidig vår. Det var grått och trist ute, både vädret och färgerna i naturen. Men när det blev lite varmare och solen tittade fram allt oftare började det röra sig i jorden. Och helt plötsligt var trädgården full av färger. Tänk vad häftigt att köpa ett hus och inte ha en aning om vad som planterats tidigare. Det tycker jag är en av tjusningarna med att köpa ett gammalt hus, att det finns fruktträd (vi fick ett päronträd i inflyttningspresent på garaget på Gotland, men det kommer ju ta några år innan vi får smaka de första frukterna) och rabatter och trädgårdsland. Åtminstone om man är intresserad av sånt. Jag var ute hos dem idag och tog några bilder. Visst är det vackert?


         

         

         



En fredagkväll i april

Jag önskar att jag kunde dela med mig av de ljud och dofter, och kanske framför allt av den värme, som dominerar den här kvällen. Jag skulle egentligen inte bara vilja kalla den här kvällen för vilken kväll som helst, utan för en riktig försommarkväll. Fåglarna sjunger som galna, träden håller på att slå ut, det doftar vår och så är det nästan 15 grader trots att klockan är efter halv nio. Det är helt underbart!

Städtips!

Måste bara göra ett kort inlägg och tipsa om denna fantastiska städhjälp. Köpte dem på Jysk av alla ställen för 10 kronor/paketet. De  suger upp allt damm och är jättelätta att komma åt med. Jag är ingen städfantast (pedant, absolut, men jag gillar inte att städa) och damning är det tråkigaste. Men med dessa känns det inte fullt så jobbigt. Jag har ingen aning om var man kan få tag på dem om man inte hittar dem på Jysk, men det är väl bara att googla...


 

Boktips - Läsdagbok

Sedan 2003 har jag skrivit läsdagbok och jag skulle vilja tipsa alla som tycker om att läsa, och som läser mycket och kanske inte har koll på allt man har läst. Varje gång jag har läst en bok skriver jag ner vilken boken är, vem författaren är, när jag läste ut den och lite kort om handlingen/vad jag tyckte om den. Det är jättekul att spara och kunna gå tillbaka och läsa. Vissa böcker kommer man ju inte ens ihåg att man har läst. 





Just nu har jag två böcker på gång:

         

 

Filmtips - Slumdog millionaire

Har du inte redan sett denna fantastiska film har jag bara en sak att säga: Gör det! Det är en sån film som inte är slut bara för att eftertexterna är det, utan den stannar kvar inne i huvudet jättelänge. Kortfattat handlar den om Jamal som växer upp i Bombays slumkvarter tillsammans med sin storebror Salim. Trots (eller kanske på grund av) tuffa levnadsvillkor lyckas han få medverka i Vem vill bli miljonär, och efter det blir ingenting längre som förut. Se den!


 


Leversnittar och pungchips

Hm.. Vad är då detta? Någon ny köttbaserad diet? Nyheter i gourmethyllan? Nej då, det är helt enkelt sådant som man tar till när man vill fjäska lite extra för hunden och igår fanns det all anledning att fjäska. Vi hade nämligen ettårskalas här hemma. Jag tror inte att Dogge själv var speciellt medveten om detta faktum, men för mig var det stort. Eller nja, inte jättestort kanske med lite speciellt. Vad är då leversnittar? Det är små bruna hårda bitar som antagligen innehåller lever. Pungchips då? Det är helt klart det äckligaste jag någonsin har köpt och luktar fruktansvärt; torkad grispung, skivad i tunna skivor. Urk... Men hunden gillar det och det är ju det viktigaste.


         

         

Datorstrul, inte kul...

Suck... Har försökt få den där nya datorn att acceptera vårt mobila bredband i tre dagar nu, men efter ett antal samtal till diverse supporter (heter det så?) som verkligen varit hjälpsamma men inte lyckats få det att funka, ska jag i morgon ta med mig datorn upp till MediaMarkt och eventuellt lämna tillbaka den. Det sura är att jag frågade killen som hjälpte mig i butiken specifikt om datorn verkligen funkar med vårt bredband och han sa ja, utan att tveka. Det är det som är så konstigt. Jaja, vi får väl se vad som händer. Synd om jag skulle bli tvungen att lämna ifrån mig den, för jag gillar den skarpt. Snyft...

"Knäcket" som gör mig så sugen

"Knäcket" som får det att vattnas i munnen


Jag minns när TV4 började sända analogt på Gotland. Det var på sommaren någon gång för jag vet att jag satt framför den svartvita TV:n i stugan. Ja, den visade bara svartvit bild. Ja, det gick bara att se två kanaler (som man växlade mellan med en spak som man tryckte in/drog ut). Ja, detta var i början av 90-talet. För att få in denna nya, magiska kanal fick man vrida på en ratt. Jag såg förresten en exakt kopia av denna TV i filmen Tillsammans, kändes riktigt nostalgiskt.

Det allra första programmet jag såg var Jeopardy. Jag älskar allmänbildning så detta var ju helt fantastiskt. Men sedan kom det verkligt häftiga: REKLAMEN. Tidigare hade jag bara sett reklam på Bio. "Ta det lugnt och tugga TOY", liksom, eller "Jave, Jave, Jave, Jave - och nu blir det mer reklam" (eller vad det nu är de säger). Men nu fick man det hemma i soffan. Tyvärr i svartvitt men ändå. Så himla coolt! Den allra första reklamen jag såg var Magnum, den där snygga kvinnan som för glasspinnen mot sina läppglansiga läppar och biter ett stort stycke med sin blekta, jämna tandrad. "Knäck!" så knäcks den hårda chokladytan och fram träder den lyxiga vaniljglassen.

