Lillasyster plockar vuxenpoäng, och gör det med bravur

Det här inlägget tänker jag ägna helt och hållet åt min lillasyster, Julia. Jag har lovat henne att inte lägga ut en massa personlig information om henne här, för hon har, precis som jag, ett stort behov av "privacy". Det som händer i våra liv angår oss och dem som vill att det ska angå. Men några rader tänker jag i alla fall skriva om henne.

För två och ett halvt år sedan träffade hon sin man som hon numera är lyckligt gift med (detta skedde 16 augusti 2008 i snålblåsten vid Lergravsporten - en rauk på norra Gotland) och de har två hundar med underbett och två marsvin (varav ett jag lade in en bild på för någon månad sedan då jag antog en av Ninas utmaningar). Sedan 2006 har hon pluggat på universitetet och till sommaren blir hon färdig socionom (hon har redan fått jobb efter examen vilket är jättekul). Maken till ambitiös student har nog aldrig funnits och jag är otroligt stolt över henne. VG på nästan alla tentor och fina vitsord från handledarna på praktiken.

Nåväl, under studietiden har hon bott dels i ett litet rum med pentry men sedan två år tillbaka är det en tvåa på campus som varit hennes hem. Det är en riktigt mysig lägenhet, bortsett från att den ligger på bottenvåningen som det blir lite akvariekänsla över den. Men så för mågon månad sedan fick de för sig att de skulle börja se sig om efter något större och det förstår jag att de ville. Två personer och fyra djur på typ 40 kvadrat blir rätt trångt. Efter lite letande hittade de och föll pladask för ett litet hus tre mil utanför stan. Mitt ute ute på landsbygden, helt i hennes smak. Som pappa sa ikväll när han ringde: "Hon är nog ingen stadsråtta..." och det stämmer nog. Förra onsdagen fick de nycklarna och sedan dess har det hänt en hel del där ute faktiskt. De har verkligen legat i för att komma igång. Målet är att flytta in i slutet på april och med den takt de har hållit hittills blir det nog inga problem.

Den här helgen har jag tillbringat nästan hela dagarna ute hos dem. Vi har spacklat, slipat, målat och tapetserat. Första etappen är hallen och sovrummet, sedan blir det nog köket och vardagsrummet och sist badrummet (tror jag, men jag är inte säker). Här är lite bildbevis på vad vi pysslat med.


      




Tapeten i sovrummet. Riktigt cool, tycker jag.

Tankar efter "Earth hour"

Nu kan man tända igen. Eller så låter man bli och fortsätter njuta av det varma skenet från alla block- och värmeljus som man eventuellt tände. Åtminstone gjorde jag det. Och med tanke på den galla jag spydde tidigare ikväll över mina omiljövänliga grannar kan jag meddela att mer än hälften av alla fönster här på Pär Lagerkvists väg / G.a  Norrvägen / Gustavsbergsvägen var helt mörklagda under "Earth hour". Men antagligen var det väl de som valde att inte släcka som slänger skoställ bland konservburkarna...  

Fikavecka

Nästa vecka har jag fikavecka. Då ska man bjuda på mackor på tisdagskonferensen och på något kaloririkt till fredagsfikat. De där mackorna brukar inte vara så speciellt märkvärdiga: Två sorters bröd med ost och skinka och någon grönsak. Fredagsfikat kräver däremot lite mer tankeverksamhet. Såvida man inte är man, för då är det tydligen helt ok att bjuda på Gilles bondkakor alt. finska pinnar. Det är säkert lika okej att bjuda på torra småkakor även om som kvinna, men det är faktiskt lite mot mina principer. Jag vill bjuda på något rejält, speciellt med tanke på att flera av mina kvinnliga kollegor ofta bjuder på supersmarriga kaloribomber (framförallt Lorene som kör på det amerikanska stuket och Åsa som inte snålar på smör och socker i de ljuvligheter hon brukar bjuda på) och jag vill bjuda tillbaka.


Hittills under de år jag har jobbar på skolan har jag bjudit på chokladmuffins, minisemlor, kardemummakrans, chokladbollar, saffranspannkaka, typ radiokaka, toscakaka och antagligen något mer eftersom det är två gånger per år och detta är mitt femte år.


Den här gången är jag lite inne på muffins/cup cakes. Så igår kväll tog jag fram min bakbibel (A piece of cake) och började bläddra. Till slut fastnade jag för äpple- och kanelmuffins med crumble (s.102)  och peanut butter cupcakes (s. 92). Eftersom jag inte har testat dessa recept tidigare gjorde jag en halv sats bara för att se så de är goda och det var de. Underbart goda!


 




Som allt annat jag har testat i denna fantastiska receptsamling. Jag gick faktiskt igenom allt jag har bakat ur den och skrev en liten kommentar. Mina favoriter är:


  • Saffransskorpor (s.l6),
  • kardemummaskorpor ( s. 19)
  • kardemummaknutar (s. 136).

Sedan är ju inte kolasåsen direkt äcklig heller... Gjorde kolagrädde (s. 211) till American apple pie (s. 64) och det var en fantastisk smakupplevelse.


Nåväl, tillbaka till fredagsfikat. Jag har inte bestämt mig för om det ska bli cupcakes eller muffins. Såg ett recept på muffins med lingon och mandel som lät spännande. Kanske det blir dem istället? Får se. Något blir det.


Tankar inför "Earth hour"

Nu är det bara drygt en timme kvar innan det är dags att släcka alla lampor för att manifestera för miljön. Jag tycker själv att jag är en miljömedveten person, men visst skulle jag kunna göra mer. Det jag gör för att dra mitt strå till stacken är att

- för det mesta cykla dit jag ska (jag tar bilen när jag ska storhandla eller om det är snö och halt på vägen),
- sopsortera (plast, papper, metall, batterier, glas osv - dock komposterar jag inte) 
- duscha snabbt (tar dock ett bad någon gång i veckan, så det väger väl upp de långduschar jag inte tar)
- diska för hand (inte under rinnande vatten).  

Däremot är jag dålig på att handla ekologiskt, använda lågenergilampor och använda tygkassar när jag handlar mat, alla tre mycket enkla handlingar för att bidra till en bättre miljö. Jag har egentligen ingen riktigt bra förklaring till varför jag inte köper KRAV-märkt. det är inte en kostnadsfråga, utan bara någon attitydsgrej. Kanske arrogans? När det gäller lågenergilamporna tycker jag dels att de är fula, dels att ljuset inte blir så varmt som av vanliga glödlampor. Det där med tygkasse är en vanesak. Jag glömmer helt enkelt bort det...

