Lägenhetsrenovering - del 1

Den 26 augusti 2007 fick vi äntligen tillträde till vår lägenhet på Pär Lagerkvists väg. För de som inte är så bekanta med Växjös geografi eller byggnadshistoria (?) kan jag berätta att lägenheten ligger i stadsdelen som kort och gott kallas Norr. Det tar knappt 10 minuter att gå in till centrum, så det ligger rätt centralt ändå. Området är från 50-talet så många lägenheter (däribland vår egen) har kvar sin 50-talsstil. I vår lägenhet är det främst köket och garderoberna i hallen som vittnar om detta, samt parketten i vardagsrummet.


När vi gav oss ut på lägenhetsjakt hade vi egentligen bara två krav: Den skulle ligga i ett trevligt område nära centrum (eftersom vi är inbitna cyklister/fotgängare) samt gärna vara i lite renoveringsbehov (om detta bidrog till att hålla priset nere). Vi var på 5-6 visningar innan vi bestämde oss för den här. Det var mycket intressant att gå på dessa visningar för man fick känslor av både usch/fy/hjälp och wow/tjusigt/coolt.

Att sedan få sticka nyckeln i låset och kliva in i vår alldeles egen lägenhet, som vi fick göra vad vi ville med (nåja, i alla fall nästan). var en helt underbar känsla. Så då kan man bara gissa hur det kommer att kännas när huset är klart. Men nu var det ju inte om detta jag skulle berätta...


En sak som jag har lärt mig av att ha varit på några visningar är att man ibland får för sig att lägenheterna är i bättre skick än de är... Man ser ju inte alla skavanker när den förre ägaren ännu bor kvar och har möbler och annat överallt. Vi insåg rätt snart att den som senast hade renoverat här inte var så bra på detta:


  • Alla rum (förutom sovrummet och badrummet) var tapetserade i likadan tapet, fast i olika färg (ljuslila, ljusgult, ljusgrönt, ljusblått). I köket satt dessutom en bård mitt på väggen som höll på att släppa helt.
  • I sovrummet var väggarna klädda i ljuslila väv.
  • När personen hade målat sovrumsväggarna hade han/hon inte skruvat bort strömbrytare och eluttag, så de var också lila.
  • Alla dörrposter och fönsterfoder var målade med väggfärg (alldeles matt och helt omöjligt att torka av). Dessutom var alla fönsterhakar och gångjärn vitmålade, liksom handtaget man öppnar fönstren med.  
  • Trähandtagen på kökslådorna och skåpen ( i original) var målade i blått.
  • På köksgolvet låg en ljusblå plastmatta som knappt satt fast.
  • Tapeterna var tillklippta med sax, och alldeles ojämna uppe vid taket.
Som tur var var det bara ytliga grejer, men ibland undrar man ju hur folk tänker... Badrummet var i alla fall fint. Stammarna byttes 2002 och då lades även ett mintgrönt klinker och vitt kakel. Nåväl, vi hade inte för avsikt att bo i detta virrvarr av pastellfärger alltför länge utan tog tag i första rummet (sovrummet) nästan direkt. Därefter blev det köket, vardagsrummet, hallen och extrarummet. Det sista blev klart i höstas.

De närmsta dagarna tänker jag göra ett inlägg om ett rum varje dag samt lägga in några före- och efterbilder.

Så, välkommen in!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0