Tjejmilen 2009

Gärdet söndag 30/8

11.15: Anländer till Gärdet, starten för Tjejmilen, som fullkomligt kryllar av tjejer, och en och annan vilsekommen karl.

11.30: Sällar mig till ca 200 kissnödiga kvinnor med ett mål i sikte: Bajamajan!

11.45: Med tömd blåsa och decificerade händer ställer jag ifrån mig min väska på bestämd plats, K.

11.46: Påbörjar uppvärmning. Känner mig lite stressad eftersom det bara är sådär 20 minuter kvar.

11.50: Snabb stretch. Inser sedan att det är hög tid att ta plats i startfållan.

11.51: Inser att det är knökfullt! Vig som en antilop klättrar jag över kravallstaket och befinner mig plötsligt mitt i ett hav av tighta linnen och dubbelknutna skor på fötter som inte är stilla en sekund. Luften dallrar av adrenalin.

12.00: Första start! Eliten ger sig iväg.

12.05: Snart dags för andra start. Mitt startfält. Vi som ska springa på under 55 minuter. Ledet släpps fram, men inget händer. Vad är det som är på gång? Helvete! Jag står i trean! Smiter undan avspärrningsbandet och springer fram för att få en bra plats. Pust... Nära ögat.

12.10: Startskottet går, och så gör jag. Går alltså... Trycker igång klockan först någon minut senare, när man faktiskt passerar startlinjen. Det är lite trångt...

Nu är jag iväg. Jag har 10 km framför mig, vet hur banan ser ut och har laddat sedan 14 april. Är speedad värre än en duracellkanin på uppåttjack... Nu kör vi brudar!

Tid vid 1 km: 5.27.

Tid vid 2 km: 13 minuter blankt

Tid vid 3 km: 18 minuter.

Det är nu jag inser det ofattbara: Jag ligger redan tre minuter efter min planering och ser genast målet om att komma under 50 minuter fladdra bort som en fjäril på en sommaräng... Det finns inte en chans att jag ska kunna ta igen tre minuter på sju kilometer. Då måste jag pressa ner minutttiderna till 4.30 och det vet jag att jag inte kan. Är just nu så förbannad att det antagligen ryker ur öronen på mig. Jävla idioter! Vill jag skrika, men tvingar mig själv att ta det lite lugnt. Det finns liksom ändå inget jag kan göra åt det. 

Vid sex kilometer tvingas jag dricka lite vatten, trots att jag laddat med ordentlig med vätska. Besvikelsen över att inte kunna nå mitt mål har gjort mig ofokuserad och jag bestämmer mig för att skita i allt vad bra tid heter och istället se till att komma i mål. 

Efter 52 minuter och 18 sekunder korsar jag mållinjen, får min fula medalj, en banan, en smoothie med mangosmak och en ask äcklig kall ostkaka med jordgubbssylt. Tar mig på lätt stapplande steg tillbaka till K, drar på mig överdragskläder och sjunker ihop, apatiskt tuggande på en bit kexchoklad som smakar papper och bara växer i munnen... Vilken besvikelse. Nästan så tårarna börjar tränga fram. 

Några minuter senare kommer Emma och Åsa, och då byts uppgivenheten ut mot ren och skär ilska. Och nu skräder vi inte orden. Fy fan, vad vi är arga! Efter ytterligare någon minut kommer Pernilla, som haft skavsår hela loppet, stackaren, men ändå lyckats prestera en tid som är sådär 10 minuter bättre är förra året.

En fråga: Om man står i startled två och alla har under 55 minuter som målsättning, borde inte alla springa minst lika fort då?! 

Nej då, inte alls. Istället väljer man att gå efter 500 meter, alternativt småjogga/lunka tillsammans med bästa väninnan och samtidigt idka lite social verksamhet. Detta leder till en propp av svettiga kvinnokroppar som inte lättar förrän efter åtminstone tre kilometer. Det är först då man kan få upp tempot, komma in i rytmen och känna att det flyter någolunda bra. Men då är det liksom redan för sent. 

En kvinna blev vansinnig när hon inte kom fram och fick då till svar att hon skulle ta det lite lugnt istället, för Tjejmilen är ju ingen tävling. Fuck you, skulle jag vilja säga till henne. Kvinnan som inte var nöjd med tempot svarade kanske inte lika vulgärt, men fräste ändå till att vissa kanske vill ha en tid. Och det är ju precis det som är grejen. Ska du han en chans att få stå i första startledet måste du ha en bra tid, annars är du förvisad till övriga startfält där risken är stor att du blir instängd bland dessa flämtande damer som får håll och börjar gå innan första kilometern är avverkad. 

Jag fattar inte att folk inte kan visa hänsyn. Vet man att man springer milen på över en timme ska man stå i det fältet som är avsett för just denna grupp. Springer man långsammare ska man stå i ett annat, har man barnvagn eller stavar i ytterligare ett. Man får inte vara så ego att man ställer sig där man inte hör hemma bara för att man vill starta så tidigt som möjligt. 