Jag blir dock alltid lika upprörd när jag ser hur många andra i min omgivning fullständigt struntar i att ta sitt ansvar för miljön. Det slängs skräp i naturen, man tar bilen trots att man bor i stan och det bara är någon kilometer dit man ska och man slänger fullt fungerande saker istället för att ge dem till t.ex. Kupan eller andra organisationer. Second hand är ju väldigt populärt, så alltid finns det någon som vill ta över ens gamla böcker, husgeråd, kläder osv.

En annan sak som jag blir arg på, men som kanske beror på att det här på gården här bor ett antal analfabeter är följande:

I tvättstugorna står sopsäckar där man ska slänga t.ex. ludd från tumlaren. Det står med stora bokstäver att tomma tvättmedelsförpackningar inte ska slängas i soporna utan i pappers/plaståtervinningen ute på gården. Men vad händer? Jo, det ligger inga förpackningar i sopsäcken (bravo!), däremot står det varje gång man kommer ner dit minst fem kartonger och flaskor i en snygg trave ovanpå mangeln. Hallå?! Är ni tröga i huvudet eller?! Hur lång tid tar det att ta sin tomma förpackning, gå de 30 metrarna det är från tvättstugan till sopsorteringsboden, låsa upp, gå in, slänga sin förpackning i rätt behållare, låsa igen och gå därifrån? Kan det ta tre minuter? Eller kanske två?

Nästa grej:

På gården finns det två jättefina sopsorteringsbodar. Där inne finns det behållare för papper, kartong, batterier, glödlampor, metallförpackningar, glas och plast. Dessutom två stora behållare för vanliga sopor. På varje behållare finns bilder på vad man ska kasta i respektive behållare, samt information om vad som INTE ska slängas i dem. Riktigt pedagogiskt. På plastbehållaren står det att man INTE ska slänga frigolit, men ändå är det någon IDIOT som slänger frigolit från typ en 50-tums TV där i. Klantskalle! En gång när jag kom in där låg det bland metallförpackningarna (värmeljuskoppar, aluminiumfolie, konservburkar osv.) en stekpanna och ett skoställ av stålrör och bland plasten stod ett plastskaft till en skurmopp. Hallå?! Läs texten väl, och om du inte kan läsa så kolla på bilderna. Jag fattar inte vad det är med vissa människor. Dessutom finns det en container på gården där man kan slänga stora grejer, t.ex. trasiga möbler och annat som man vill bli av med. 
Jag vet att jag låter som världens gnällkärring, men hur fan tänker folk? Hur jäkla jobbigt (nu är jag upprörd, för nu svär jag...) är det att ta sina moppskaft och stekpannor och traska de 50 metrarna som det är tvärs över gräsmattan och slänga dem i containern?! Man behöver alltså inte ens själv ta sig till återvinninscentralen uppe vid Norremark (dit det tar typ 5 minuter med bil...)

Grrr! 

Nu ska jag i alla fall ta och avsluta detta så jag hinner publicera det innan klockan blir halv nio och det är dags att tända en massa stearinljus och krypa upp i soffan i en hel timme med en riktigt bra bok.  

Heja Tellus! Jag håller på dig!   


Ett kort inlägg, mest bara för att.

Konstig rubrik den där. Hade nog inte godkänts av fröken Elin om den skrivits av en elev... Men nu är detta ingen uppsats och inget som ska bedömas så jag skriver hur jag vill. Ursäkta den lite tuffa attityden men jag sitter just nu här mer den jävligaste magknipen jag haft på år och dagar. Den kom innan lunch och sedan har det bara bivit värre. Lyckades få ner en lillschnitzel (fråga mig inte vad det är, malet kött med panering är det i alla fall), två gafflar tagligatelle med tomatsås och några gurkskivor. Och sedan blev det en liten skiva av Annikas fredagsfika. En sockerkaka typ med vanljkärm i - smaskens värre! Trodde inte att jag skulle överleva veckans två sista lektioner men det gjorde jag. Var nog dock inte så speciellt trevlig kan jag tänka mig... Skulle gå och träna body combat nu vid fyra, vilket jag hade sett fram emot hela veckan, men det var bara att boka av. Tur i alla fall att det är helg så jag har ett par dagar på mig att vila upp mig. I morgon ska jag dock ut till lillasysters hus och hjälpa till med hallen, så jag får se till att vara kry då.

Det ska bli spännande att se hur de får i ordning på allt. Jag är nästan lite avis på dem, men bara nästan. Har själv några projekt på gång faktiskt. Mer info kommer. Jag var i alla fall ute hos henne i lördags och tog några bilder.




Framsidan



Baksidan med terass som har sol hela eftermiddagen (när den lyser förstås...)



Gäststugan...

    

Tjusiga inredningsdetaljer som förra ägarna var så snälla och lämnade kvar...

Vårpjucks!

Jag bara måste lägga in en bild  på mina nya vårpjucks. I love 'em! Så nu vill jag bara att det ska torka upp så jag kan börja använda dem.
 


Tapettips!

När vi tapetserade om vår lägenhet fastnade vi för non woven-tapeter. I dem finns inget papper, vilket gör att man kan tvätta på dem utan att de blir förstörda. Man kan till och med ta lacknafta på dem, för det har jag testat. Jag fick nämligen lackfärg på den svartvita tapeten i vardagsrummet och det var bara att gnugga bort. Kanon. Dessutom är det tacksamt att ha det i hallen där man ofta smutsar ner en del. Det finns säkert massor med fabrikat, men vi hittade våra hos Eco och har dem i hallen, vardagsrummet och arbetsrummet. 


Koll på veckan

En sak som Erik och jag ofta har svårt med är att synka våra planeringar. Det kan väl inte vara så svårt, kan man tycka, med tanke på att vi bara är två. Och okej, det är väl inget jätteproblem egentligen, men jag (kontrollfreak som jag är...) vill gärna ha lite koll. Därför har jag investerat i en veckoplaneringskalender. Papperskalendrar i all ära, men den här tycker jag är mycket snyggare. Visst, man kan bara planera för en vecka i taget men om det är något viktigt som händer längre fram kan man ju alltid skriva det i "Meddelande"-rutan. Så nu har man koll på extrajobb, möten, besök, fester och annat som inträffar lite då och då. Skitbra!


