Bagels

Blev plötsligt så himla sugen på bagels... Hade dessutom en halv burk cream cheese i kylen, som ju är så himla gott till, så jag letade fram ett recept och satte igång. Det var lite meckigt, det måste jag erkänna, men till slut blev det i alla fall bagels.

Recept, 12 st

25 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
½ dl ljus sirap
2½ tsk salt
200 g grahamsmjöl
600 g vetemjöl
1 msk socker per liter vatten till kokningen

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet lite i taget. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Rör väl så degen inte kladdar utan känns spänstig. Låt jäsa 60 min.



3. Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta den igen. Dela den sedan i 12 bitar. Forma längder, sedan ringar som man fäster med lite vatten. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa 20 minuter. 




4. Koka upp vatten och socker i en vid, låg kastrull. Ta upp ringarna försiktigt från plåten och lägg ner dem i vattnet, några i taget. De flyter när de är tillräckligt jästa. Tryck ner dem så hela ringen blir blöt och låt sedan koka under lock 3-4 minuter. 





5. Lägg tillbaka ringarna på plåten och grädda ca 20 min, eller tills de fått fin färg. 




Tips!

1. Man kan gärna göra fler lite mindre ringar, för de sväller rätt rejält när man kokar dem. 
2. Det är rätt bra att ha gott om tid för det är lite småpilligt.
3. Fäster man inte ihop ringarna ordentligt delar de sig så de ser ut som hästskor...
4. När de är färdiga luktar de inte så jättegott...
5. Använd en hålslev för att fiska upp dem.
6. Se till att mjöla bakplåtspappret ordentligt, annars fastnar bröden och det blir himla kladdigt.  


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0