Vit chokladterrin

Känner mig som en riktig gourmand som numera vågar mig på bakverk med svåra namn... Igår kväll var Julia och Stefan här på lite kalas och eftersom vi alla älskar vit choklad fick det bli denna ljuvliga dessert.

Recept för 8 pers

2 msk råsocker
5 msk vatten
300 g vit choklad
3 ägg, separerade
3 dl grädde (ta "the real thing", dvs. inte någon lightvariant)

1. Klä en brödform med plastfolie.
2. Häll sockret och vatten i en kastrull och värm under omrörning tills sockret har smällt. Koka 1-2 minuter och ta sedan kastrullen från plattan.
3. Bryt chokladen i bitar och rör ner några bitar i taget i sockerlagen. Rör tills chokladen har smällt och blanda väl med sockerlagen. Ställ åt sidan och låt svalna en liten stund.
4. Vispa ner äggulorna i chokladsmeten och låt blandningen kallna.
5. Vispa grädden och vänd ner i chokladsmeten.
6. Vispa äggvitorna i en ren skål till hårt skum. Vänd försiktigt ner i chokladsmeten. Häll över blandningen i formen och ställ terrinen i frysen över natten.
7. Ta ur terrinen ur frysen 10-15 minuter innan den ska serveras så den hinner smälta litegrann. Stjälp upp den ur formen och servera skuren i skivor.

Eftersom detta blir en väldigt söt dessert är det gott med något lite syrligt till, t.ex frysta bär med lite socker, balsamvinäger med hallon eller jordgubbar osv.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0