Ibland tar tålamodet slut...

Jag fick för mig att jag skulle ta och organisera inläggen lite. Dela in dem i kategorier, liksom. Perfekt ju! Lätt att hitta allt. Med fy vilken tid det tog. Nej, jag börjar från och med det här inlägget så får vi väl se om jag orkar göra det någon annan gång. Tror knappast det men...

Och det är just det som är grejen med det här bloggandet. Det tar lite tid att fixa till så det blir snyggt, för det är ju lite pilligt och man kan verkligen göra nästan vad som helst. Jaja, när orken finns tar jag tag i det - finns den inte skiter jag helt enkelt i det.

Over and out.

Shit! Vad hände?!

Helt plötsligt började den bara skjuta iväg och bli jättehög, blomknopparna blev alldeles bruna och sedan hängde den bara. Och nu ser den ut som en bunt gräs... Fan också!  Det där med blommor är nog inte riktigt min grej.



Tur att det var torghandel just idag så jag fick köpa två nya...





Jag är Ernst!

Finns det något jag är trött på är det alla de där olika "quizen" på Facebook där man testar allt möjligt. Jag orkar helt enkelt inte bry mig. Men så igår läste jag om en av mina vänners förtvivlan över att "vara Arne Weise". Jag fattade ju ingenting, men så såg jag att en anna kompis blivit Pippi Långstrump så då blev jag nyfiken och kände att jag måste ta detta quiz. Kryssa, kryssa, kryssa, kryssa, kryssa... Hade ingen aning om vad jag kryssade men rätt trevligt var det. Vissa var lite kluriga då inget stämde in... När jag fyllt i allt kunde jag konstatera att jag var Ernst. Och jag erkänner, det kändes bra mycket mer spännande att bli Ernst än Arne Weise... Så nu är det väl bara att leta fram de skönast slitna jeansen, kavla upp byxbenen och slita av sig strumporna. 

Jag har faktiskt blivit inspirerad av Ernst ganska många gånger. Jag har t.ex. gjort ett klädträd, ungefär som dem han gjorde för några år sedan i den där ladan som skulle bli gästhus eller vad det var. En är klar (den är jag riktigt nöjd med, har dock ingen bild på den) och så har jag en till på gång, som jag nog ska göra i ordning i sommar när träet har torkat ordentligt. Men om jag ska vara helt ärlig, tycker jag nästan att mitt blev finare än hans...



Lyxig tisdagsfrukost

En sak som jag har funderat över (inte så att jag grubblar mig gråhårig över det precis...) är det här med frukost. Jag är en sådan där "frukostkonservativ", eller vad de klassar det på någon reklam för flingor elle något, som äter nästan samma sak varje vardagsmorgon, vecka efter vecka. Hur kommer det sig egentligen att man står ut med att i princip aldrig variera sig till frukost (annat än med en ny brödsort då och då och något annorlunda pålägg kanske) medan man knappast vill tänka tanken att äta samma maträtt dag efter dag? Det är klart, frukost ska både gå snabbt att göra och äta, så är det väl och det förstår jag med, men ändå.

Men så kom jag på det ultimata sättet att lyxa till det lite för sig. Varför bara äta lite godare frukost på söndagar? Jag har ett jättebra recept på kalljästa frukostbröd. Man bakar dem kvällen innan, låter dem stå i kylen och jäsa över natten och gräddar dem 15 minuter på morgonen (förslagsvis under tiden man duschar, klär på sig, sminkar sig eller vad man nu gör). Vips! så har man färskt bröd, utan att man behöver gå upp i ottan.

Recept (16 bullar)

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk socker eller honung
2 dl vetekli
10 dl vetemjöl (jag har bytt ut två dl vetemjöl mot graham, och det funkar)

Frön (vallmo, sesam, solros, lin, pumpa etc.)

Lös upp jästen i det kalla vattnet och tillsätt salt, socker och kli. Rör sedan i resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Forma sedan degen till en rulle och skär 16 bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, pensla med kallt vatten och strö på frön. Lägg över plastfolie och ställ in i kylen ca 8 timmar. OBS! Om man inte lägger på någon form av frön på bröden är risken stor att plasten har fastnat i dem när man ska ta av den. Ask me, I know...

På morgonen gräddar man bröden i 225 grader, ca 15 minuter.

Färdigt!


Nybakta kl. 06.55 i morse



Två bullar och en smoothie med banan, jordgubbar och vaniljyoghurt - perfekt start på dagen!

En fundering om Sköna hem...

Idag kom senaste numret av Sköna Hem. Vilken glädje! Det är något speciellt med att få slita av omslagsplasten och kasta sig in i denna värld av inredningstips som tidningen står för. Men så kom jag att fundera över en sak: För vem är egentligen tidningen tänkt? Vilken målgrupp har den? Chefredaktören (eller vem det nu är som bestämmer) skulle säkert säga "alla som är intresserade av inredning" men till honom (för nu är visst högsta hönset en tupp) skulle jag nog vilja säga "skitsnack". Den vänder sig definitivt inte till lärare med en lön som knappt når 24000 kronor. "Men man behöver ju inte ta efter allt - man kan ju plocka det man tycker mest om", skulle säkert den ansvarige försvara sig då. Ha! Titta t.ex. på sidorna 44-49, som består av ett reportage om ett sommarhus i Stockholms skärgård. Observera sommarhus. Vad är det man ser på bilderna? Jo,


  • Köksinredning i vit ek med marmorskiva som arbetsbänk
  • Stolar och bord från Norrgavel
  • Soffa från Norrgavel
  • Säng från Norrgavel
  • Skrivbord och stol från Norrgavel
  • Vägghylla från Norrgavel
  • Soffbord från GAD

Antingen jobbar det unga paret som sitter där i sin soffa från Norrgavel med en dvärgschnauzer i knäet inte som lärare/sjuksköterska/städare/kassabiträde/butiksbiträde/busschaufför/hantverkare (även om många av dem säker tjänar bättre än de andra yrkesgrupperna), eller så passar möbelföretaget på att göra lite reklam. Att detta dessutom är ett sommarhus, gör det ännu mer obegripligt för mig.