Än idag blir jag precis lika sugen på Magnum när jag hör det där knäcket. Så idag cyklade jag förbi Pressbyrån på hemvägen och köpte varsin Magnum Temptation till mig och Erik. 23 kronor stycket! Vansinne för en glass, men den var väldigt god. Jag är egentligen inget större glassfan men den här gick ner. Shit, vad god! Mörk choklad (som jag älskar), browniebitar (egentligen mer smulor men ändå) och bitar av vit choklad (som jag också älskar).




Det är väl bäst att avsluta med att tillägga att jag inte alls är lika förtjust i reklam idag... Jag svär väl lika mycket som de flesta andra när en film eller ett program bryts för just detta. Men Magnumreklamen ligger mig varmt om hjärtat.   


Har man bestämt sig...

... för att inte sitta i skuffen när man åker bil får man stå ut med bälte. Nej då, självklart plågar jag inte min hund med säkerhetsbälte, men du måste medge att det är rätt sött...



Vilse i skogen...

Tänkte att jag skulle undvika landsvägen idag och istället söka mig ut i vår underbara natur. Inte alls långt härifrån finns en skog full med motionsspår. Man kan börja lite var som helst och sedan bara följa markeringarna, så kommer man till slut till platsen man började. Om man har tur... Jag måste dock ha missat "början" och sprang bara vidare. Hade lite koll på klockan hur lång tid det borde ta, så när jag sprungit 3,1 km på 20 minuter förstod jag att något hade blivit fel. Jag hade förvisso bara kunnat vända och så småningom hamnat där jag skulle, men grejen är att de där spåren är så vansinnigt backiga. Vid ett tillfälle kom samma känsla över mig som när jag ska åka skidor, precis innan jag ska ge mig ut i en brant och det bara känns läskigt (satsradning, jajamensan)... Som tur är kunde jag höra att stora vägen inte var så långt borta, så jag fick trassla mig igenom blåbärsris, nedhuggna träd och rotben (med Douglas i släptåg) innan jag till slut visste var jag befann mig. Sammanlagt blev det 40 minuter (ca 7'5 km skulle jag tro). Nästa pass är på torsdag. 

Detta var dock inte första gången jag sprang bort mig i just den skogen. Förra gången skulle jag springa 11-kliometersslingan, men när jag för tredje gången sprang förbi samma lilla stuga insåg jag att jag var fullständigt lost. Turen slutade på 18 km...

Klargörande, eller nåt

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg här som handlade om mina förvirrade "flytta-till- Gotland/stanna-i-Växjö-ett-tag-till"-tankar. Jag har fått en hel del kommentarer till detta, främst från familj/vänner på Gotland men även från andra som varit/är i liknande situation. Det hela handlar egentligen inte om huruvida jag ska flytta till Gotland utan snarare om när. Jag älskar Gotland och att bo här i Växjö resten av livet har liksom aldrig varit ett alternativ. Jag menar, se bara på de bilder jag har tagit på Gotland och lagt upp här, vem vill vara utan detta?




För fem och ett halvt år sedan sa jag upp min lägenhet i Visby och flyttade hit. Jag kände ingen i Växjö och visste nästan ingenting om stan. Första gångerna jag var här satt jag i en etta på Dalbo och ugglade hela dagarna för jag hittade ju ingenstans. Men så började jag plugga på universitet och det var där jag träffade Erika som idag är en av mina bästa väninnor. Sommaren 2004 sökte jag jobbet på KBS och fick det, vilket ju kändes helt fantastiskt med tanke på att lärarjobb inte växte på träd då heller och jag dessutom var helt grön. Allteftersom byggde jag upp mitt eget liv här; fick bra kontakt med kollegorna, började träna, fick upp ögonen för inredning och att pyssla hemma osv. Så småningom flyttade även lillasyster hit och helt plötsligt hade jag ju ett jättebra liv här, och det har jag fortfarande.


Jag läste på Hela Gotland senast idag om föräldraupproret mot nedskärningarna i skolan och demonstrationen som var i helgen, och som lärare oroar detta mig givetvis. Jag har en fast tjänst här på en skola med underbara kollegor och helt fantastiska elever och för mig känns det som ett främmande alternativ att ge upp detta för en just nu ganska oviss framtid på Gotland. Ungefär som att sälja sin bostad innan man har hittat en ny. Okej, vi bor i ett land där allt ordnar sig, vare sig man tar tag i det själv eller inte, men samtidigt är jag av den inställningen att man behöver känna trygghet i allt man gör för att man ska må bra. Annars fanns det väl ingen som ville ha fasta jobb? Hur "spännande" det är att gå till KBS varje morgon vet jag inte. Jag menar, schemat ser ut på samma sätt vecka efter vecka och eleverna är desamma, liksom klassrummen och böckerna. Men det känns ju tryggt att gå dit. 2000 jobbade jag ett halvår på ett bageri och jag förundrades över hur de kollegor som hade jobbat med att paketera bröd i samma lokal i 25 år stod ut. Men självklart handlade det om att de kände sig trygga där, de visste vad som väntade dem varje morgon (och att något faktiskt väntade på dem).


På ett av plakaten som en av demonstranterna i ovan nämnda demonstration höll upp stod det "Vem vågar föda barn på Gotland?" och detta är givetvis något jag har funderat över rätt länge. Jag vill inget hellre än att låta mina barn få växa upp i samma fantastiska miljö som jag själv fick (bortsett från i koskitlukten i Vall...). Visst vågar man föda barn där, det fattar väl jag med, men samtidigt förstår jag deras oro. Man måste, menar jag, se ett steg längre och det är det jag håller på med och som gör att det känns lite smått förvirrat ibland. Jag uppskattar verkligen alla varma ord från vänner på Gotland som vill att vi ska flytta hem eftersom de vill att vi ska kunna ses mer. Det värmer oerhört att få höra sånt och jag ser verkligen fram emot att kunna åka hem till mamma eller svärmor eller vem det nu kan vara efter jobbet en helt vanlig dag och snacka bort ett par timmar, för att sedan fortsätta hem till mitt. Och jag vet att det en dag kommer att vara just så.