Ska dock försöka att inte se det hela som ett alltfär stort nederlag utan som att kag gjorde mitt bästa utifrån de förutsättningar som fanns. Och med tanke på att jag sprang de första tre kilometrarna på 18 minuter och alltså resterande sju på 34 minuter låg jag ju faktiskt under feminuterstempo resten av loppet och det känns ändå ok. 

Nästa år ska jag givetvis springa (även om jag i stundens hetta igår lovade att aldrig mer ställa upp...) och då försöka med en annan taktik. Får se vad det blir. Antingen sätter jag tidsgränsen lite högre eller så ställer jag mig längre bak, bland de som verkligen går för så går det snabbt att komma förbi och sedan kan man förhoppningsvis springa fortare redan från börja. Det är i alla fall en teori.
 


Värsta lyxen

Igår fick vi spontanbesök av Monica och Stig. Inte var dag svärföräldrarna tittar in på blixtvisit (av förklarliga skäl...), så det var mycket trevligt. De hade varit i Lund och hjälpt Åsa att flytta in i sin nya lägenhet. Ska bli spännande att åka ner längre fram i höst och se hur de (hon opch Sebastian) har det. Nåväl, när jag kom hem från jobbet var de här. Mysigt att inte alltid komma hem till en tom lägenhet, när det dessutom hörs en massa röster inifrån vardagsrummet. De stannade dock inte så länge eftersom de skulle med färjan till Gotland (men det är väl det som menas med blixtvisit, eller?) så vi hann lagom käka lite pizza (jag frossade till det med "Gladiatorn" - kebabpizza med pommes...) innan de åkte igen. Dock lämnade de en mycket trevlig present: Två fyrapack prinsessbakelser och en stor grön växt. Hur snällt som helst. Så ikväll har jag fått tänka om mina middagsplaner lite så det istället blir något lite lättare, så man orkar en bakelse till efterrätt... Lyckligtvis är de inte så gigantiskt stora så det ska nog inte blir några problems...


 


Slapparsöndag

Otroligt vad jag har slöat idag, och otroligt vad skönt det varit. Jag som tidigare varit konstant speedad på helgerna och haft en massa saker som jag "måste" göra har helt plötsligt börjat luta mig tillbaka och inte bry mig. Vaknade idag med en känsla av att jag hade en hel lista över saker som borde göras (utan inbördes ordning):

1. Packa upp Ikea-kassen från igår
2. Lägga upp och stryka gardiner
3. Stryka lite kläder som är jätteskrynkliga så Julia kan få tillbaka sitt strykjärn
4. Springa
5. Rätta prov på ordkunskap som niorna hade i fredags (ja, jag vet, det var första riktiga skoldagen men vaddå??)
6. Hämta ett paket på ICA Kvantum
7. Läsa ut "Den hungriga prinsessan" så jag kan göra ett inlägg om denna fantastiska bok (helst idag det med)
8. Organisera i frysen så allt inte ligger huller om buller
9. Ta tag i den lusinvaderade trollhasseln på balkongen

Av detta har jag idag gjort nr. 4 och 8 samt till viss del 6. När jag kom dit visade det sig att paketutlämningen är STÄNGD på söndagar, vilket det inte stod någoting om i sms:et jag fick i måndags. Grrr!!! Alltså åkte jag dit helt i onödan. Skit! Resten orkar jag liksom inte ta tag i och det får vara så. Kassen står ju kvar där den står, gardinerna kan jag greja med i höst (det är inte precis så att jag inte har gardiner redan), strykningen måste eventuellt bli av för en av blusarna tänkte jag ha i morgon, proven kan jag rätta på tisdag, boken läser jag ut på ett par kvällar och lössen får vara där de är. Har aldrig påstått att jag är någon blomexpert och så länge den inte lusar av sig på murgrönan spelar det ingen roll. Dagen har dock på något sätt gått i alla fall. Har suttit framför TV:n och kollat friidrott (sista dagen idag ju) och bestämt mig för vad jag ska laga ikväll. Det får bli lax i foliepaket i ugnen, med ugnsbakad potatis och persilje/vitlökssmör. Kan bli bra det.   

Och nu är visst klockan 16 så nu börjar sista passet av friidrotten på SVT. Måste ses.
 

American banana bread

Som den USA-älskare jag är gillar jag amerikanska recept. Det här receptet är enligt kokboken en blandning av bröd och kaka, men jag håller nog på det senare. Gillar du inte bananer, strunta i att testa detta. Gillar du bananer, testa!

1 bröd

3 mogna bananer (ju mognare de är desto mer banansmak blir det på kakan)
2 ägg
2 msk mjölk
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl hackade valnötter

Mosa bananerna i en skål och blanda med ägg och mjölk. Blanda resten av ingredienserna (förutom valnötterna) i en annan skål och vänd ner i banansmeten. Blanda ordentligt och rör sedan ner valnötterna.

Häll smeten i en smord brödform och grädda längst ner i ugnen på 175 grader ca 60 minuter. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.



Godaste kolasnittarna

Det här receptet har jag hämtat från Leilas "A piece of cake" och gjort ett par mindre ändringar, så nu är de så goda som jag vill ha dem.