Men det är inte bara detta som gör att jag funderar över vilken målgrupp man egentligen vill ha. Det mesta i tidningen handlar om kända designers och formgivare; stolar, lampor, småprylar osv. Då och då slinker en lampa eller något annat från IKEA eller Åhléns in, men då mest i barnrum, eller på mindre synliga platser exempelvis förråd.

"Man kan ju köpa något exklusivt som man verkligen vill ha och blanda med lite enklare saker för det är ju så trendigt just nu", skulle säkert chefsredaktören svara på min kritik. Men jag menar, hur kul är det att köpa en fåtölj för 15000 och sedan inte ha råd med fler möbler? Eller få ha sin 15000-kronorsfåtölj i ett rum fyllt av loppisfynd, IKEA, Jysk eller föräldrarnas avlagda möblemang? Ungefär som att ha gympadojor när man går på Nobelfesten (om man nu skulle göra det någon gång...).


Det är klart jag blir jävligt avundsjuk på alla dessa människor som verkar ha hur mycket pengar som helst att lägga på att få hemmet exakt som man vill ha det, med exakt de rätta prylarna. Jag erkänner det villigt. Varför tror ni annars att jag skriver detta? Själv drömmer jag om en Laminofåtölj med fotpall, vilket just nu känns ganska avlägset. Men kanske någon gång i framtiden... Vem vet? Detta är dock en investering som kräver viss ekonomisk planering...

Men nu ska jag inte vara för kritisk för man fick faktiskt en tygkatalog från IKEA samt en gratis tepåse från Twinings. Inte illa! Så nu ska jag nog koka en kopp gratiste, slå mig ner i fåtöljen Jenny à la Kamprad och titta på Let's dance.

Trevlig kväll!  

Lägenhetsrenovering - del 6 (arbetsrummet/gästrummet)

Det sista rummet att renoveras var arbetsrummet/gästrummet (inte för att vi har gästar så ofta som sover över men...). Tanken med det rummet var att inte göra något avancerat utan mest piffa till det lite enkelt. Det var inte helt förskräckligt innan, men det var så slarvig renoverat innan så vi störde oss rejält på det.



Det första vi tog tag i var att riva ner gammal tapet. Precis som i sovrummet har arbetsrummet varit omtapetserat ett antal gånger tidigare och precis som i sovrummet luckrades den gamla tapeten upp när den kom i kontakt med klistret. Tråkigt! Men vad ska man göra? Man kan ju inte gärna bara skita i det. Stänga och låsa dörren liksom och glömma att rummet finns. 



Till slut kom i alla fall tapeterna upp. Vi valde en enkel vit/beige tapet med lite struktur. Det blev rätt ok, men självklart blev det någon luftbubbla hit och dit som var rätt störande (jag såg visserligen på något renoveringsprogram där det också var bubblor under tapeten, trots att det var proffs som gjort det...). Sedan bytte vi ut listerna och målade fönstren och taket. Det blev rätt bra. Rummet har inte direkt någon mysfaktor och jag tycker det är svårt att få till det när väggarna är så ljusa. Samtidigt orkar jag inte lägga ner för mycket tid här eftersom vi ändå bara sitter här när vi jobbar vid datorn. Det bästa här inne är mina böcker. Jag älskar böcker och hålelr på att samla till ett bibliotek. Såg en kille på "Halv åtta hos mig" förra veckan som hade en eller två bokhyllor i bästa Billystuk i sin lägenhet och det kallade han för bibliotek. Det är dock inte riktigt detta jag menar. Jag vill han bokhyllor längs åtminstone två hela väggar som går upp till taket, minst en läsfåtölj och att rummet ska inbjuda till avkoppling.

 


Så, detta var alltså sista kapitlet om vår lägenhetsrenovering. Får säkert tillfälle att komma tillbaka till den på något sätt inom en snar framtid.

Kära dagbok...

Då och då kommer jag in i perioder då jag känner att det bubblar en massa tankar och funderingar inom mig som måste få komma ut på något sätt. Okej, att blogga är väl ett sätt, men eftersom jag inte tänker skriva speciellt mycket om personliga saker här (undantaget vissa inlägg) behöver jag något annat sätt. Då är dagboken fantastisk.

Jag har skrivit dagbok till och från sedan jag började sjuan, 1992. På vinden i Vall står en stor kartong med fullskrivna böcker. Jag gillar inte att läsa dem nu i efterhand, för det är rätt pinsamt måste jag säga. Men jag skulle ändå aldrig komma på tanken att slänga dem. Hur som helst, de senaste åren har dagboksantecknandet varit minst sagt sporadiskt. Men det beror helt enkelt på att jag inte haft ork att skriva och för att jag har känt att jag inte haft något att skriva om. Men nu tror jag (fasiken också, man ska ju inte börja meningar med "men", och jag gör det visst hela tiden) att det börjar bli dags igen. Idag var jag därför på Akademibokhandeln och köpte den här fantastiskt fina boken. Varje gång jag tar tag i skrivandet igen köper jag en ny bok eftersom det på något sätt symboliserar ett nytt kapitel i mitt liv.

Det är som med träning. Om man känner att man behöver ta tag i det lite mer eller precis har börjat träna igen efter ett uppehåll, är det jättebra att investera i lite nya träningskläder. Man får en massa energi att köra på ett tag till. Åtminstone är det så för mig. Så ikväll ska jag ta tag i den första anteckningen i min fina skrivbok.


Kreativitet = prestationsångest?

Idag satt jag och pratade med min kollega Åsa, som undervisar i musik. Vi kom in på det här med att vara kreativ och hur intressant det är att studera eleverna när de jobbar med uppgifter som kräver ett visst kreativt tänk. Hon berättade om en musikuppgift hon gett till åttorna där de skulle skriva en hip hop-låt och redovisa för varandra. Jättekul idé! Tyckte i alla fall jag... Saken är bara den att genast får vissa elever sådan prestationsångest över att de nu ska vara tvungna att producera något som kräver ett annat tänk än det vanliga "läsa och skrivatänket". Och vad händer? Rätt gissat, inte mycket. När arbetet skulle redovisas var det några grupper som bara stod där och skämdes över sina bidrag (som jag är säker på att inte alls var så dåliga). Detsamma gäller andra ämnen som kräver ett visst estetiskt sinne, t.ex. bild och slöjd. De elever som inte anser sig "kunna" rita, måla, sy, snickra osv. får ju panik när det blir dags att visa upp vad man har skapat. Och jag känner igen mig. Jag har aldrig haft mer än treor i bild, för jag var övertygad om att jag inte kunde rita. Jag satt där och petade och blev aldrig nöjd, jämförde mig med min bästis Emma som var jätteduktig  i bild (precis som hennes pappa, som också var riktigt duktig på att teckna och måla), och vägrade skriva mitt namn på framsidan av bilden eftersom alla då skulle veta att den fulaste teckningen var min.

