Äntligen...

... har vi fått ändan ur och skickat in bebisbild till tidningen.

Babypool och solskydd

Har idag införskaffat en stycken babypool och ett solskydd till Herman i sommar. Poolen påminner om ett babygym fast uppblåsbart (finns i Jysks reklamblad den här veckan, 75:-) och det kan hända att Herman egentligen är för liten för den i sommar, men nu har han i alla fall en ifall det skulle bli hysteriskt varmt. Solskyddet passar i alla fall, oavsett hur stor/liten han är. Det ser ut som ett halvt tält ungefär. Hittade det på Citygross för 99:-. Så nu är vi redo för sommaren. Kan tillägga att det idag var 7 grader i Växjö...

Kött i ögat!

Ikväll skulle jag steka köttfärs och när jag skulle öppna påsen den låg strittade (heter det så? eller stratt?) köttsaften upp i ansiktet och in i ena ögat. Fy fan vad äckligt! Och nu ser jag lite suddigt på vänster öga... Vardagsdramatik värre...

Gullungen


Påbörjat kaos

Vi har börjat förbereda flytten. Har sålt vår TV-bänk och vårt matbord med stolar på Blocket och ställt fram kartonger så man ska kunna fylla dem lite efter hand. Jag har börjat lägga ner en del, sånt som jag inte kommer att använda innan det är dags. Det känns bra på något sätt, att kunna ta det lite pö om pö, annars blir jag bara så himla stressad. Jaja, här är i alla fall ett litet smakprov på hur det ser ut här just nu, och med tanke på det jag skrev i förra inlägget är det rätt fårvånansvärt att jag inte störs av att det ser ut som om en atombomb har briserat...






Boktips: "Dyngkåt och hur helig som helst"

"Jag plockar strumpor snabbare än ljusets hastighet. Små pappersremsor. Blöta vantar. Star Wars-gubbar. Plåster. Gosedjur. Ruttna äpplen som ingen åt upp ur ryggsäckar. Ibland mögliga pannkakor i igenimmade plastlådor. Jag tar sakerna från rum till rum. Till skräpkorgar. Till garderober och hyllor. Och egentligen var jag bara på väg till toaletten. Medan jag torkar mig i ändan hinner jag alltid byta en pappersrulle, kolla vilka schampoflaskor som är tomma, tänka på någon rolik replik och skruva kroken på barntandkrämstuben."

När jag läste detta insåg jag vad det var som gjorde att jag blev så otroligt glad över att läsa den här boken. Igenkänningsfaktorn är så himla hög, utan att det för den sakens skull blir gnälligt och martyraktigt. Trots att jag inte behöver plocka upp efter några barn (än så länge...) känner jag precis igen den där känslan av att alltid vara så i farten att man inte ens bara kan sitta på toaletten utan att prestera annat än det som ska ur kroppen och ner i toan. Jag borstar ofta tänderna samtidigt som jag är på toa, och plockar ur linserna och klär av mig. Alltid spar man några sekunder som kan användas till något annat. Men varför gör jag egentligen så? Jag vet faktiskt inte...

Det finns ett annat citat i boken som liksom anknyter till detta:

”När en stor människa blir förälder till en liten människa upphör hon inte att vara människa. Hon får förstås skärpa till sig men hon är fortfarande en människa på sin egen stora resa. Den lilla människan ska hon hålla i handen på den stora resan. Den lilla människan ska hon ha under sina vingar. Skydda. Mot det hon kan. Sedan kommer livet ändå.Ovanpå alltihop. En dag regnar vingarna kanske in. Då måste hon fortsätta flyga. Inte skämmas och falla till marken. För hur fan skulle det se ut. Man får vara kass ibland. Man ska säga förlåt. Men man ska inte gå och tro att alla andra är så jävla mycket bättre.”