Ca 25 stycken

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
3-4 kolasnören (klippta i småbitar)

Vispa smör, socker och sirap så det blir mjukt och pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bikarbonat och kolasnören i en skål och rör sedan ihop med smörsmeten. Dela degen i två delar, rulla ut till en smal rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till litegrann med två fingrar och gör mönster med en gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen, 175 grader 12-15 minuter. Låt svalna lite och skär sedan sneda bitar. Ät och njut!





Om en vecka...

... ganska exakt, står jag tillsammans med sådär 26000 andra tjejer/kvinnor/damer på Gärdet och väntar på startskottet i Tjejmilen. Är väldigt spänd och förväntansfull måste jag säga. Inte alls nervös utan bara positiva känslor. Vi (Emma, Pernilla, Åsa och jag) kör upp på fredag kväll efter jobbet. På lördag blir det shopping hela dagen, på kvällen en rejäl middag sedan en förhoppningsvis god natts sömn innan det är dags att gå upp och börja förbereda sig för START.

Idag var jag ute och sprang några kilometer på förmiddagen. Skulle försöka slå min drömgräns runt sjön (20 minuter, 4,5 km) så jag sprang på som en dåre och höll på att dö. Ändå klarade jag det inte... Var 45 sekunder ifrån... Rätt surt. När jag kom hem slog jag på TV:n och precis just då gick startskottet för damernas maraton i friidrotts-VM. Shit, vad jag blir imponerad av dessa kvinnor. Inte bara av att det faktiskt orkar springa 4,2 mil (ett mål som även jag har att klara någon gång i livet - kanske efter 50...) utan att de klarar det på sådär 2 timmar och 25 minuter.

Den här sista veckan är träningen mycket lugn. Man jag springa lite vad man vill, mest för att hålla benen igång. Men om jag ska vara helt uppriktigt har jag inte slitit ihjäl mig den här veckan heller...

Tisdag: Distans 7 km

Torsdag: Koordinationslopp 3*80 m, intervaller 2*5*200 m, uppvärmning/nerjogg 5 km

Söndag: Distans 7 km, koordinationslopp 2*80 m.

Den bästa stunden på veckan...

... är den som jag befinner mig i just nu. Jag kom hem från jobbet för ett par timmar sedan (sista lektionen på fredagar slutar 13.15 - lyxigt), tog en långpromenad med Dogge, städade lägenheten och sitter nu vid köksbordet och äter en smält Skotte, dricker hallonsaft (hemgjord, dock inte av mig), lyssnar på Timo Räisänen och skriver lite. Skulle kunna ta tag i en massa saker, för det är lite smårörigt här kan jag säga, men det orkar jag inte bry mig om just nu, för nu ska jag bara njuta av att jag ännu har hela helgen framför mig. Den här helgen jobbar Erik extra så jag ska bland annat åka till Ikea i Kalmar. Har inte varit där tidigare så det blir spännande. 

Nu ska jag surfa vidare lite och kl. 17 bär det av till Bishops på after work. Ska bli mycket trevligt. Jag har så himla bra kollegor så det är alltid lika kul att träffas.  

Jag gläds...

... åt att det bara är tio dagar kvar till Tjejmilen. Ser fram emot loppet och har gjort det ända sedan jag anmälde mig i april eller något. Däremot träningen... Shit, vad jag börjar blir trött på den. Eller, börjar och börjar, det har jag väl egentligen varit hela tiden, men nu när det närmar sig är det ändå en fantastisk tanke att veta att jag när det är över kan springa lite när jag vill, mest bara för att röra på mig. Nu kanske någon tänker att jag väl kan bestämma hur jag vill springa nu med, men så är det inte. Så funkar inte jag. Ska jag ta tag i något ska det göras ordentligt - inga halvmessyrer tack! Så just nu sitter jag här och väntar på att mellanmålet (en macka med jordnötssmör, ett äpple och en mariannegodis) ska lägga sig till ro i magen så jag kan ge mig ut på lite intervallträning. Ska köra 2*5*200m + lite uppvärmning och nerjogg. Det är dock skönt att det där träningsprogrammet är lite lugnare nu de två sista veckorna. Tidigare i sommar, när man skulle få in sådär 3, 5 mil i veckan kändes det rätt tungt ibland kan jag säga... Har dock en härlig belöning att se fram emot när jag kommer hem: Pasta carbonara och en helkväll framför friidrotten på TV. Älskar friidrotts-VM!

Tjing!

Kul hobby... Inte

Min hund har tydligen hittat en ny hobby, som jag inte är så förtjust i. Av någon oförklarlig anledning tycker han det är lämpligt att gå ut på balkongen, fylla munnen med så mycket jord som möjligt från blomkrukorna och lägga detta på mattan under vardagsrumsbordet. Så går man där, trampar sönder de där jordklumparna så det blir jord i hela mattan (en sån där med långa trådar typ), på golvet och annorstädes... Och så blir man tvungen att ta fram dammsugaren (hata!) och dammsuga, detta varje dag. Fattar inte alls syftet. Hoppas det är något övergående, för jag kan ju knappast ha balkongdörren stängd. Dessutom har jag absolut ingen lust att varken dammasuga varje dag eller "föräras" med högst ofrivilligt jordgolv...