Förra terminen skulle vi ha en "personalfrämjande aktivitet" på jobbet och eftersom chefens fru är jätteduktig på att måla skulle vi givetvis få göra just detta. Alla fick varsin duk och färger. Sedan var det bara att sätta igång. Tjena, kände jag. Man skulle illustrera en känsla genom att rita ett föremål eller en plats som man förknippar med just den känslan. Shit, vilken panik jag fick. Trots att det bjöds på både rödvin (kvällen började med vinprovning, vilket jag är skitdålig på eftersom jag inte tycker ett dugg om rödvin) och en massa ost och kex kunde jag inte låta bli att tänka tillbaka på prestationsångesten jag kände på högstadiet när läraren Lasse presenterade en ny bilduppgift.



Mitt alster som förevigt förvisats till lämplig plats, just nu en hylla i klädkammaren.


Det är konstigt det där vad många blir självkritiska när det gäller estetiska ämnen. Alla kan inte vara konstnärer. Jag var på en föreläsning en gång med en konstnär som hade gått Konstfack och hade studieskulder på en halv miljon, och som antagligen skulle få hanka sig fram resten av sitt arbetsliv genom att hålla i kurser och förhoppningsvis sälja någon tavla då och då. Och inte behöver vi hur många musiker som helst heller, eller finsnickare. Alla typer av människor fyller en funktion (nåja, de flesta i alla fall) och jag fattar inte att det ska vara så svårt för många att fatta det. Skit samma om man har två vänsterfötter och inte kan hålla takten, sjunger en ton fel hela tiden, ritar som en sjuåring eller inte kan få ihop fyra träbitar till en liten hylla.


Det var dagens visdomsord.  


Såld på feng shui

I lördags köpte jag boken Feng shui för svenska hem av Agneta Nyholm Winqvist. Igår satte jag mig ner i lugn och ro och började läsa och blev helt såld. Ibland finns det saker som bara kommer till en och det här var just en sådan sak. Jag tänker inte återberätta hela boken men några godbitar har jag valt ut, som jag själv fastnade lite extra för.


Feng shui är ju en gammal österländsk lära som beskriver hur människor påverkas av sin omvärld. Det kan handla om färger, former och material, men även om hur landskapet runt omkring oss är format. Förutom detta som är ganska lätt att sätta fingret på (fina saker, genomtänkt färgsättning osv.) spelar energifält (både synliga och synliga) som omger oss en stor roll. Det allra viktigaste är chi. För att vi ska må bra ska vi låta chi flöda långsamt, lugnt och harmoniskt. Om chi stannar upp eller rör sig för snabbt kommer vi att påverkas på ett negativt sätt.


I boken finns till exempel flera ritningar som visar hur chi flödar genom rum beroende på var dörrar och fönster är placerade. Utifrån detta kan man sedan möblera sitt hem för att det ska bli så harmoniskt som möjligt.


Jag får ofta en känsla av att det känns lite konstigt när jag är i vissa rum. Det är en känsla som inte går att beskriva. Kanske man kan säga att det kryper lite i kroppen. Vårt arbetsrum är ett sådant rum. När jag läste boken kom jag på att det nog beror på att skrivbordet står placerat mellan dörren och fönstret och att jag då sitter mitt i chi vilket gör att det då stagnerar. Sedan finns det andra skäl till detta som också kan förklaras med feng shui, t.ex. hur väl balanserade de fem elementen är i rummet.


En sak som jag fastnade för när jag läste boken var det två begreppen välståndsmedvetande och fattigdomsmedvetande. Enligt författaren är de flesta människor präglade av det senare, hur mycket pengar man än har. Du kan ju testa. Går dina tankar i dessa banor?


  • Det finns inte tillräckligt här i världen.
  • Man måste jobba hårt för att få det att gå runt.
  • Ingeting kommer till en med lätthet.
  • Livet är en kamp.
  • Det är bäst att snåla för man vet aldrig vad som kan hända längre fram.
  • Om jag gör mig av med den här får jag kanske aldrig mer råd att köpa en ny.

Om de gör det drivs du av ett fattigdomsmedvetande. Om det istället är välståndsmedvetandet som präglar dig är du mer inne på det här:


  • Alla har kapacitet att skapa det man vill i livet.
  • Saker och händelser kan komma till en utan att man behöver slita ihjäl sig.
  • Man tror på att man förtjänar att ha det bra.

Enligt feng shui ska man släppa så mycket som möjligt på fattigdomstänket och träna upp välståndstänket. Och det handlar inte alls om att vi ska omge oss med en massa prylar och att alla ska bli rika och kunna åka på utlandssemester två gånger om året (det nämns ingenting om konsumtion) utan att vi ska se oss omkring och fundera över vad vi kan göra för att njuta mer av livet.


Exempel på enkla saker man kan göra för att rensa bort negativ energi är att göra sig av med kläder man aldrig använder och slänga smink och parfymer som är gammalt. Jag gillar verkligen att rensa ur och slänga prylar som jag aldrig använder, men visst har man ändå en och annan grej som man behåller trots att man inte alls tycker om den... Det man ska fråga sig innan man tar tag i rensningen är


  • tycker jag om den här?
  • behöver jag den?
  • är den bra eller dålig för mig?
  • vilka minnen, känslor och tankar väcker den?
  • om jag bestämmer mig för att göra mig av med den, ska jag då slänga, ge bort eller slänga den?

Många gånger äger man saker som man saker som man har fått, som man inte alls tycker om men inte vill/vågar (?) göra sig av mig just för att man fått dem. Vad ska man då göra? Feng shui har svaret på detta: GÖR DIG AV MED DEM. Allt som skapar negativa känslor runt omkring en ska man försöka bli av med.