Vad är det som gör det så himla viktigt att vara så jävla duktig hela tiden? Det funderar jag ofta på... För det gagnar ju ingen, allra minst en själv. Jag jobbar stenhårt på det. Ännu viktigare har det blivit nu sedan Herman kom. Då gäller det verkligen att fråga sig själv vad som är viktigt. Är det viktigt att sängen är bäddad? Att kasta den tomma toarullen? Att torka bort brödsmulor från skärbrädan? Att puffa upp soffkuddarna innan jag går och lägger mig? Nej, knappast, ändå kan jag inte låta bli att göra det...

Har du inte läst boken så gör det. Den berikade mig otroligt mycket och det ska bli spännande att se vilka diskussioner som kommer upp på nästa bokträff då det är just den här som ska diskuteras.

Dyngkåt och hur helig som helst


 

Sommarläsning

Igår nämnde jag för Erik hur ooootroligt gärna jag vill ha Mari Jungstedts nya roman, "Den farliga leken", och idag fick jag den. Så nu har jag en riktigt trevli läsupplevelse att se fram emot. Okej, jag erkänner, Mari Jungstedt är kanse inte den mest spännande deckarförfattarinnan (böckerna är väldigt förutsägbara tycker jag), men det är inte  för spänningen jag läser hennes böcker utan för att de utspelas på Gotland såklart. Den här utspelas tydligen bl.a. på Furillen så det blir extra spännande eftersom jag tillbringat alla mina somrar där ute i krokarna.



Helg

Det kanske inte spelar så stor roll om det är helg eller vardag när man är mammaledig, men jag tycker ändå det är något speciellt med fredagkvällar och att veta att det är två lediga dagar tillsammans med hela familjen ("familjen" - coolt). Den här helgen ska vi gratta Stefan (i morgon) och på söndag ska vi åka ut till loppisen i Moheda och se om vi kan hitta något skåp/hylla till garaget. Behöver ett som är max 80 cm högt och 1,20 m långt med luckor. Verkar stört omöjligt att få tag i i någon av de vanliga möbelbutikerna. Ett tag hade vi någon ambitiös tanke om att bygga en hylla (jag gjorde t.o.m. en ritning) men det kommer liksom aldrig bli av. Jag känner oss. Och nu sedan Herman kom kommer det absolut inte bli av. Såvida det inte finns någon vänlig själ där ute som vi tjäna en lite slant. Ritning finns som sagt... =)

Vill ha!

Hittade den här sidan med underbara barnpallar, Bonde of Sweden. En sån ska jag nog önska till Herman i doppresent.

Vår i Växjö

Så kom den då till slut, våren. Även till regnhålet Växjö. Tog en promenad igår och njöt av den fantastiskt blå himlen, alla dofter och alla ljud som är så underbara på våren.












Inga tekniska prylar i sovrummet, tack! Bara ibland...

På en punkt är Erik och jag helt överens (eller, vi är överens på många punkter) och det är det här med att ha TV i sovrummet. Det ska man inte ha. I sovrummet ska man sova, eller göra "andra saker" som inte inbegriper tekniska prylar... När det gäller sådana prylar är mobiltelefon det enda som är ok. Av den anledningen känner jag mig som en regelbrytare när jag nu halvsitter/ligger i sängen med datorn i knät. Det har jag nog aldrig gjort förut. Men nu har jag en anledning: Herman ska somna och jag vill helst inte somna innan han har gjort det. Han ligger här bredvid på en alldeles för stor kudde och riktigt kämpar mot John Blund. Vill inte sova! Vill inte. Vill inte... Vill int... Vill... Vi... 

God natt min älsklingsunge.




Ska inte sova!

  


Nytt smycke


Har man gått och blivit analfabet eller?

Jag har alltid älskat att skriva; leka med ord, hitta på bra formuleringar osv. Mina lärare har alltid sagt att jag skriver bra och jag har faktiskt varit beredd att hålla med dem. Fram till nu... Alltså, det verkar som att jag fått en släng av analfabetism (heter det så???) sedan jag fick barn. Något är det i alla fall, för nu är det omöjligt att komma på de där bra formuleringarna eller hitta passande synonymer till tråkiga ord. Till hösten har jag tänkt söka ett jobb som lärare på en kvällskurs i engelska och då måste man ju skriva ett personligt brev, men det är lögn i fan att få till det. Hittar ingen röd tråd alls och när jag väl gjort det visar det sig att jag använt samma ord eller formulering flera gånger. Basic mistake! Skulle aldrig godkänna om mina elever skrev så dåligt. 