Tur för honom att han är söt...
 

Spotify

Äntligen har jag fått Spotify (gratisversionen då, aldrig att jag skulle betala för det... förlåt alla artister typ Petter som inte får en spänn för det...)  så nu botaniserar jag bland en massa favoritlåtar. Just nu "Hey modern days" från The Arks första skiva. Så himla bra, och så himla kul att lyssna på alla gamla godingar. Spotify är en fantastisk grej tycker jag!

Stenskivan

Nu är stenskivan som vi köpte på stenhuggeriet i Burgsvik på plats, och det blev precis så bra som jag hade hoppats. Tyvärr märkte vi, när vi skulle ta fram den och slipa till kanterna (då hade den stått i garaget sedan vi köpte den, så den inte skulle blir förstörd eller nåt) att den hade blivit helt full av repor. Fattar inte hur. Jäkligt tråkigt i alla fall. Så det var bara att gnugga som en dåre med sandpapper/vatten och som tur var gick de bort. Annars hade jag blivit riktigt ledsen... Hur som helst, eftersom vi ska ha den som bordsskiva på ett bord som vi liksom använder värje dag (inte som något prydnadsbord) och kalkstenen är känslig för t.ex. fläckar måste vi behandla den. Så efter ett antal torkningar med såpvatten har den nu fått en helt ny yta. Var lika orolig för att ytan skulle bli mörk eller på annat sätt ful, men det blev den alltså inte. Det vi behöver göra nu är at hitta något sätt att stabilisera underredet för det är lite vingligt (skivan väger säkert 40 kilo). Får klura ut något bra sätt...


Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill ha på bordet och hur grejerna ska stå, men just nu ser det ut såhär i alla fall. Vet du inte hur den såg ut under själva "produktionen" kan du kolla här









Visby

Trots att jag bara varit i Växjö drygt en vecka känns det nästan som att jag aldrig varit härifrån... Man vänjer sig snabbt vid gamla vanor, och nu är man verkligen tillbaka i det vanliga lunket. Skönt? Ja, det är det faktiskt. Men det är klart, jag saknar mitt Gotland och ser givetvis fram emot nästa tripp. Tills dess får jag hålla till godo med alla härliga bilder jag tog under sommaren.


Trött...

Då var det helg och ledigt - igen. Lika skönt som alltid, trots att jag bara jobbat fyra dagar hittills. Saken är bara den att jag är så vansinnigt TRÖTT. Ska man vara såhär trött efter fyra jobbdagar? Hur ska det då bli när eleverna kommer??? Jag fattar då inte...

Nåväl, denna trötthet har gjort att detta med bloggande har känts minst sagt avlägset de här dagarna. Blotta tanken på att fota, redigera bilderna och skriva inlägg gör mig svettig... Därför får bloggskrivandet komma lite i skymundan just nu. Ska dock försöka ta tag i att fota alla fina saker jag köpte på Gotland i somras som blev kanonbra. Får se när det blir av...   


Då var man igång igen

Har nu avverkat den första dagen på KBS efter semestern och det gick riktigt bra. Inte för att jag hade förväntat mig något annat kanske... Hann med en hel del faktiskt:

Stämplat och numrerat alla nya böcker (typ 120 st.)
Slängt en massa elevarbeten som suttit uppe sedan förra läsåret (som om de kommer att sakna dem...)
Planerat upp svenskan tillsammans med Vickan
Lagt upp en del ny info på Moodle
Gått igenom gamla böcker och kollat så det finns så det räcker
Skrivit in elever i kalendern

Känner mig full av inspiration nu och ser fram emot att sätta igång på riktigt (eleverna kommer nästa vecka).


Fruktfrossa!

Har varit urkass på att äta frukt i sommar (har slängt hur många mögliga nektariner och mörkbruna bananer som helst...), men nu ska jag blir precis lika duktig som jag brukar vara. Köpte en rejäl laddning idag så nu ska jag klara mig några dagar. Dessutom slog det mig när jag var i affären att frukt har blivit billigare än det var i t.ex. våras. Då köpte jag vid ett tillfälle två päron för 21 spänn... Okej, det var väl kanske inte säsong, men ändå, 21 spänn...







Träning v. 32

20 dagar kvar till TM och för en gångs skull såg jag till att få in lite kvalitet (eller vad det heter på idrottsspråk...) i träningen, jag som annars helst undvikit sånt som kräver upprepning...

Tisdag: Intervallstege (5 min - 3 - 2 - 1,5 - 1 - 30 sek)

Torsdag: Backe (25 sek. uppför, sedan jobba ner, springa upp, och så ner, och upp, och ner...)