Jag vet att en dag kommer det att stå en stor flyttbil här utanför porten på och att jag springer som ett skållat troll upp och ner för trapporna med flyttkartonger, kassar och påsar. Jag kommer att vara trött, irriterad och lättretlig, men framförallt kommer jag att vara glad. Glad för att det nu bär hem mot Gotland. Sedan kommer jag att sitta där i mitt hus i Lummelunda med fåglarna kvittrande utanför och en kopp nybryggt kaffe framför mig (och antagligen morgontidningen som jag ännu inte hunnit läsa) och tänka "Hur i hela friden kunde jag då våren 2009 över huvud taget fundera över om detta var vad jag ville?". Då kommer det kännas självklart. Och det gör det egentligen redan nu, bara att jag tar det i min egen takt. Det blir inte i år, kanske inte nästa heller, men kanske nästa eller nästa. Vem vet?


Nu är jag på G

I tisdags var det dags för det första träningspasset inför Tjejmilen. Först tänkte jag satsa på 45 minuter men efter att pappa (som den gamla Maratonräv han är) förklarade att en förbättring på 30 sek/km är rätt mycket lade jag ner ribban till 50 minuter. På Marathon.se finns färdiga program som det bara är att följa. Jag har gett mig den på att köra på detta och känner mig just nu mer inspirerad än vad jag någonsin tidigare jar gjort när det gäller löpning. Första passet var alltså i tisdags (5 km), torsdagspasset bytte jag ut mot gruppträning på Nordic Club och igår körde jag långpasset på 8 km. Den här veckan står det fyra löppass och styrka på schemat. Tänkte dock skippa något löppass och köra ett High 2-pass (aerobics) på lördag.


"Du kan glömma dina ensamma stunder..."

"... du kan lita på teknikens under". Ok, Wilmer X, låten var rätt bra men jag vet inte om jag riktigt håller med... Igår köpte jag en ny dator, en röd liten läckerbit,  precis i min smak. När jag inhandlar ny teknik vill jag att det ska funka direkt. Helst av allt vill jag bara trycka på en knapp och så "tada!" funkar det liksom, men vem har sagt att livet är lätt? Nej då, nu ska verkligen tålamodet sättas på prov, för inte funkar det som det ska. Det går nämligen inte att få det mobila bredbandet att funka eftersom det tydligen är någon drivrutin som saknas. Först ringde jag till Tele2 men han jag fick prata med visste inte så mycket (ungefär så mycket som hon tvättmaskinsansvariga på Elgiganten...) och det erkände han villigt. Sedan sökte vi (Erik hjälpte till så gott han kunde, och är bra mycket mer teknisk är jag) reda på supportnumret till Lenovo (datortillverkaren) och där fick vi prata med en hjälpsam typ som förklarade hur vi skulle gå tillväga. Tyvärr funkade inte det heller, eller så är det jag som inte fattat nåt. Hur som helst sa han att att jag inte är den första som haft det här problemet. Det kändes ju rätt skönt att veta att jag kanske inte är helt dysdatalektisk (ett nytt ord kanske?) utan bara hade otur (typ som mamma alltid har när hon ska införskaffa ny teknisk utrustning, som jag skrev om i ett inlägg för någon månad sedan). 

Jag har velat ha en mini-PC rätt länge men samtidigt känns det onödigt att ha två datorer på två personer (som om vi inte skulle kunna samsas...), men så bestämde jag mig för att lägga ner systemkameradrömmarna för nu. Jag menar, om jag absolut måste få ett visst motiv fotat på ett visst sätt kan jag säkert be Nina eller faster Inger om hjälp. Och det är väl så man ska göra, ta hjälp av de som verkligen kan? Så istället för kamera fick det bli denna.

Nu ska jag vänta på att min kära sambo "datorexperten" kommer hem från träningen, sedan får vi ta tag i det igen. Jag vill ju kunna få börja använda den lilla godbiten snart. 


         

Visst är den snygg?
 

Ledig - igen

Det känns knappt som man har börjat jobba förrän det är dags att vara ledig igen. Idag är det lördag och jag har haft en helt fantastisk helg hittills. Den började egentligen redan igår eftermiddag, sista lektionen. Det var svenska och jag skulle gå igenom Kronoberg Idol (vår egen version av Idol) och allt som ska ingå. Det var betygskriterier, tidsram och hur jag hade tänkt mig upplägget. Uppgiften är ett samarbete med musiken och går ut på att eleverna ska skriva en egen text till en befintlig melodi. Det jag alltså gjorde igår var att gå igenom vad texten ska innehålla i form av stilgrepp (rim, upprepningar, liknelser osv.). Först berättade jag vad de olika stilgreppen innebar och sedan fick eleverna själva komma med förslag. När det var dags att ge förslag på liknelser var det en kille som räckte upp handen. "Pissig som en gravid kvinna" (pissig = kissnödig), utbrast han och hela klassen bröt givetvis ihop av skratt. Så även jag. I och med detta hade han satt standarden för lektionen och resten gick i samma uppsluppna ton. Det är sådana tillfällen som gör det här jobbet så fantastiskt. Ibland känner man att man är världens sämsta lärare, men så kan det helt plötsligt vända och allt känns så himla bra.


Direkt efter jobbet hade jag stämt träff med en väninna på ett fik. Det blev en stor kopp kaffe och en budapestbakelse. Smarrigt! Hon är också lärare så det blev givetvis en del skolprat, men vi hann avverka mycket annat också.

Efter fikat gick jag en snabb sväng på stan eftersom jag bland annat hade lagt undan en matta på Indiska som jag skulle gå och hämta. Slet även åt mig två randiga stolsdynor på samma ställe. Inget av detta passade dock som jag hade tänkt mig så det får bli att lämna tillbaka det.