Det här blev ett långt inlägg och jag skulle helt klart kunna skriva lika mycket till men nu har jag i alla fall skrivit ner det som har fångat mitt intresse just nu. Så nu har jag fått en hel del tankar om förändringar jag ska testa här hemma. Ett steg som jag tog redan igår var att göra mig av med alla halvvissna krukväxter.


När jag satt och läste boken kom jag att tänka på begreppet energitjuvar, människor i ens omgivning som genom sitt sätt att vara suger energin ur andra människor. Det här är egentligen rätt lika, bortsett från att det kan vara svårt att göra sig av med människor...


Recept på jordnötssås

När jag går på thaiställen och äter MÅSTE jag ha jordnötssås. Det är ju bara så ljuvligt, fantastiskt, underbart gott. Kanske inte så nyttigt med det skiter jag i...

Igår fick jag för mig att jag skulle testa och göra egen sås. Gjorde det för några år sedan men den blev inte alls god. Så nu gick jag igenom en massa recept på nätet och i kokböcker. Jag hittade dock inget som jag hade alla ingredienser till så det fick bli att improvisera och det blev riktigt gott.

½ gul lök (hackad)
1 vitlöksklyfta (hackad/pressad)
1 tsk chili på burk (man kan ha färsk också givetvis)
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
2 msk soja
3 rågade msk jordnössmör, "crunchy"
1 dl hackade salta jordnötter (eller ta lite på en höft sådär)
2 msk kokosflingor
Svartpeppar efter smak
Matolja att fräsa löken i

Fräs lök och vitlök, utan att bränna den. Häll i chilin. Rör i jornössmöret och tillsätt vatten och buljongtärning. Koka up och häll i soja, kokos och kackade jordnötter. Nu kommer såsen att vara ganska lös (den blir tjockare om man har i mer jodnötssmör, men det tycker jag känns lite onödigt onyttigt) men då är det bara att reda av med Maizenaredning.

Detta recept ger drygt en halv liter sås, så nu är det bara att njuta. Jag har frusit in en burk så jag kan ta fram när jag får panikbehov.

Lycka till!

Lägenhetsrenovering - del 5 (hallen)

Hallen är nog det rum i vår lägenhet som jag gillar allra mest. Även om jag självklart gillar alla andra rum också - jättemycket! Jag tycker hallen är jätteviktig. Det är ju det första som möter en när man kommer in i ett hem. När vi flyttade in var väggarna ljuslila och på golvet låg en orange/svartrutig linoleummatta. Fult! Dessutom var garderobsdörrarna gulvita och det var inte så roligt.




Det första vi gjorde var att riva ner tapeten eftersom den redan satt löst på många ställen. Den tapet som kom fram var om inte lika gräslig så näst intill.




Därefter var det äntligen dags att tapetsera med den underbart röda tapeten. Jag vet inte varför men jag har alltid drömt om en röd hall och nu fick jag det. Det var dock inte helt enkelt att tapetsera denna hall eftersom den knappt gick att sätta några hela våder. Jag tror att vi kunde sätta två hela, resten var småbitar som vi fick skära till eftersom hallen består av en hel del hörn och andra skrymslen.

 



När all tapetsering och målning var klar kom svärfar igen och hjälpte oss med golvet, grå/svart klinker. Det var rätt jobbigt att lägga golvet eftersom man måste gå igenom hallen för att komma till alla andra rum. Men det löste sig galant med några långa plank.

      


Och såhär blev det till slut!


 

      


      

Var är våren?!

När jag vaknade i morse blev jag sååå besviken när jag kunde konstatera att det var snöblandat regn som slog mot fönsterrutan. Jag har för mig att någon vädersnubbe på TV lovade sol till helgen, men det var kanske önsketänkande.

Nåja, man får väl göra så gott man kan i sin envetna jakt på våren. Finns det förresten någon gotlänning där ute som har koll på starurarna (eurar?)? Hur ska man annars veta, liksom...





Nu har jag ett kit

För några år sedan fick jag den här tekannan av Erik. Mycket snygg, tycker jag. Eftersom det är Höganäs finns det hur mycket som helst i samma färg, t.ex. muggar och assietter. Och så finns den en mjölkkanna som jag länge suktat efter. Jag åker då och då till Strömbergshyttan ca 3 mil utanför Växjö, där de har typ outletförsäljning av en massa olika märken, t.ex. Höganäs, Röstrand, Ittala, Orrefors. Så gott som varje gång jag varit där står jag med mjölkkannan i handen och vänder och vrider och kan inte bestämma mig för om jag ska köpa den eller inte.

Men så idag var jag på ICA Maxi och då hade de ett litet bord där med en massa grejer för halva priset, bland annat mjölkkannan. Jag slog till direkt. 99,50, som hittat. Så nu kan jag bjuda på te från Kränku med mitt nya kit.



Boktips!

Jag hittade den här boken idag och var "tvungen" att lägga den i korgen. Det där med feng shui tycker jag är intressant. Många kanske känner att det är flum men jag tycker att det är spännande hur färger, möblering, ordning osv. kan öka ens välbefinnande. Det är fascinerande att höra människor som tidigare haft sömnproblem helt plötsligt börjat sova mycket bättre, tack vare att man har flyttat sängen.



Lägenhetsrenovering - del 4 (vardagsrummet)

Bland det finaste i vår lägenhet när vi flyttade in (mycket konstig svenska, men ni förstår nog vad ag menar...)  var golvet. Det var ett fint, riktigt parkettgolv. Inget laminat eller annat trams. Det skulle absolut få ligga kvar, något annat vore otänkbart. 

Det som däremot skulle åtgärdas var tapeterna (ljusgula) och listerna (bruna). Sedan behövdes givetvis färgen runt fönster och dörrar bättras på lite. 

      


Det var nu som vår tanke om gotlandstema kom till. Det vi till slut bestämde oss för att göra var att putsa två väggar och tapetsera två i svart/vitt. Vi skulle även sätta fast två hyllor av drivved som vi hittat vid Kinnervik (i Lummelunda, Gotland). Stig kom och hjälpte oss med putsen, resten fixade vi själva. Han kan verkligen allt, min svärfar, ni ska få se i nästa inlägg.
 



      


Resultatet blev precis som vi hade tänkt oss och det är många som har varit här som tycker att just de putsade väggarna är fina. Det blir liksom liv i dem. Först var vi på jakt efter någon slags belysning som kunde lysa upp vissa delar av väggen och på så sätt skapa ännu mer liv, men vi hittade inget vi tyckte om så nu får det vara som det är.   
  