Fredag: Distans 7 km

Borde ha kört ett långpass igår med det hann jag inte med. Eller som en av Eriks tränare brukar säga, tid finns alltid det handlar bara om prioriteringar. Så jag prioriterade med andra ord inte löpning igår när jag skulle packa, städa och resa. Inte har jag gjort det idag heller. Men jag oroar mig inte, för jag vet att jag kommer att fixa milen. Inga problem.


Första dagen...

Då har man varit tillbaka hemma i Växjö i en hel dag och det är nästan så det känns som att jag aldrig varit härifrån. Nej då, inte riktigt, för jag har inte alls kommit i ordning ännu (brukar ta några dagar) och har inte suckat en enda liten suck över att det har ösregnat idag. Måste betyda något - kanske att jag saknat stan? Tror nästan det faktiskt.

Var och klippte mig i förmiddags. Min frissa ska vara tjänstledig från slutet av september och en obestämd tid framåt. Kul för henne men tråkigt för mig. Vem ska jag då klippa mig hos?! Hon är så himla duktig, Anna. Jaja, bokade i alla fall in en ny tid precis innan hon ska vara ledig så en klippning till blir det, sedan får jag väl se mig om efter någon annan. Ska kanske inte bli jättesvårt för den här stan kryllar av frisörer och salonger. Fattar inte att alla går runt... Frisyren ja, uppklippt i nacken och långt fram. Luggen lite längre. Riktigt fint. Bild finns inte...

Efter frissabesöket stod det storhandling på schemat. Kylskåpet ekade när jag öppnade det igår, och till frukost idag fick det bara blir en macka var, annars räckte det inte... Stackars, stackars... Nåväl, var i alla fall tvungen att köpa det mesta. Erik har försörjt sig på konserveringsmedel från Lidl hela sommaren och det VÄGRAR jag. Okej, jag är ingen nitisk antitillsatsfanatiker, men något måtta får det väl vara? Jag menar hör här på innehållsförteckningen till den illgröna "saften" Sunbay:

Vatten, syror (E296, E330, E331), sötningsmedel (E951, E950), aromämnen, stabiliseringsmedel (E466), konserveringsmedel (E211, E202), färgämnen (E104, E131). 

Vill man utsätta sin kropp för sånt?! Absolut inte, tycker jag. Sedan får jag självklart i mig en och annan E-tillsats och någon dos natriumglutamat då och då, men man kan ju välja bort ren skit... Så nu är kylen fylld med riktig mat, t.ex. grönsaker, kött, grädde och smör. 

I morgon är det dags att jobba igen. Ser faktiskt fram emot det. Sju veckor semester räcker gott och väl (OBS! jag beklagar mig inte, tolka det inte så) för att jag ska känna mig 100 % laddad att köra igång. Ska dessutom blir fantastiskt kul att träffa alla härliga kollegor igen som man inte träffat på väldigt länge nu.

 

Botaniska trädgården






Sista dagen...

Idag bär det av hemåt igen. Som jag kunnat konstatera tidigare har sommaren gått sjukt fort och det känns verkligen som det inte alls var länge sedan jag hade packpanik i Växjö... Men, men, nu är det som det är - inget att göra något åt.

Robban och Nina kom förbi alldeles nyss med en bok Nina lånat och det var första gången sedan i morse som jag var ute. Shit, vad varmt! Det blir liksom som en gryta här på gården. Luften står helt stilla och man ser nästan hur den darrar. Ska sitta inne en liten stund till och göra ett par inlägg, sedan måste jag ut och njuta av den gotländska högsommarvärmen. 

Nåväl, igår var Erik och jag i Kyllaj och hälsade på familjen Ruthström. En underbar dag! Ville börjar stå riktigt stadigt nu och nästa gång vi kommer hem går han säkert. 



Precisionsparkering...




Bästa badbaljan - kylväskan


Vi kunde tyvärr inte stanna så länge (även om vi mer än gärna hade velat) för vi hade ju ett bröllop som väntade. Så det var bara att hasta hem efter en stund och göra sig i ordning. Stressigt som tusan (måste lära mig stressa av...) men till slut kom vi iväg. Det blev ett jättetrevligt bröllop. Lagom stort (ca 80 gäster), jättegod mat, superfint pyntat (allt gick i lila och orange - brudens favoriter) och trevligt bordssällskap. Det där med bordsplacering har aldrig varit en av mina favoriter, för hamnar man på "fel" ställe kan middagen bli riktigt lång och inte speciellt trivsam alls...  Men igår hade de verkligen tänkt till och placerat personer tillsammans som har något gemensamt, plus att Erik och jag fick sitta ihop. 




Brudparet - Annie och Gustav




Min stilige karl


    

    

Massor med gott att välja på




Gustav gillade maten...


Varje gång jag är på bröllop konstaterar jag dock att jag inte är någon giftastyp. Det där med att vara mitt i all uppståndelse är inte alls min grej... Tal, presentöppning och att sitta mitt bland alla gäster och vara mål för allas blickar under hela kvällen. Nej, ska jag gifta mig blir det ytterst anonymt. Men vem vet, en dag kanske det är jag som skrider fram i en fullsatt kyrka till tonerna av gotländsk brudmarsch på nyckelharpa... Äh hallå! Back to reality... Kommer aldrig att hända. 