Idag tog jag med mig Erika till Blomsterlandet. Hon är så himla duktig på blommor vilket jag verkligen behöver, som har allt annat än gröna fingrar. Problemet med att köpa växter med henne är att jag blir så överinspirerad att jag helt plötsligt glömmer bort att jag inte alls lyckas få mina växter att blomma och frodas som hon får. Så när vi är där köper jag alltid en massa som jag sedan tar död på. Förutom att växterna måste vara lättskötta vill jag givetvis ha växter som jag kan ta hem till Gotland över sommaren, alt. som sköter sig mer eller mindre själva under semestern. Det är inte helt lätt att hitta en sådan kombination har jag märkt, vilket i och för sig är ett rätt angenämt problem.


Eftermiddagen ägnade jag sedan åt att plantera och göra fint på balkongen och nu känner jag mig riktigt nöjd. Bilder kommer senare för nu måste jag göra mig i ordning för att åka ut till Julia och Stefan. Ska bli kul att se hur de har fått det i huset. Jag har inte varit där på tre veckor.

      
Balkongen före...

... och efter









Sanningar

Ibland får man höra sanningar som sig själv som man kanske inte är jättestolt över men ändå fullt medveten om. Jag skriver inget mer om det, eftersom det bara är mellan mig och några till. Men jag är i alla fall väldigt tacksam för alla ord och har tagit till mig av ALLT.

Vårbilder från "min gata i stan"

De senaste dagarna har man nästan kunnat se hur träden bara vill explodera och bli alldeles gröna igen. I love it! Här utanför på gården finns en massa buskar och träd och jag följer med glädje hur de blir grönare och grönare...

      


      


Vad är egentligen problemet?

För ett par månader sedan skrev jag ett inlägg om tavlor och hur svårt jag tycker det är att hitta något snyggt att hänga på väggarna. Men en sak som jag i alla fall tycker är fint är att göra förstoringar av fotografier man själv tagit. Jag har gjort det med några bilder jag tagit på Gotland och de gillar jag skarpt. Nu blir bilderna dock inte jättebra med en vanlig digitalkamera, så av den anledningen bestämde jag mig för ett tag sedan för att försöka få tag på en enkel systemkamera för att på så sätt ta nästa steg i fotograferandets ädla konst.

Min faster som är fotograf tipsade mig om vad jag skulle titta efter och jag gav mig genast ut på kamerajakt, både på nätet och i de elektronikbutiker som finns här i stan. Valet föll till slut på en Sony med två objektiv, ett 55-75 och ett 75-300. Priset var 4990:- för hela paketet. Som hittat! Detta var på Elgiganten och jag fick hjälp av en man som sa sig vara amatör på området, men lovade göra sitt bästa. Tyvärr visade det sig att något PUCKO hade sålt objektiven (trots att dessa hörde till paketet där själva kamerahuset ingick). Men ingen fara på taket, han lovade beställa dem dagen därpå och skulle återkomma. Jag lämnade mitt nummer och skuttade glatt därifrån. Tror ni han ringde? Nej då.

Tio dagar senare åkte jag upp dit för att kolla hur det låg till med allt. Då fick jag hjälp av en tjej som inte visste någonting om något annat än tvättmaskiner (som tydligen var hennes specialområde...) men hon lovade säga till någon annan att höra av sig (han som tydligen hade hand om detta var på lunch - klockan halv fem). Jag fick lämna mitt nummer igen och sedan var det väl bara att vänta. När lunchrasten var över sådär en timme senare ringde den där karln och då visade det sig att grejerna inte skulle komma förrän onsdagen veckan därpå. Trist, tyckte jag med tanke på att jag skulle till Gotland en vecka och hade tänkt passa på att lära mig kameran då, när faster fanns till hands. Men det var väl inget att göra åt saken.

Så idag efter jobbet (sex dagar efter att kameran skulle ha kommit in - observera SKULLE HA) åkte jag upp dit igen och det var det märkligaste jag varit med om på mycket länge... När jag kom in i denna stora butik möts jag av dunkadunkamusik från en gigantisk högtalare som står mitt i lokalen och spyr ut Michael Bolton-låtar. Och inte nog med det, det var inte en käft i hela butiken - det var bara jag! Jag trodde först att de hade inventering eller något och att jag hade missat "Stängt p.g.a. inventering"-skylten eller något. Men nej då, till slut dök det upp någon kille med en namnskylt som det stod "Serviceansvarig" på. När jag meddelade mitt ärende började han knappa i datorn men hittade ingenting. Sedan fick han ringa någon annan typ (som antagligen var på lunch - klockan var trots allt 17.15) som påstod att objektiven var slut vid grossisten. Men vad fan, för två veckor sedan sa de att jag skulle komma och hämta det idag och ändå fanns det inte.

Jag brukar alltid vara väldigt trevlig mot servicepersonal för de har det säkert rätt tufft ibland som tvingas stå i skottlinjen när ursinniga kunder är missnöjda. Men idag rann det över och jag meddelade att jag inte har lust att åka upp dit en gång i veckan bara för att de inte har koll på sina saker, och om det nu är så att det ska dröja ännu längre tänker jag köpa en kamera någon annanstans. Vet ni vad han sa då, denna "serviceansvarige"? Jo, han bad om mitt nummer och lovade den ansvarige att ringa upp. Tror ni han har ringt? Just det, NEJ. Så nu får vi väl se hur detta slutar. Om det nu är något problem kan de väl bara säga det istället för att invagga mig i någon falsk förhoppning om att grejerna skulle vara på väg? Det hade känts mer rakryggat än att be mig lämna mitt nummer en massa gånger till synes helt i onödan.