Och så är det det här med läsning. Sedan Herman föddes har jag börjat på tre böcker, men inte kommit igenom någon. Det känns som att jag inte fattar vad de handlar om, och när jag kommer på mig själv med att läsa samma rad eller stycke för minst tredje gången i rad ger jag upp. Jag som alltid har läst så mycket. 

Kanske mitt läs- och skrivintresse ligger i hormonerna som producerar bröstmjölk?? Då är det ju bara att hoppas att det är Herman som sugit ut det och tar över efter mig...  

Första träningspasset

Igår kväll kom jga äntligen ut på mitt första joggingpass på ett halvår ungefär. Det var riktigt skönt att rota fram träningskläderna ur garderoben och snöra på sig joggingskorna igen. Sprang en runda på ca tre km och det kändes bra. Ska inte överdriva nu i början, utan hellre komma runt och mår bra än behöva stanna och gå efter en liten bit. Skorna var dock inte jättesköna, så det blir nog att skaffa nya. Fick liksom ont i vaderna.

Trodde jag skulle ha världens träningsvärk idag men det känns förvånansvärt bra, och då gick jag ändå runt sjön på förmiddagen igår och på stan på eftermiddagen. Nu ska jag försöka ge mig ut varannan dag.

Sovit hela dagen

Det tar ut sin rätt att inte sova på dagarna när man är sju veckor och två dagar gammal... Efter att ha varit alldeles för trött för att kunna sova somnade Herman till slut igår, klockan halv tio ungefär.När vi går och lägger oss brukar vi väcka honom och ge honom mat men eftersom han hade sovit så dåligt under dagen fick han sova vidare tills han vaknade. Det blev kl. halv ett. Jag var måttligt pigg kan jag säga... Men han somnade snabbt om efter mat och ren blöja och sov till tio över sex. Sedan kunde han inte somna om... Shit, vad jag var trött . Försökte verkligen få honom att komma till ro igen, men icke... Klockan tjugo över sju ringde Eriks klocka och då var det bara att gå upp. Döm om min förvåning när jag hade ammat honom (Herman alltså - svårt med syftningen där) och han somnade i famnen. Efter en stund kunde jag utan problem lägga honom att sova vidare i soffan.

Ett par timmar senare skulle jag träffa Erika för att gå runt sjön och blev då tvungen att väcka honom. Det enda som hände var att han skruvade lite på sig när jag klädde på honom och somnade sedan om så fort han kom ner i vagnen. Därefter sov han två timmar till... Härligt!

När vi kom hem från promenaden sov han fortfarande men vaknade efter en liten stund och fick mat. På eftermiddage skulle Åsa och jag gå en sväng på stan så det var bara att bädda ner honom i vagnen igen och hoppas på det bästa. Och det bästa hände; han sov tre timmar till.

Ikväll var han dock precis lika trött som igår, men alldeles för trött för att somna. Det tog väl en timme ungefär innan han till slut somnade i min famn och nu ligger han på min säng och snusar så gott.

NU börjar jag dock lära mig hans signaler. Han skriker på ett sätt när han är hungrig, ett annat när han behöver bytas på (eller, då skriker han inte så mycket utan sitter/ligger mest helt stilla) och ett när han är trött. Sedan finns det något mellanting också och då är det i regel lite tlc han vill ha. Men tänk vad enkelt det blir när han börjar kunna kommunicera verbalt vad han vill...

Vill inte sova!