  

Blogghjälp

Nina kom förbi idag som en räddande ängel och hjälpte mig ur min bloggdesignsdesperation. TACK! Som jag har slitit för att få min egen mer personliga header, utan minsta framgång (trots att jag följt instruktionen på designadinblogg.se till punkt och pricka), flera veckor och nästan skämts över hur otroligt tråkig och oinbjudande den varit. Vilken fantastisk tur man har som har sånna duktiga människor i sin omgivning. Hade aldrig fixat det på egen hand, för det var faktiskt riktigt krångligt. Om kudden var 3 av tio på en tiogradig skala var det här minst 10. Skitsvårt! Men nu är det klart och nu kommer jag själv kunna göra en del ändringar, utan att behöva slita stora testar av mitt hår. Blev riktigt nöjd.

Kudde

Nu är min egenhändigt stickade kudde färdig. Busenkelt faktiskt, och det menar jag verkligen för jag är ingen fena på att sticka precis... Har dock fått blodad tand så nu är jag  lite sugen på att försöka ge mig på något lite svårare.






Beskrivning

Lägg upp 30 maskor med dubbelt garn (3-trådigt) och använd tjocka nålar (10 mm). Då blir garnet tjockt och maskorna rätt glesa. Eftersom man ska sticka med två nystan samtidigt är det rätt smart att börja med att nysta upp dem, så garnet inte trasslar sig. Jag lade sedan mina nystan i platspåsar så de inte skulle bli smutsiga och rulla upp sig.

Sticka sedan med bara räta maskor tills du har stickat ca 65 cm. Maska av och vik stickningen dubbel. Sy sedan ihop kudden med samma garn som du stickade den i, men lämna en bit öppen så det går att få in kudden. Vänd kudden ut och in, stoppa i innerkudden (min är 35 cm*35 cm, "Irma" från Ikea) och sy igen. Klart! Sedan får man puffa och fixa så den blir jämn och fin. Inte så svårt. Men om man tycker det där med att lägga upp och maska av är svårt kan man gå in på t.ex. Drops Design så finns det en massa bra tips. Lycka till!

Hemlängtan...

Jag är nu inne på min sjunde och sista semestervecka och på söndag bär det av hem till Växjö igen. Shit, vart tog sommaren vägen?? Ska jag vara helt ärlig har detta inte varit en av mina bästa somrar. Det har om inte annat varit en ganska ensam sommar. Räknade ut lite snabbt att Erik och jag sovit ihop 13 nätter sedan innan midsommar... Nej, detta är inget fiskande efter människors medlidande, typ "Stackars Elin som har fått tillbringa så mycket av sitt låååånga lärarsommarlov själv...". Härom dagen var Christina här med småtjejerna och då började vi prata om det här med att ha fullt upp slash inte ha speciellt mycket att göra under semestern. Eftersom jag är en person som nästan alltid har något projekt på gång känns det lite konstigt att plötsligt inte ha något alls att ta tag i. Detta får mig liksom att fundera över vad det innebär att ha en meningsfull ledighet. En sak kan jag säga, och det är att jag verkligen har fått vila upp mig den här sommaren, på det sättet har den varit fantastisk. Jag har även hunnit med det mesta på min "att göra på semestern-lista".

  • Läsa
  • Vara i Valleviken
  • Åka till Fjaugen och fika (skulle ha åkt ut idag, men det var så fullt av andra båtar där)
  • Bada
  • Åka ut med Reinhold (sjösattes aldrig)
  • Gå på Romateatern och se Shakespeare
  • Fotografera
  • Grilla
  • Åka vattenskidor
  • Äta glass på hamnen
  • Samla fossil
  • Sola
  • Cabba med mamma
  • Cruisa med pappa
  • Njuta av ledigheten i Lummelunda
  • Träffa släkt och vänner

Men ska man se det rent krasst skulle jag kunna beta av det mesta på listan på bara några dagar och sen då? Vad ska jag fylla min tid med sedan? Ofta har det känts som att jag bara sitter av tiden. Helt plötsligt har ytterligare en dag gått och vad har jag gjort? Hm, inte så mycket...

Att det blev en sån här sommar beror givetvis på att Erik bara fick en ledig vecka på Gotland, mot annars lika många som jag har. Och med tanke på det liv vi lever i Växjö, där vi ju inte hinner umgås jättemycket under veckorna, är det så himla viktigt att få lite tid tillsammans när man väl är ledig lite längre, vilket vi inte har fått. Av den anledningen börjar hemlängtan smyga sig på, på samma sätt som jag längtar efter Gotland när jag varit på fastlandet länge. Jag längtar efter att få gå runt i min fina lägenhet, få tillbaka mina vardagsrutiner (vilken lyx att inte alltid äta, titta på tv, sova själv, t.ex.), fika på balkongen, ta ett hett bad i badkaret... Ser fram emot att få komma hem och ställa i ordning alla fina grejer jag köpt på Gotland i sommar, se om det blir så bra som jag hoppas.