Till saken hör att jag haft problem med detta ställe tidigare, och då var det en mobiltelefon. Efter typ två dagar sprack plasten runt knapparna helt oförklarligt (jag är alltid rädd om mina prylar, speciellt teknikprylar) så jag åkte iväg till butiken och visade upp det. Då konstaterade tjejen att det berodde på att jag hade tryckt för hårt, helt enkelt, och att det inte skulle täckas av garantin. Kul! Någon månad senare berättade Julia om en kompis som hade haft en precis likadan mobil där plasten också hade spruckit på samma sätt. När hon hade lämnat in den sa de att det var ett vanligt fel på den modellen och att det givetvis täcktes av garantin...


Summan av kardemumman: Jag ska aldrig mer gynna Elgiganten och nu ska jag ge mig ut på ny kamerajakt.


Nytt tillskott i receptbokssamlingen

Jag älskar ju att baka och är grymt förtjust i receptböcker (fulla av inspiration och dessutom snygga att se på - om de är snygga förstås) så när man helt plötsligt snubblar över två stycken à 59 kronor på ICA Maxi går det liksom inte att låta bli att lägga dem i korgen. När de dessutom enbart handlar om muffins och choklad är sannolikheten att jag inte skulle köpa dem i princip obefintlig.


Inte så tokig vecka

I förra inlägget konstaterade jag att det känns lite vemodigt att åka hem efter några underbara (alldeles för korta) dagar här, men så kom jag att tänka på allt trevligt som ligger framför mig den här veckan och då känns det plötsligt lite bättre:

Jag ska hämta min kamera i morgon.

Förhoppningsvis kommer sideboardet som jag beställde för någon månad sedan och då ska jag fixa i ordning lilla rummet så det blir lite mysigare (köpa nytt överdrag till dagbädden, klä om en gammal lampskärm och byta ut den som sitter där nu, möblera om lite).

På fredag ska jag fika med min gamla kollega Agneta på Skåres. Vi har inte suttit ner och pratat ordentligt sedan innan jul så det ska blir så himla roligt.

På lördag ska Erik och jag bygga en trätrall till balkongen istället för den där gräsliga gröna plastmattan som ligger där nu. Sedan ska jag göra vårfint där ute.

På söndag ska jag först åka till loppisen i Moheda i min fortsatta jakt på ett runt köksbord och på eftermiddagen ska jag till Julia (hon vet inte om det ännu, men har säkert inget emot det). Förhoppningsvis har inflyttningspresenten kommit, det hade varit kul.

Inte så tokig vecka, va?


Premiär!

Efter att ha skjutit upp det alltför länge fick jag idag äntligen på mig mina löparskor. De har stått i garderoben hela vintern (och en stor del av hösten och våren) och glott ilsket på mig. Eller, snarare lite försmädligt. När jag åkte på påsklov bestämde jag mig i alla fall för att ta med dem. Man vet ju aldrig vad man kan få för sig... Så idag när jag satt i min brassestol i solen och läste kom jag plötsligt på det: Jag ska springa!

Sagt och gjort, jag drog på mig tightsen och tröjan (Craft, ultra mega super-kvalitet - bara att ha den på sig gör att man får en massa energi och springer JÄTTESNABBT - eller inte...) och knöt på mig dojorna. Hunden fick hänga med. Han har faktiskt riktigt bra kondis för sin litenhet.

3,2 kilometer senare var jag hemma igen och var då helt slut. Jag som hade tänkt ha under 50 minuter som målsättning på Tjejmilen i år. Som det kändes idag får jag vara nöjd om jag kommer under 60... Det jag kan trösta mig med är att skorna nog egentligen har gjort sitt. De har ett par år och några mil på nacken så det var säkert därför det gick så dåligt. Det var inget fel på min kondis. INGEN!
 




Men nu är i alla fall premiärrundan avklarad och jag känner mig riktigt nöjd med mig själv. Har dessutom duschat och satt på kaffe som står och väntar i bryggaren. Härligt!

Om en stund bär det av in till svärmor och svärfar på lite påskkalas. Glad påsk!

Ps. Jag undrar hur mycket mina Tjejmilenvänner Emma, Pernilla och Åsa har tränat under lovet...

Att tänka positivt

Innan jag själv började blogga var jag inte ett dugg intresserad av att gå in på andra människors bloggar och läsa. Kanske att jag hamnade på någon då och då när jag googlade efter t.ex. tips på allehanda saker. Men när jag själv kom igång blev det även roligare att söka runt bland andra bloggar.

Vid ett tillfälle hamnade jag på en blogg som faktiskt fick mig att tappa hakan - rejält! Där var ju min bakgrundsbild, som jag hade tagit med min kamera på stranden här nedanför! På någon annans blogg! Hur är det möjligt?! Det visade sig att det bara var att kopiera en bakgrund och klistra in adressen i sin egen design. Jaha, ja... Min första tanke var att det var otroligt dålig stil, eftersom hon bara hade kunnat fråga om det var ok först. Jag är inte girig av mig och hade helt klart sagt ja.

Men sedan gick det en tid och jag började tänka om. Jag menar, hon skulle designa sin blogg och ville givetvis ha en passande bakgrund. Att hon valde att "låna" min bakgrund kan ju bara betyda att hon tyckte att den var perfekt. Och plötsligt känns det inte så konstigt längre, snarare smickrande. Så när jag då och då går in på hennes blogg och ser min bakgrundsbild känner jag mig faktiskt rätt stolt. Tack så mycket!


Min gilla-lista

Egentligen skäms jag över att sitta inomhus när solen strålar ute, men samtidigt kan man ju inte vara ute bara för att. Nej, det får bli ett inlägg här istället. Men sedan ska jag gå ut och njuta, det lovar jag (vad är det egentligen mes oss svenska som gör att vi - i alla fall vissa av oss - får panik om vi håller oss inne när solen lyser?).