Idag har Herman sovit sammanlagt två timmar tror jag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Vanligtvis brukar han somna runt åtta men ikväl höll han sig vaken till kvart i tio. Nu betyder inte det att han på något sätt var utvilad efter dagen två korta lurar, tvärtom. Han var så trött att han knappt kunde hålla ögonen öppna, ändå envisades han med just detta. Det spelade ingen roll hur mycket vi vyssade, sjöng, gungade, bar, kröp ner med honom under en mysig filt, matade, rapade, bytte blöja... Han skulle inte sova. Var arg som en bålgeting och när jag försökte amma honom gjorde han bara världens grimas, som om det var det ärsta han varit med om på länge... Nu är det väl inte hela världen om han inte sover för förhoppningsvis tar han igen det inatt, men det är rätt skönt att ha ett par timmar på kvällen och bara sitta och inte göra någonting. 

Men nu sover han i alla fall, så nu ska jag passa på att ta en dusch. 

God natt!   


Glad


Träning

I beskrivningen av innehållet i min blogg står det bland annat "Träning" (och mycket annat som jag just nu inte riktigt lever upp till...) och det är något jag verkligen ser fram emot att ta tag i. Av de ca 15 kg jag gick upp under graviditeten har jag gått ner nästan 11. Rätt mycket kan tyckas, men jag kommer inte i speciellt många plagg i garderoben. Brösten är för stora för att blusar och tröjor ska passa och höfterna och rumpan för runda för att jag ska komma i mina gamla jeans. Nu är jag ju inte speciellt stor, men det betyder ju inte att jag inte tycker det är tråkigt att inte komma i kläderna. Men eftersom jag är snittad har jag varit försiktig med träning. Jag promenerar ca en timme varje dag och hittills har jag känt att det räcker. Men nu har vågen stått stilla ett tag, och eftersom det har gått sju veckor sedan förlossningen känner jag att det börjar bli dags att höja tempot lite. Vissa menar att man kan börja träna så snart man tycker att det känns bra, men jag har ändå som sagt varit lite försiktig med snittet och så.

Planen nu framöver är att börja springa lite lätt nästa vecka (ikväll har jag fått något som känns som foglossning så just nu känns inte fysisk aktivitet så jättelockande om jag ska vara helt ärlig...) och sedan öka successivt så jag kan vara med på Vårruset i Visby den 15/6 (tror jag det är) och springa hela banan. Och så har jag som mål att innan sommaren komma i åtminstone något par jeans. Så länge jag ammar är det inte mycket att göra åt de tighta blusarna så det får vara som det är.


Magknip

Natten till idag var den tuffaste hittills sedan Herman föddes. Han hade så himla ont i magen; skrek oavbrutet i nästan tre timmar, var väldigt orolig och kunde inte komma till ro. Jag blev mer och mer uppskruvad och kände en slags panik som jag aldrig känt tidigare. Det var verkligen plågsamt att se honom ligga där och vrida sig i smärta. Lite bättre blev det när han hängde över Eriks ben eller när han låg på mage med Eriks arm under sig, men så fort vi flyttade honom började han skrika igen. Det slutade med att jag vid tvåtiden ringde till barnakuten som, precis som jag redan misstänkt, sa att det med största sannolikhet berodde på gaser. Sjuksköterskan nämnde även något om att tunntarmen kan "sugas in i" (?) tjocktarmen, men att det är väldigt ovanligt. Fick rådet att försöka få igång magen med hjälp av febertermometern, men det hjälpte inte. Åtminstone inte så snabbt som jag hade önskat. 

Så småningom somnade han dock och sov några timmar, men när han vaknade började han skrika igen och min första tanke då var att det måste vara något annat. Men sedan kom första prutten och därefter dröjde det inte länge innan magen kom igång, så idag har jag nog bytt tio bajsblöjor... Helt plötsligt fick detta moment en helt annan innebörd. Men gud, vad det var jobbigt att se honom ha så ont. Lilla plutten...

 

Traderafynd

Några exempel på fina kläder jag köpt till Herman på Tradera.



Finaste vovven

Sedan Herman kom har Douglas liksom kommit lite i andra hand. Känns skittaskigt... Han är ju världens mysigaste vovve. Ikväll fick han lite fläskfilé som påster på såren...  