Detta inlägg kanske har en lite desperat ton, men det är inte alls tanken. Jag kommer givetvis att njuta till fullo av mina sista lediga dagar och än är det mycket jag ska göra. Fick ett sms från Dennie igår som var på väg tillbaka till Stockholm efter tre veckor här och han skrev att det var med dubbla känslor han åkte hem. Och när det är jag som stänger igen huset här för den här sommaren lär väl mina känslor vara desamma, men jag ska som sagt njuta av de fyra dagar som är kvar och kanske kommer det inte kännas riktigt lika vemodigt som vanligt.  


Vattenskidåkning

Idag blev det äntligen en tur på vattenskidorna. Härligt! Kändes lite pirrigt innan för det var trots allt ett tag sedan sist, men det gick bra. Kom upp på första försöket...=) Sedan var det bara att åka tills det började göra ont i händerna... Har du inte testat någon gång, gör det. Fantastiskt roligt!



Inte helt lätt att få på skidorna...




Fullt ös




Låg tyngdpunkt = hög fart = KUL!



Vattenskidor à la 60-tal (i trä) - bästa sorten!

Barndomsminne och ett vuxenminne

Jag lyssnade på Peter Englunds sommarprogram härom dagen och fastnade vid hans tankar om minnen. Programmet var liksom uppbyggt kring detta, men på flera plan, både huruvida man kan resa i tiden till tidiga barndomsminnen och saker man äger som bär på minnen av olika slag och som därför är svåra att göra sig av med. Det var väldigt intressant. En sak han tog upp, som jag fastnade lite extra för, är det här med minnen från den tidiga barndomen. Tydligen är det vanligast bland oss homo sapiens att vi har våra första minnen från tre- eller fyraårsåldern, vilket ska hänga ihop med att det är då vi börjar utveckla vårt språk riktigt ordenligt. Nu betyder inte detta att barn under tre inte minns, för det gör de, det är bara det att de inte fastnar i minnet på samma sätt som hos lite äldre barn.


Detta fick mig att börja fundera över vilka mina första minnen är, och det är inte helt lätt kan jag säga. Ibland tror man att man minns, men så visar det sig bero på att man har sett en bild som fastnat i minnet och man egentligen inte alls har några egna minnen därifrån. Men ett tidigt minne är från när jag var fem eller något och det hade regnat i princip hela sommaren. Detta gjorde att sommarstugetomten var översvämmad och det knappt gick att ta sig fram utan att få vada i för mig knähögt vatten. En av dessa översvämmade dagar gick pappa ner till stranden och hämtade Julias och min lilla jolle. Under tiden bredde mamma limpsmörgåsar och blandade saft och lade i en liten korg, och när pappa kom upp med båten fick Julia och jag ro omkring bland lingon-och blåbärstuvorna i skogen. Givetvis iförda flytvästar... Det är en båttur som jag aldrig kommer att glömma.


Har du något tidigt barndomsminne som du alltid kommer att komma ihåg?

Apropå sommarpratare så hörde jag programmet även igår, då med Anders Vall, en av Sveriges mäktigaste affärsmän. Bland alla låtar han har valt att spela finns ett pianostycke som visst är ett av de svåraste som finns och som endast ett fåtal pianister vågat sig på. Då kom jag att tänka på den första skolavslutningen jag var med på på Kronoberg skola. 

Vi har alltid elevuppträdanden, som brukar vara av varierande kvalitet, vissa bra och andra jättebra.  Just det här året var det några coola grabbar i nian som spelade någon poppig låt på elgitarr, piano och saxofon och fick givetvis en massa jubel från eleverna i publiken. Precis som det ska vara när grabbar i nian uppträder - de får i princip motta stående ovationer, oavsett om framträdandet är jättebra eller skitkasst. Det här var dock riktigt bra, så de var helt klart värda jublet. Nästa punkt på programmet var en tjej i sexan som skulle spela piano. Jaja, det blir väl trevligt, tänkte nog de flesta. Många började dock småprata så där nonchalant som vissa ofta gör när man tror sig veta att det som väntar inte är speciellt intressant. Nåväl, tjejen går fram till pianot, slår sig ner på pallen, stretchar fingrarna litegrann och tar första ackordet. Herrejävlar! Jag kan inte uttrycka det på något annat sätt. Publiken tappar andan, alla coola nior kommer av sig i sina interna diskussioner och sträcker på sig för att kunna se vem det är som spelar. Ingen verkar tro sina ögon och öron. Där sitter en 12-årig tjej och spelar Gnomenreigen av Franz Liszt - utan noter! Efter sådär tre minuter, när stycket är slut, reser hon sig och tar emot ett jubel som jag aldrig någonsing har hört efter ett elevuppträdande, och antagligen aldrig kommer få höra. 12 år... Hon flyttade sedan till Uppsala och nästa gång jag hörde henne spela var när hon var med i en musiktävling på TV för unga musiker i Europa.

När så Anders Vall presentarade låten kom jag inom en millisekund att tänka på den här tjejen och ni kan ju gissa vem som sedan började spela, just det HON. Det gick en rysning genom hela kroppen kan jag säga...