Jag började häromdagen knåpa på en lista över sånt som jag gillar och här är resultatet:

Allsång på Skansen
Det är väl ändå ett sommartecken som heter duga. Jag har dock aldrig drömt om att själv sitta där i publiken, av rädsla av att Anders Lundin ska komma och sticka upp micken i nyllet på mig och jag helt plötsligt glömmer bort allt vad musikkänsla jag ändå har förmånen att ha.


Blåbärspaj
Jag tror inte att någon närmare förklaring behövs. Vaniljvisp till är ett måste.


Coldplay
Att få vara en av 14000 i publiken på Globen och sjunga med i Viva la Vida var en obeskrivlig känsla. Helt klart bland det mäktigaste jag varit med om.


         


Douglas

Vår ljuvliga dvärgschnauzerkille som fyller ett år den 23/4. Har man haft en dålig dag på jobbet glömmer man bort det så fort man kommer innanför dörren och blir överöst av kärlek av Dogge.





Emma J

Instruktör på Nordic Club i Växjö, som ger så otroligt mycket energi under träningspassen så man glömmer bort att bli trött.


Fossil
En riktigt stor passion jag har. Det är så häftigt att hitta en sten som bär spår av ett djur eller en växt som levde för miljontals år sedan. 

 

         

"Gör det själv"-program på TV
Jag blir alltid lika inspirerad och längtar efter att själv få ta tag i nästa projekt. Vad jag dock aldrig har lyckats klura ut är hur Lulu Carter mäktar med at inreda (allt från att måla till att sy och piffa) i högklackat, tighta jeans, stora armband, urringat (kanske lockar en större manlig publik förstås...) och pärlemoskiftande läppstift.


Hembakat
Att baka är en otroligt avslappnande aktivitet och sedan blir resultatet för det mesta ljuvligt.





Inredning

Att ha fint omkring mig är verkligen viktigt, gärna en blandning av nytt och gammalt.


Jul
Jag älskar allt som har med julen att göra; maten (inte sill, skinka och rödbetssallad dock), godiset, paketen, granen, julmusiken och framförallt atmosfären som ligger över en hela december. Nu kanske någon funderar över om jag verkligen gillar julstressen också, men jag kan tala om att ajg blir aldrig stressad på julen. Jag njuter mig igenom den.





Kardemumma

Jag älskar kardemumma! Bullar, sockerkaka, skorpor, på kaffet osv. Kardemumma är bäst, ingen protest!



Sol och klarblå himmel i all ära, men blåser det är det ta mig tusan inte skönt. Fråga mig som är uppvuxen mitt i åkerbygden i Vall där det alltid (nästan) blåser.


Maj
En underbar månad då det känns som att det mesta går av sig självt. Sommaren närmar sig med stormsteg, det kan vara riktigt vackert väder ute och man har garanterat hängt undan alla vinterkläder/skor


Naturen
Tänk vilket förmån att få bo i ett land där man fpr vistas hur mycket man vill i naturen. Helt fantastiskt!



Omtänksamhet
Finns det något finare än människor som visar att de bryr sig om varandra? Det behöver inte bara handla om att bry sig om sina närmaste, för kanske är det ännu viktigare att vi bryr oss som de som kanske inte förväntar sig att få ta del av ens omtanke. Tyvärr har jag flera gånger insett att vissa människor helt enkelt inte bryr sig om andra än sig själva. Jag har i min omgivning personer som varit sjuka och enligt min mening behövt piggas upp lite. Då har jag skickat ett fint kort och kanske en liten sak, för det är precis det som jag hade velat ha. Men vad händer? Jo, först och främst fick jag inte ett enda litet tack, och för det andra var det ingen av dessa människor som brydde sig om mig när jag hade behövt det för en tid sedan. Men sådana finns överallt och det är inte dem man ska lägga energin på, utan på de andra, de som faktiskt bryr sig.


Picknick
En termos kaffe, några hembakta bullar och en filt. Härligt!


Q
Hm...


Roddbåt
När Julia och jag var små hade vi en liten roddbåt. När vi skulle ge oss ut med den var det flytvästarna på som gällde. Sedan tog pappa ett långt rep som han band mellan båten och bryggan, därefter var det bara att ro så långt repet räckte. Det är ett härligt barndomsminne som jag alltid mår så himla bra av att tänka på.  


Sol
Vad vore livet utan solen? Inte mycket kan jag säga. Jag var på Shetlandsöarna för några år sedan och där var det konstant regn och blåst och 12 grader varmt i juli. Brrr...


Tussilago
De ser ju ut som små solar där de tittar upp bland sten och torrt fjolårsgräs.  


Umgänge
Jag är en ganska privat person, som inte har jättemycket till övers för stora kalas med mycket folk. Att umgås med människor som jag trivs med däremot, fyller helt klart livet med mening.


Vänner
Hellre få som jag verkligen känner och tycker om än många ytliga bekantskaper.


X

?


Ylle
Jag gillar allt som kommer från lammen (utom allt det man äter, för lammkött är inte alls gott).


Z
Zoo gillar jag verkligen inte, zebror har jag inget förhållande till... Zink! Jag gillar zinkbyttor. Dem kan man plantera i och det blir fint.




Åar

Vatten över huvudtaget är något som jag bara älskar. Havet, insjöar, badkarsbad...


Ärlighet

Är man ärlig vinner man mitt förtroende, annars kan man dra.


Ö
Gotland är en ö och jag älskar Gotland.


Hur mycket regn har ni fått?