Möbler från IKEA, skinn (kuddarna och det hela skinnet) från Gotland




Bord, stolar och matta från Nilssons i Lammhult,
tavlor från La Vie och hylla från Kinnervik




Drivved, hög lykta från IKEA, ljuslyktor Höganäs från Strömbergshyttan, vas från Erikshjälpen, fuskgrönt från Village och en sten från en strand på Gotland någonstans.


      

Canvastavlor från Extrafilm, hyllan har jag byggt, svart lampskärm från GeKå's (foten IKEA), ljusstakar och lykta från Indiska, korgar från Åhléns, grenar från stranden nedanför Fridhem.

Lägenhetsrenovering - del 3 (köket)

Som jag redan berättat har vi ett 50-talskök. Det är rätt litet med skjutluckor, tidstypiska knoppar, låga bänkar och en inbyggt kryddställ. Många av grannarna här omkring har rivit ut sina gamla kök men vi valde att ha vårt kvar. Kanske hade vi bytt ut det, om det inte vore för att vi ju faktiskt ska bygga hus och då lägger vi hellre krutet på det. 

Hur som helst, när vi flyttade in var det vitt och blått. Det var en blå fondtapet med en blå bård (asful) som höll på att lossna, trähanddagen på luckorna/lådorna var blå och plastmattan var blå. Suck... Fult! Allt annat var vitt. Och så låg det en hemsk perstorpskiva på den enda bänken som finns. 



Det vi gjorde var att byta ut golvet, måla alla luckor och lådor helvita, byta ut bänkskivan och måla taket. Sedan vi renoverade klart (hösten 2007) har vi självklart ändrat lite prylar och sånt, bland annat bytt gardiner och köpt nya stolar. Men det är i alla fall såhär det ser ut i stort.










Rensa i röran

Jag tror det finns en bok med samma titel, typ "Rensa i röran med feng shui". Men detta är inget boktips utan bara en liten rapportering om vad jag ägnat min kväll åt. Jag avskyr verkligen när det börjar bli svårt att kontrollera ordningen omkring sig på grund av att det ligger en massa skräp överallt. Ibland får jag sådana panikryck så jag bara MÅSTE rensa - NU!


Ikväll var det klädkammaren som fick en genomgång av skräp. Det behövdes, kan jag säga...


      


Av någon anledning hade jag samlat på mig en himla massa sånt tunt prasselpapper som man slår in ömtåliga saker i Det kan ju vara bra att ha någon gång... Dessutom hade jag sparat en hel drös med kartonger av olika slag, t.ex. skokartonger, någon kartong till en väckarklocka och till ett prydnadsägg. Så det var jag ute med i pappersåtervinningen. Jag rensade även ur bland kläderna. En hög med sånt som gick direkt i soporna och en som ska gå till Röda Korset eller något. Julia ska få kolla igenom dem först bara. Och så gjorde jag mig av med några handväskor som jag ändå aldrig använder.

Det blev till slut tre kassar med skräp som åkte i soporna/återvinningen och en kasse med kläder.  Det kändes bra.



Jag fick ett tips en gång på hur man kan göra om man har svårt att göra sig av med saker:

1. Lägg alla prylar som man sällan eller aldrig använder i en kartong
2. Tejpa igen kartongen och skriv på dagens datum
3. Ställ kartongen på ett ställe där man inte ser den så ofta, t.ex. på vinden eller långt inne i förrådet

Om man inte öppnat kartongen på minst två år gör man sig av med den direkt, utan att först öppna och se vad man en gång lade ner i den. 

Jag har själv inte testat eftersom jag inte brukar ha så svårt för att rensa bort gamla prylar, men det låter i alla fall inte så dumt.  

Lägenhetsrenovering - del 2 (sovrummet)

Den första etappen av renoveringen var sovrummet. Som jag skrev igår var det ljuslila väv på väggarna och allmänt sunkigt. Det vi skulle göra var att 

- tapetsera 
- måla taket, dörrpost och fönster 
- byta ut listerna


Sovrummet före

Problemet var hur vi skulle göra med väggarna och den där väven. Antingen fick det bli av spackla över och sedan tapetsera eller så fick vi försöka riva loss den, sedan spackla och tapetsera. Men då kom vi på att det ju finns något som heter Easy Cover, som visst skulle vara så bra (hade vi hört...). Sagt och gjort, vi införskaffade en rulle sådan som enligt etiketten på förpackningen skulle täcka upp till 3 mm mönster. Perfekt!

Det första vi gjorde var att dra bort den väv som satt relativt löst. Det var ju inte så svårt. Men sedan blev det problem, och inte så små heller. Vi hade ju ingen aning om att det varit omtaptserat minst tre gånger där dessförinnan. Det som hände då var att när de gamla tapeterna kom i kontakt med tapetklistret, luckrades de upp. detta syndes dock inte förrän man fått upp en Easy Cover-våd och det blev luftbubblor under. Så höll det på hela tiden och jag vet inte hur många EC-våder vi fick ta ner och börja om med innan väggarna till slut var täckta. Och då hade vi ändå bara börjat tapetsera. Fy fan, säger jag bara...

Sedan gick det dock enklare. Vi fick hjälp av Stefan med resten och det blev gjort på ett par dagar. Mitt jobb bestod i att måla allt. Erik är inte så förtjust i det...

När rummet var klart bar det av till EM för att köpa en sänggavel och till IKEA för att inhandla garderob.

Resultatet blev bra och vi är riktigt nöjda. Vi sover i alla fall gott, och det borde vara ett bra tecken.



Sovrummet efter

Lägenhetsrenovering - del 1

Den 26 augusti 2007 fick vi äntligen tillträde till vår lägenhet på Pär Lagerkvists väg. För de som inte är så bekanta med Växjös geografi eller byggnadshistoria (?) kan jag berätta att lägenheten ligger i stadsdelen som kort och gott kallas Norr. Det tar knappt 10 minuter att gå in till centrum, så det ligger rätt centralt ändå. Området är från 50-talet så många lägenheter (däribland vår egen) har kvar sin 50-talsstil. I vår lägenhet är det främst köket och garderoberna i hallen som vittnar om detta, samt parketten i vardagsrummet.