Hittade ett klipp med en annan pianist som spelar just Gnomenreigen, så ni ska förstå vad det var vi fick uppleva den där skolavslutningen 2005.


Premiärböna

Idag har jag för första gången i mitt 30-åriga liv åkt motorcykel. Pappa har köpt en s.k. "custombåge" eller "glidarhoj" tror jag också man kan säga. Jag vet inte, är inte så insatt. Så det var bara att klä av sig nästan alla kläder och dra på sig stället. Varmt! Men man vill ju åka säkert liksom. Nu körde vi i och för sig ganska lugnt, men man kan aldrig vara nog försiktig. Det blev inte en jättelång tur, bara någon kvart eller så, men tillräckligt för att jag skulle få mersmak. Det var en härlig känsla at bara glida fram, med vinden i ansiktet (okej, ibland blåste det lite väl mycket, jag hade ju inget visir...) och naturen precis bredvid. Något mc-kort blir det nog dock aldrig för mig. Är nog lite väl rädd... Men man vet aldrig. Tycker det är rätt coolt faktiskt att mamma har det, hon som inte ens vågar åka bakpå... Men det vågar jag! Haha!



På med grejerna




Iväg!


 



Tillbaka igen efter min första mc-tur!

Träning v. 30-31

Idag är det fyra veckor till Tjejmilen. Det innebär att jag har avverkat 16 träningsveckor av 20, vilket känns bra. Nu har jag inte följt det där träningsprogrammet slaviskt för jag tycker att det ibland varit lite väl tufft med tanke på att det ändå bara handlar om att springa en mil. Intervallpassen har jag för det mesta skippat för det är så tråååååkigt. Kanske att det hade gått lite lättare om jag körde dem tillsammans med någon så man kan sporra varandra. Men nu tränar jag för det mesta själv och då är det inte alltid helt lätt att hitta motivationen. När jag dessutom läser träningsprogrammet ska distanspassen i regel gå lite långsammare än det tempo jag brukar springa, så det får väl kompensera de där intervallerna...

Vecka 30

Onsdag: Löpning 8,5 km

Fredag: Löpning 6 km

Vecka 31

Måndag: Löpning 8,5 km

Onsdag: Löpning 6 km

Fredag: Löpning 6 km

Söndag: Löpning 10 km

Jungfruspelet

Igår hade vi vädergudarna med oss och fick se hela föreställningen. Och egentligen var det rätt bra att det började regna i torsdags för igår var det en helt fantastisk kväll; solen som gick ner bakom berget, vattnet som skvalpade mot stranden, fiskmåsar... Dessutom är ju miljön där uppe i Lickershamn jättevacker. Kändes så autentisk liksom. Kvällen kunde inte ha blivit bättre. En del mygg förvisso, men jag fick skylla mig själv som blev anfallen eftersom jag glömt att smörja in mig...

Föreställningen var riktigt bra. Läste i någon av gotlandstidningarna att det märktes att skådespelarna var amatörer, men det var inget jag märkte av speciellt mycket, Tyckte de var jätteduktiga. Han som spelade huvudrollen, Lickair, gjorde en fantastisk insats som hade memorerat riktiga "shakespearianska" monologer. Imponerande! Sista föreställningen är ikväll, men den kommer säkert spelas igen.





Kärleksparet Öllegard och Oleg




Gammel-Vala, Lickair och Vala




Hela ensembeln

Mycket trevlig eftermiddag

Kom precis hem från stan efter en kanoneftermiddag tillsammans med Christine, en av mina bästa vänner. Vi har känt varandra sedan vi gick i sjuan på Klinteskolan, 92-95. Hon har bott i Stockholm sedan 1999, men har sina föräldrar på ön så när vi båda råkar vara här samtidigt försöker vi få till en date. Det senaste året har detta dock inte gått så bra, och vi kunde konstatera att det var ett år sedan vi sågs sist... Men, men, det var bara att uppdatera varandra lite kort om hur det gågna året varit och sedan var allt som det brukar igen. Först blev det en fika på Skafferiet (det är rätt dåligt med ställen i stan där man kan få en vanlig macka måste jag säga) och sedan strosade vi i stan en stund. Innan vi skiljdes åt bestämde vi i alla fall att jag ska åka upp och hälsa på henne i höst. Det får verkligen inte dröja ett år till nästa gång, det är alldeles för lång tid. 

Innan jag mötte Christine var jag förbi Christina och kollade in deras tillbygge. De har gjort en hall och ett eget rum till Agnes (med Nalle Puh-tema - hur sött som helst). Hallen blev suverän. Två väggar är tapetserade med en randig, flerfärgad tapet som var riktigt snygg, och så har Arons pappa Yngve byggt en trappa som var så himla fin. Blev mäkta imponerad.  Christina var här i förrgår och hämtade en bit drivved som jag plockat på stranden någon gång och den hade de murat in i väggen och hängt en gammaldags klocka i. Fiffigt!   

RSS 2.0