Detta är en fråga som man får titt som tätt när man äger hus. Och ska jag vara helt ärlig tycker jag det är en fantastisk fråga. Många menar att vädret är meningslöst att prata om och något som man bara pratar om när man inte har något annat att säga. Men det är väl bra?! Och vilken rätt har man egentligen att avgöra vad som är "rätt" och "töntigt" att prata om? Jag menar, annars blir det ju ofta så att man bara sitter och ler fånigt mot varandra när man inte vet vad man ska prata om (i synnerhet när man träffar en person första gången). Men så fort man ställer en fråga om vädret eller kommer med ett väderinspirerat påstående har man liksom brutit isen. Dessutom tycker jag det känns rätt coolt att kunna stoltsera med att jag faktiskt har läst av regnmätaren. Och vill ni veta en hemlis? Jag skulle jättegärna vilja ha en sådan där väderstation som pappa, svärfar och Robban har... Den mäter regn, temperatur, lufttryck, månens läge, kan förutsäga vädret någon dag framåt osv osv. Hur coolt som helst. Min väderstation har inte så många tekniska finesser direkt, men jag kan i alla fall konstatera att det igår kom 10 mm regn... Hur mycket fick du?


"Det bästa har vi ännu framför oss"

Citatet kommer från en mycket trevlig kvinna som jag aldrig träffat förut men som satt med sin hund vid Huskstranden idag. Det hon syftade på var sommaren som faktiskt är på väg. Just nu längtar många med mig efter en lång härlig sommar, men man får inte glömma bort att njuta av nuet. Som min mamma alltid säger: "Det bästa är väntan", och jag håller med henne, åtminstone när det är något positivt man har framför sig.

Tussilago

En slump eller ödet?



Hm... Vad kan nu detta vara? En otroligt ful grej som minst sagt hamnat fel. Så skulle man kanske kunna förklara den här bilden. Men nu ska jag berätta något som åtminstone jag tycker är rätt häftig. Pappa har ju en båt som är för stor för att sjösätta i Valleviken (lyftkranen där orkar inte lyfta den) så därför är han tvungen att sjösätta den i Visby och köra upp den. Det tar sin lilla tid men det får det ju vara värt. Det är otroligt mysigt att ta en tur med Reinhold (ja, den heter så...), i alla fall när det är stilla. När det gungar är det dock mindre mysigt. Men för att minska gungandet byggde pappa för något år sedan stabilisatorer som han satte fast på sidorna. Perfekt! Vid ett tillfälle, när han skulle köra hem båten till Visby, lossnade en av dessa. Och döm om min förvåning när jag härom dagen gick en promenad nere vid stranden här i Lummelunda och hittar den här grejen där. Är det inte coolt? Av alla ställen den kunde flyta iland på, hamnar den just här. Var det en slump eller ödet?

Promenad vid Husken

I eftermiddag var jag tillsammans med mamma och pappa ute i sommarstugan. Innan vi fikade i en solig glänta i skogen, tog vi en promenad längs vad som enligt min mening är en av Gotlands vackraste vägar.

         


         

Nytt namn, nytt fokus

Den första januari 2009 började jag blogga här på Tribute to Creativity. Namnet på bloggen poppade snabbt upp i huvudet, så snart jag bestämt mig för vilket tema min blogg skulle ha. Jag älskar att skapa saker och att ha det fint omkring mig, så självklart skulle den handla om just detta. Men allt eftersom tiden har gått har jag märkt att jag mer och mer viker av på sidospår, som alla dock verkar leda mot samma tanke, nämligen sådant som gör livet lite härligare att leva. Av den anledningen har jag nu ändrat riktning och som den nya titeln antyder kommer jag fokusera mer på de saker som påminner mig om vilket fantastiskt liv jag lever.







Solen på nedgående vid Kinnervik, 10 april kl. 19.10

Strandfynd

Jag älskar att promenera längs stranden. Nästan varje gång hittar jag något fint som jag tar med mig hem. Här är några av dessa strandfynd.




Välkommen hem älskade maskin!

Måste bara berätta något egentligen helt meningslöst, men jag gör det ändå. För ett par månader sedan fick jag ju lämna in min kaffemaskin eftersom den inte betedde sig riktigt som jag ville. Tydligen var det inget fel på maskinen (felet låg antagligen hos mig själv, som upenbarligen inte klarar av att hantera en så avancerad maskin...). Nåväl, igår provade jag den för att verkligen försäkra mig om att den fungerade och tänk! det gjorde den. Det blev en kaffe latte (är egentligen mer förtjust i kaffe utan så mycket mjölk, men vad gör man inte?) och till det en riktigt FET och SOCKRIG vaniljmunk. Underbart!






Latte, vaniljmunkar och läsk (till Erik, som inte dricker kaffe)


Tidiga morgnar

Som jag skrev igår älskar jag verkligen Gotland. Jag är så otroligt tacksam över att ha möjligheten att vara här och kunna ha det här som rektreationsmiljö. När man har hund (precis som med barn) bestämmer man ju inte riktigt själv när det är dags att gå upp på morgonen. Har Dogge (Douglas) bestämt sig för att han måste ut, är det liksom bara att lyda. Men vad gör väl egentligen det när man kliver rakt ut i paradiset? Idag började min dag klockan 07.15, och vilken började sedan. Solen hade gått upp och det började bli varmt, fåglarna var igång (bofink, koltrast och fasan känner jag igen, de andra vet jag inte vilka de är), men i övrigt var det helt tyst och stilla. Det var bara stillheten hunden och jag. Jag fick så mycket energi så jag vet redan nu att det här kommer bli en riktigt bra dag. 

 

Glad påsk!

Jag är väl egentligen inte en så "påskig" människa annat än att jag gillar ägg (både godis och riktiga) och tycker det är skönt att vara ledig. Påskpynt är inte min grej riktigt. Men i år hittade jag ett häftigt påskpynt på Indiska som jag var "tvungen" att köpa. Den är så speciell liksom, lite annorlunda.




En lyxig dag i hufvudstaden

Igår spenderade jag hela dagen (nåja, nästan i alla fall - först fyra timmar på färjan/bussen) i Stockholm tillsammans med mamma. Vi brukar göra det en gång om året eller så, åka upp bara över dagen. Det känns liksom lite lyxigt att bara slänga handväskan över axeln och sedan sticka. Inga väskor att kånka på som man sedan ska checka in, hämta ut osv.