När vi gav oss ut på lägenhetsjakt hade vi egentligen bara två krav: Den skulle ligga i ett trevligt område nära centrum (eftersom vi är inbitna cyklister/fotgängare) samt gärna vara i lite renoveringsbehov (om detta bidrog till att hålla priset nere). Vi var på 5-6 visningar innan vi bestämde oss för den här. Det var mycket intressant att gå på dessa visningar för man fick känslor av både usch/fy/hjälp och wow/tjusigt/coolt.

Att sedan få sticka nyckeln i låset och kliva in i vår alldeles egen lägenhet, som vi fick göra vad vi ville med (nåja, i alla fall nästan). var en helt underbar känsla. Så då kan man bara gissa hur det kommer att kännas när huset är klart. Men nu var det ju inte om detta jag skulle berätta...


En sak som jag har lärt mig av att ha varit på några visningar är att man ibland får för sig att lägenheterna är i bättre skick än de är... Man ser ju inte alla skavanker när den förre ägaren ännu bor kvar och har möbler och annat överallt. Vi insåg rätt snart att den som senast hade renoverat här inte var så bra på detta:


  • Alla rum (förutom sovrummet och badrummet) var tapetserade i likadan tapet, fast i olika färg (ljuslila, ljusgult, ljusgrönt, ljusblått). I köket satt dessutom en bård mitt på väggen som höll på att släppa helt.
  • I sovrummet var väggarna klädda i ljuslila väv.
  • När personen hade målat sovrumsväggarna hade han/hon inte skruvat bort strömbrytare och eluttag, så de var också lila.
  • Alla dörrposter och fönsterfoder var målade med väggfärg (alldeles matt och helt omöjligt att torka av). Dessutom var alla fönsterhakar och gångjärn vitmålade, liksom handtaget man öppnar fönstren med.  
  • Trähandtagen på kökslådorna och skåpen ( i original) var målade i blått.
  • På köksgolvet låg en ljusblå plastmatta som knappt satt fast.
  • Tapeterna var tillklippta med sax, och alldeles ojämna uppe vid taket.
Som tur var var det bara ytliga grejer, men ibland undrar man ju hur folk tänker... Badrummet var i alla fall fint. Stammarna byttes 2002 och då lades även ett mintgrönt klinker och vitt kakel. Nåväl, vi hade inte för avsikt att bo i detta virrvarr av pastellfärger alltför länge utan tog tag i första rummet (sovrummet) nästan direkt. Därefter blev det köket, vardagsrummet, hallen och extrarummet. Det sista blev klart i höstas.

De närmsta dagarna tänker jag göra ett inlägg om ett rum varje dag samt lägga in några före- och efterbilder.

Så, välkommen in!


Barndomsminne

När jag fyllde ett år fick jag en tavla i present (på baksidan står det "Grattis lilla Elin på 1-årsdagen"). Tavlan bestod av tolv olika bilder, en för varje månad, och vid månadsskiftet bytte man alltså bild. Hemma hos oss var detta något av en ritual. Mamma bytte alltid bilderna och sedan fick Julia och jag beskriva vad vi såg (mamma är förskollärare, därav detta pedagogiska inslag...). Vi fick säga varannan sak, annars blev det orättvist.


Till jul förra året hittade jag just dessa bilder, fast som väggkalender. Jag blev överförtjust och köpte en till mamma. Hon blev lika förtjust hon. Vid ett tillfälle under julen "förhörde" hon mig på bilderna och tro det eller ej, men jag kunde faktiskt räkna upp nästan varenda en.


Härom dagen, när jag skulle förbi Gallerix och köpa ett födelsedagskort, såg jag att kalendrarna fortfarande fanns kvar. Och gissa vad. Det var halva priset. 49,50. Inte illa. Så jag köpte en som jag ska spara och göra min egen månadstavla av, och ge till mina barn.


Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker i alla fall otroligt mycket om dessa bilder. Kanske är det för att de är så starkt förknippade med min barndom? Döm själva.






Hemlängtan

För några år sedan var jag stammis på ett antikvariat här i stan. Vid ett tillfälle hade jag riktig hemlängtan (det är ju sånt som kommer över en lite då och då...) och hittade då den här boken.



Just då visste jag egentligen inte vad jag skulle ha den till, annat än att sitta och bläddra i och få ännu mer hemlängtan. Men så idag kom jag plötsligt på att eftersom den är full med bilder på gamla gotländska hus och interiörer, borde den vara full med inspiration nu när vi håller på att samlar idéer till huset. Och visst är den det! Så nu har jag skrotat alla planer på flashiga tapeter och istället börjat fantisera om putsade väggar, väggar klädda i breda plank, målade väggar, lutade golv... Oj, oj, oj... Men det är nu det. Fråga mig om en vecka så vill jag väl inreda hela huset helt i högblankt vitt/svart och rostfritt... 

Här är förrsten två länkar till andra fina hus på Gotland.  

Gotlandshus 1

Gotlandshus 2
 

Clas Ohlson - En överraskningarnas man

Ibland blir man verkligen positivt överraskad av vissa butiker. Just nu är det Clas Ohlson som jag tänker tillägna några rader här. Förut kallades det av många för ett "gubbdagis" (det görs det kanske fortfarande?) och visst finns det mycket som säkert tilltalar ett äldre klientel, men samtidigt tycker jag det är minst lika kul som många av dessa gubbar att botanisera bland verktyg och annat, även om jag kanske lägger den mesta tiden bland husgeråden...  Där kan man hitta riktigt fina saker, dessutom till riktigt bra pris. Ofta glömmer jag bort Classe eftersom det finns så många andra ställen som jag brukar dras till. Men här har jag i alla fall plockat fram några av min CO-favoriter. Vill man se vad man mer kan hitta där kan man ju gå in på Clas Ohlsons hemsida.








Första söndagen i mars

Det betyder Vasaloppet. Eftersom jag mer eller mindre vuxit upp med just Vasaloppet (pappa har åkt runt tio gånger) är det något speciellt med den här dagen. Jag går i alla fall alltid upp i god tid för starten, gör i ordning lite frukost och sitter sedan klistrad framför TV:n hela loppet. Någon gång ska jag själv stå där på startlinjen i Sälen. Det är dock inget löfte (som jag då säkert får äta upp någon gång) utan mer en dröm.



Scones - söndagsfrukostfavoriten


      

Vasaloppet 2009

RSS 2.0