Tankar inför "Earth hour"

Nu är det bara drygt en timme kvar innan det är dags att släcka alla lampor för att manifestera för miljön. Jag tycker själv att jag är en miljömedveten person, men visst skulle jag kunna göra mer. Det jag gör för att dra mitt strå till stacken är att

- för det mesta cykla dit jag ska (jag tar bilen när jag ska storhandla eller om det är snö och halt på vägen),
- sopsortera (plast, papper, metall, batterier, glas osv - dock komposterar jag inte) 
- duscha snabbt (tar dock ett bad någon gång i veckan, så det väger väl upp de långduschar jag inte tar)
- diska för hand (inte under rinnande vatten).  

Däremot är jag dålig på att handla ekologiskt, använda lågenergilampor och använda tygkassar när jag handlar mat, alla tre mycket enkla handlingar för att bidra till en bättre miljö. Jag har egentligen ingen riktigt bra förklaring till varför jag inte köper KRAV-märkt. det är inte en kostnadsfråga, utan bara någon attitydsgrej. Kanske arrogans? När det gäller lågenergilamporna tycker jag dels att de är fula, dels att ljuset inte blir så varmt som av vanliga glödlampor. Det där med tygkasse är en vanesak. Jag glömmer helt enkelt bort det...

Jag blir dock alltid lika upprörd när jag ser hur många andra i min omgivning fullständigt struntar i att ta sitt ansvar för miljön. Det slängs skräp i naturen, man tar bilen trots att man bor i stan och det bara är någon kilometer dit man ska och man slänger fullt fungerande saker istället för att ge dem till t.ex. Kupan eller andra organisationer. Second hand är ju väldigt populärt, så alltid finns det någon som vill ta över ens gamla böcker, husgeråd, kläder osv.

En annan sak som jag blir arg på, men som kanske beror på att det här på gården här bor ett antal analfabeter är följande:

I tvättstugorna står sopsäckar där man ska slänga t.ex. ludd från tumlaren. Det står med stora bokstäver att tomma tvättmedelsförpackningar inte ska slängas i soporna utan i pappers/plaståtervinningen ute på gården. Men vad händer? Jo, det ligger inga förpackningar i sopsäcken (bravo!), däremot står det varje gång man kommer ner dit minst fem kartonger och flaskor i en snygg trave ovanpå mangeln. Hallå?! Är ni tröga i huvudet eller?! Hur lång tid tar det att ta sin tomma förpackning, gå de 30 metrarna det är från tvättstugan till sopsorteringsboden, låsa upp, gå in, slänga sin förpackning i rätt behållare, låsa igen och gå därifrån? Kan det ta tre minuter? Eller kanske två?

Nästa grej:

På gården finns det två jättefina sopsorteringsbodar. Där inne finns det behållare för papper, kartong, batterier, glödlampor, metallförpackningar, glas och plast. Dessutom två stora behållare för vanliga sopor. På varje behållare finns bilder på vad man ska kasta i respektive behållare, samt information om vad som INTE ska slängas i dem. Riktigt pedagogiskt. På plastbehållaren står det att man INTE ska slänga frigolit, men ändå är det någon IDIOT som slänger frigolit från typ en 50-tums TV där i. Klantskalle! En gång när jag kom in där låg det bland metallförpackningarna (värmeljuskoppar, aluminiumfolie, konservburkar osv.) en stekpanna och ett skoställ av stålrör och bland plasten stod ett plastskaft till en skurmopp. Hallå?! Läs texten väl, och om du inte kan läsa så kolla på bilderna. Jag fattar inte vad det är med vissa människor. Dessutom finns det en container på gården där man kan slänga stora grejer, t.ex. trasiga möbler och annat som man vill bli av med. 
Jag vet att jag låter som världens gnällkärring, men hur fan tänker folk? Hur jäkla jobbigt (nu är jag upprörd, för nu svär jag...) är det att ta sina moppskaft och stekpannor och traska de 50 metrarna som det är tvärs över gräsmattan och slänga dem i containern?! Man behöver alltså inte ens själv ta sig till återvinninscentralen uppe vid Norremark (dit det tar typ 5 minuter med bil...)

Grrr! 

Nu ska jag i alla fall ta och avsluta detta så jag hinner publicera det innan klockan blir halv nio och det är dags att tända en massa stearinljus och krypa upp i soffan i en hel timme med en riktigt bra bok.  

Heja Tellus! Jag håller på dig!   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0