Vi hade egentligen inga större planer på hur dagen skulle se ut, annat än att vi ville hinna med några second handbutiker. Först åkte vi till Söder, för där finns ju en hel del sådana. Det blev Myrorna, Emmaus, Kupan och en till som jag glömt namnet på. Jag är inte så förtjust i att köpa kläder och skor på second hand, däremot prylar till hemmet. Men ibland hittar man inget sådant heller, och igår var ett sådant tillfälle. Okej, ett par saker hittade jag: En bok för 30:- (jag älskar verkligen Kinsellas shopaholic-böcker - tyckte dock när jag började läsa den att jag kände igen handlingen, vilket visade sig vara fallet eftersom jag visst redan läst den, men då i en senare upplaga med ett annat namn, varför man nu byter namn på en bok...) och en supersnygg burk i porslin för 100:-. Den var lite tung att kånka på hela eftermiddagen, men vad gör man inte?

       

För ett tag sedan såg jag i ett nummer av Sköna Hem (jag vet att jag häcklade den för inte så länge sedan...) en serveringssked helt i porslin och blev blixtförälskad. Den var så himla fin! Jag gick direkt in och googlade men insåg till min förtvivlan att butiken, Cordon Bleu, inte har någon webbutik. Så givetvis blev nästa stopp på shoppingrundan just den butiken. Jag höll på att smälla av när jag kom in i butiken. Helt fantastiskt! Jag har aldrig i hela mitt liv sett så många fina husgeråd. Det var matlagningsredskap, bunkar, grytor, kakmått, ugnsformar överallt och längst in i butiken stod en helt underbar röd spis (som säkert kostade en årslön...). Jag hittade i alla fall min sked. Det fanns flera storlekar men jag tog den största eftersom den var absolut snyggast.



Nästa butik vi kom in i var en hantverksbutik där jag genast fastnade för ett betongskrin, designat (och tillverkat??) av den gotländska formgivaren Tove Adman. Den var på något erbjudande så jag slog till. Även den var rätt tung att bära på... Jag hade kunnat spendera en förmögenhet där inne, men man ska ju orka bära hem allt också. Jag vet att bilden är dålig och det är svårt att se hur fin den är, men det är faktiskt Elgigantens fel...




I vintras köpte jag ett änglaspel med snöflingor som jag tyckte så mycket om. Tyvärr passar väl inte snöflingor så jättebra i april så därför blev jag jätteglad när jag hittade en hel uppsjö andra modeller: Jordgubbar, midsommarstänger, stjärnor, blommor, fjärilar, flamingoer (heter det så i plural? flamingosar? flamingos?) och någon slags kvist. Jag valde de där kvistarna för de tycker jag är rätt neutrala, och framförallt fina.



När vi åkte hem igen var vi riktigt nöjda med vår dag. Mamma sa i alla fall att hon var det, trots att hon inte kom hem med annat är en påse kryddor samt några små marsipankycklingar till påsktårtan.  


Nu är vi igång!

Vissa saker är motigare att ta tag i än andra. Att åka till Stockholm och shoppa en hel dag med mamma (som jag ska göra i morgon) är inte ett dugg motigt, precis som att kliva upp klockan halv åtta och gå en långpromenad längs stranden. Inte det minsta motigt. Men så finns det andra saker som man gärna gör "lite senare". En sådan sak är det där med husgrunden... "Och nu har alla barn slutat lyssna" (McDonaldsreklamen för Happy Meal som numera kan fås enligt tallriksmodellen...).

Jag har hela vintern och våren sett den där urgrävda gropen framför mig. 117 kvm som ska fyllas med grus, som ska skyfflas ut. Men så vips! ringde Eriks telefon igår och i andra änden hör han morbror Lasses ljuva stämma som frågar om vi vill ha grus - idag (fast det här var igår). Och när han nu erbjuder sig att köra ut det (han jobbar på Storugns) kan man ju inte gärna säga nej. Problemet var bara att eftersom vi ska bygga ett s.k. passivhus får det inte finnas något organiskt material i stil med barr och pinnar i grunden eftersom det kommer att lukta sedan när huset är färdigt. Om man gjuter en platta i betong kapslar man ju in alla barr (nu låter jag som värsta experten, men det är bara som det låter...). Detta måste alltså BORT innan han kunde lasta av allt grus. Så det var bara att greppa tag i skyffeln och skrapa bort det översta lagret av jorden. Det tog väl sådär tre timmar. När det var klart var man aningens mör i armarna...

När Lasse sedan kom med singlet var det en skön känsla på något sätt, att veta att nu är vi faktiskt igång. Så även om detta betyder att vi kommer att få ägna hela dagen idag åt att skyffla och och jämna till, så kommer det att kännas riktigt bra ikväll, när det är jämnt och fint där ute och veta att vi har gjort det helt själva.







Sedan, om jag ska vara helt ärlig, är inte kroppsarbete min starka sida. Dels är jag kroppsligt en klen person, dels finns det andra som gör det bättre...

Nu är den här - våren!

Ja, till slut verkar det som att man kan konstatera att våren kom även 2009. Men den satt långt inne... Nu är det i alla fall påsklov och det är minst sagt behövligt. Den senaste tiden har varit ganska intensiv, därav det minst sagt sporadiska skrivandet den senaste tiden. Jag ska försöka ta tag i det lite mer nu under lovet.

I lördags var Erik och jag ute på Hissö och hade med oss lunch (pastasallad från Pastabaren). Det var en otroligt vacker dag, som ju syns på bildbeviset.








I morse tog jag en promenad nere vid stranden. Hade jag haft min nya systemkamera med teleobjektiv hade jag kunnat fånga svanarna på lite närmare håll. Men eftersom Elgiganten tydligen tar ganska lång tid på sig när de ska beställa hem saker, får jag hålla till godo med kompaktkameran till nästa vecka. Surt.




RSS 2.0