Picasa

Jag vill så gärna lära mig Photoshop och kunna göra snygga bildbehandlingar men hinner liksom inte. Så idag fick jag tips från min kusin om Picasa, som är mycket enklare än Photoshop, och nu tänker jag nöja mig med det ett tag. Får ta tag i det riktiga photoshoppandet någon annan gång.


Rufs

Det är inte alla sexveckors bebisar som kan stoltsera med rufsigt hår efter en eftermiddagslur...



Gammal cykel


Alice och piraterna

I Växjö finns en butik som heter Alice och piraterna. Där kan man sälja och köpa begagnade barnkläder. Var där en sväng idag men hittade ingenting. Det fanns dock rätt mycket, kanske inte för de allra minsta utan mest från storlek 80 och uppåt. Men det är en bra grej tycker jag att ta vara på sånt som redan finns, istället för att bara sälja och köpa nya saker.

Snuttefilt

Hittade den här snuttefilten på bluebox.se. Än så länge är Herman för liten men snart så... Filten är 30*30 cm och finns även i grönt och rosa.
 






Gulliga detaljer...



... att snutta på


Gulligt krims-krams

Jag är inget större fan av krims-kramssouvernier typ nyckelringar, små plåtbrickor, kojsalamm, muggar osv osv. Men när jag åkte med färjan igår hittade jag den här lilla sötnosen och kunde liksom inte låta bli.





Min älskade hungriga unge

Idag var vi på BVC och kunde konstatera att Herman har gått upp de 300 g han behövde (när vi var där sist vägde han bara drygt 3600 g vilket är lite lite) och det var så otroligt skönt. Den där ersättningen har med andra ord gett resultat. Han är fortfarande rätt liten och ligger under kurvan så jag ska ge honom ersättning två gånger till varje dag. Jag märker att det är stor skillnad när han bara blir ammad mot när han får tillägget. Han blir mycket lugnare av tillägget och håller sig mätt längre. På torsdag ska vi dit igen och då har han förhoppningsvis ökat lite till.



Jag älskar Tradera

Sedan jag fick Herman har jag varit en flitig besökare på tradera.com. Även innan köpte jag saker där lite då och då, bl.a. smycken från Pilgrim till kanonpriser. Det som lockar nu är barnkläder. När det gäller begagnade kläder är jag annars rätt kräsen och handlar ytterst sällan second hand-kläder till mig själv, men med barnkläder är det en annan sak tycker jag. De slits inte speciellt mycket, har inte en massa fläckar (åtminstone inte babykläderna) och luktar inte konstigt. Begagnade kläder kan ju lukta lite unket... Förutom att man kan göra riktiga fynd (idag vann jag t.ex. en auktion på ett par röda mjukisbyxor för 1:- + frakt) kan man hitta lite udda kläder. Sedan är det klart att inte allt är billigt. Vissa auktioner drar ju iväg rejält och när dessutom frakten kommer till är det inte alltid det blir jättebilligt. 

Precis innan jag började skriva det här inlägget betalade jag två mössor, tre tröjor, ett par mjukisbyxor och ett par hängselbyxor och det gick på drygt 300:-. Sedan brukar det ta ett par dagar innan sakerna kommer och det är ju alltid lika spännande att se hur de ser ut "live". För det mesta är det bra, men någon nit har man väl gått på. Ropade in ett jättefint set med byxor och tröja för några veckor sedan, men när det kom visade det sig att resåren i byxorna var helt uttänjd... Lite trist, men det får man ta. Den där bärselen jag skrev om för ett tag sedan har ännu inte kommit. Tjejen som sålde den skulle kolla med Posten vad som kan ha hänt, men det gör nog varken från eller till. Det är bara att inse att den kom bort (om hon nu inte lurade mig) och att någon annan förhoppningsvis har glädje av den. Nu ska jag nog ta och kolla om det kommit in något fint...

   

RSS 2.0